„Multipak je otvoren“, zajednički su povikali petog dana njegovog održavanja organizatori Božidar Savi, Jelena Hihlik, Monika Lucić Fider i kao predstavnica pokrovitelja Grada Pakraca gradonačelnica Anamarija Blažević na današnjoj popodnevnoj službenoj ceremoniji otvorenja održanoj u kuriji Janković, mjestu većine događanja ovogodišnjeg 8. Multipaka.

Manifestacija izuzetnog potencijala

Dosadašnjih sedam izdanja Multipaka pokazala su kako cijela manifestacija ima izuzetan potencijal i kako je zainteresiranost posjetitelja za ovakvo događanje velika pri čemu ona prerasta lokalne okvire i kako nam zbog nje gravitira velik broj posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske, ali i šire. Dosada je ugostila  književnike, likovne umjetnike, glazbene teoretičare, izlagače vrhunske hi-fi opreme i vrsne glazbenike.

No ove godine ljestvica je ponovo podignuta više jer su manifestacije još brojnije i raznolikije, istaknula je Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke knjižnice, suorganizatorica i mjesta događanja djela dosadašnjih sadržaja na Multipaku.

Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, je istaknula da je Pakrac ovog vikenda najozvučeniji grad u Hrvatskoj, a glavni „krivac“ za ovakvo kulturološko i gospodarsko događanje već osmu godinu u Pakracu, Božidar Savi, iznio je podatak da od danas do nedjelje u Pakracu raznu audio opremu izlaže 43 izlagača iz 11 zemalja, osim iz regije, i iz Velike Britanije, Italije, Nizozemske, Njemačke, Slovačke, Austrije. Do tog rezultata došlo se zahvaljujući velikom trudu unazad osam godina, naglasio je Savi.

Taj trud i sustavni višegodišnji rad je pohvalila i gradonačelnica Blažević zahvaljujući ovoj organizacijskoj trojki što Pakrac već godinama ima ovakvu manifestaciju. Posebno je pohvalila ove godine „mini“ Multipak koji je sadržajno okrenut djeci izražavajući vjeru da će oni kroz ovakve edukacije steći naviku i potrebu da jednog dana organiziraju 20. ili 30. Multipak u Pakracu. U tome je, naglasila je Blažević, pohvalno i značajno javno-privatno partnerstvo uspostavljeno u organizacijskom dijelu s privatnom tvrtkom Savija i gradskim ustanovama i samim gradom.

U nastavku raznolikog programa poslijepodne u prostorima Muzeja grada Pakraca, zgradi bivšeg „komiteta“ i tvrtke Robertoshop održavat će se  glazbene slušaonice.

U dvorištu kurije Janković  postavljen je do 20 sati „Modabus“, posebno opremljen putujući dućan tvrtke Varteks, u kojem građani mogu  razgledati i isprobati tekstilne proizvode Varteksa te kreirati po promotivnim cijenama svoju narudžbu odjevnih predmeta.

Navečer s početkom u 21 sat u dvorištu kurije nastupit će  jedan od najboljih pop bendova na hrvatskoj  glazbenoj sceni – Detour, dobitnik dvostrukog Porina, za najbolji pop album te za najbolju vokalnu izvedbu s grupom.

Bogati subotnji program

Uz cjelodnevnu hi-fi izložbu i glazbene slušaonice te izložbom "3D printeri-tvornice na vašem stolu" sutrašnji program započinje u 10 sati u gradskoj vijećnici  interaktivnom glazbenom radionicom za djecu i odrasle na kojoj će se predstaviti  audiofilski labelo Pass the hat records,  predstavnik kreativnog koncepta interaktivnih glazbenih radionica za djecu svih uzrasta, ali i za odrasle. Sastoji se od aktivnog slušanja glazbe, upoznavanja ritmova i istraživanja zvuka pa sve do skupnog muziciranja glazbene komunikacije i interakcije, jednostavnim jezikom prilagođenim svim uzrastima.

Pored toga, od 10 sati se u kuriji održava i „Dobro dvorište“, mali sajam domaćih autohtonih proizvoda kao „Dječji kutak“  koji će u programu imati dječje knjige, igranje na otvorenom te kutak u kojem se djeca mogu  zabaviti, kao i priredba „Multibike powered by Park prirode Papuk“ – UNESCO-ov svjetski geopark na kojoj će biti prezentirani vrhunske bicikli. S početkom u 11 sati je na programu „MultiIzlet“ koji podrazumijeva obilazak ergele u Lipiku i Planinarskog doma Omanovac. Od 13 sati  Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika  organizira „Multigrah“, manifestaciju na kojoj će prezentirati  postupak kuhanja ove namirnice s besplatnim konzumiranjem.

Od 15 sati će se održavati potraga za cachevima, moderna inačica traganja za skrivenim blagom, a od 17 sati „ Antistres zona“, manifestacija uz  čaj i yogu voditelja  Đorđa Cvijića  i  instruktorice yoge Stanislave De Zan. U 21 sat je u gradskoj vijećnici završni koncert gitariste Luke Čapete.

Ovogodišnji Multipak završava u nedjelju kada su od 9 do 14 sati na programu hi-fi izložba i glazbene slušaonice.