Na natječaju za energetsku obnovu višestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  od kandidiranih 18, prošlo je 11 zgrada iz Lipika procijenjene vrijednosti projekta 16,4 milijuna kuna, a Fond će obnovu sufinancirati s 12,6 milijuna kuna, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji u uredu gradonačelnika Grada Lipika Vinka Kasane.

U obnovu će zgrade 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 9 u Vukovarskoj aveniji, zgrade u Slavonskoj 32, 36, i 38 te Udinskoj 2 na kojima će kroz godinu dana biti kompletno obnovljena vanjska fasada i promijenjena stolarija što je financijska injekcija u obnovi Lipika, a prvenstveno će koristi  imati stanari u smislu manjih režijskih troškova i povećane vrijednosti nekretnine. Na kraju, kroz godinu dana dobit ćemo uređeni centar grada“,  rekao je gradonačelnik Kasana.

Na projektu obnove radilo se 30 mjeseci, uloženo je nešto više od milijuna kuna što je Fond sufinancirao ulaganja s oko 842.000 kuna, a od toga oko 259.000 kuna uloženo je na energetske preglede i certificiranje, 628.200 kuna za izradu projektne dokumentacije te 117.500 kuna za izradu studije isplativosti energetske obnove, istaknuo je Dejan Iličić, direktor Razvojne agencije LIRA. Dodao je kako je na natječaj za energetsku obnovu zgrada ukupno bilo prijavljeno 289 zgrada,  ukupna sredstva koje je dijelio Fond iznosila su samo 50 milijuna kuna, što odobrenih 12,6 milijuna kuna za Lipik iznosi 25 posto sredstava namijenjenih za cijelu Hrvatsku.

Kako je rekao Zdenko Tica, vlasnik tvrtke ZIV - TICA koja je u projektu bila certifikator i savjetnik, zgrade koje nisu dobile sredstva i dalje se mogu kandidirati na idućim natječajima i njihova dokumentacija je valjana. Njihove kandidature, kako je istaknuo, nisu odbijene kao nepravilne nego nisu prikupile dovoljan broj bodova s obzirom na druge zgrade ispred njih na listi. Dok traje i energetska obnova obiteljskih kuća, pretpostavlja se da će obnova donijeti i pedesetak novih radnih mjesta koje će se otvoriti u građevinskom sektoru, dodao je Tica.

Osim lipičkih zgrada, na natječaju su prošle i dvije pakračke u Ulici Andrije Hebranga 2 i 4, od pripremljenih četiri,  na čemu sugovornici čestitali Pakracu koji su zgrade uspjeli kandidirati u vrlo kratkom roku.

Sugovornici na tiskovnoj konferenciji istaknuli su kako je konstantna animacija građana i stanara bila možda i najteži dio posla, a uspjeh nije izostao zbog zajedničkog rada lipičke razvojne agencije, projektanta i pakračkog Komunalca.