autor Zrinka Suk

U ugodnom ambijentu Omanovca, omiljenog brda svih Pakračana, od 29. svibnja do 7. lipnja boravi četrdesetak mladih osoba pristiglih iz Rumunjske, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Hrvatske. Svi oni dio su Erasmus + razmjene mladih u okviru projekta „Culture in a photo“, kojem je temeljni cilj osnažiti mlade stvaranjem prostora za interkulturalni dijalog te podizanje dijaloga na međunarodnu razinu kroz metodu fotografije.

IMG 20220602 093745

„Boraveći ovdje sudionici razmjene će fotografirati i predstaviti kako oni vide kulturu u fotografiji. Fotografirat će mobitelom, složit ćemo se - najčešćim i svakom dostupnim alatom za medij fotografije. Ovdje se radi o potpunim amaterima, bez imalo profesionalnog predznanja, što ovom zadatku daje dodatnu draž. Kao uvod u sve poslužit će tematska radionica Ivka Jakovljevića iz pakračke tvrtke FOTOimago. On će se praktično i teoretski osvrnuti na povijest fotografiranja, što će ujedno biti i polazna točka ovog izazovnog foto-zadatka čiji će rezultati biti izloženi na u Liberu - Centru za mlade Pakrac. Otvorenje printanih uradaka bit će u nedjelju, 5. svibnja u 11 sati, a izložba će za javnost biti otvorena do 11. lipnja“, doznali smo od koordinatorica projekta Zrinke Suk i Anđele Balić. 

autor Anđela Balić

Fotografija: Anđela Balić

Ekipa iz Oceana Znanja na Omanovcu boravi šesti put unazad tri godine, i to u višednevnim ili čak mjesečnim aranžmanima i već se se poprilično udomaćili. Kako sami kažu mir Omanovca i dalje nema konkurenciju u ranoljetnim razdobljima, a problematičnu internet pokrivenost zapravo prepoznaju kao prednost jer mlade silom prilika usmjerava na neposrednu interakciju, danas poprilično zanemarenu.

Ocean Znanja je neprofitna organizacija za mlade koja se bavi društveno relevantnim temama kroz lokalne i međunarodne projekte, radionice i volontiranje.  U ovoj organizaciji mladi kreiraju sadržaj za druge mlade osobe u svojem gradu. Cilj je pružiti mladima siguran prostor za slobodno izražavanje, učenje novih vještina i otkrivanje svojih talenata kako bi bolje upoznali sebe i postali aktivni članovi društva. Kroz sve aktivnosti promiču vrijednosti solidarnosti, cjeloživotnog obrazovanja, suradnje, kreativnosti i inkluzije. 

Svi troškovi snose se iz projekta koji organizira udruga Ocean Znanja u RH zajedno s četiri partnera, a financira ga  Agencija za mobilnost i Programe EU u sklopu programa Erasmus+. Svakodnevno ga možete pratiti na Facebook  stranici Oceana Znanja.

autor Mirko Logožar

Fotografija: Mirko Logožar

Culture in a photo exhibition

Naslovna fotografija: Zrinka Suk