IMG 2121 Medium

„Ova večer je zamišljena kao neformalno druženje kroz koje ćemo predstaviti najnovije pivo naše lokalne pivovare Slavonica čime istovremeno promičemo i povezujemo pivarstvo i baštinu te Pakrac brendiramo u tom pogledu. Novo pivo „Templar“ nosi naziv po značajnom motivu iz pakračke povijesti, a to su redovnici templari koji su vezani uz naš Stari grad“, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca na sinoćnjem okupljanju na „Tamnoj večeri u Muzeju“.

IMG 2116 Medium

 Marko Barčan, osnivač i vlasnik Pivovare Slavonica, istaknuo je kako je „Templar“ osmo pivo u ponudi, a okosnica proizvodnje je takozvana art collection serija piva „Grof“, „Grofica“, „Carica“ i sada „Templar“. Barčan je posjetitelje uveo i u svijet proizvodnje piva opisujući postupke nastanka piva kroz povijest.

IMG 2124 Medium

Sinoćnja večer bila je prilika podsjetiti se činjenice dolaska templara u srednjovjekovnu Hrvatsku i njihovog djelovanja u Pakracu koje je predstavio arheolog Krešmir Vacek. Posebno se osvrnuo na istraživanja Starog grada Pakraca gdje je još jednom istaknuta kompletna istraženost crkve, s naglaskom na pronalaske različitih predmeta koji dokazuju prisutnost viteza templara.

Kako su naglasili organizatori, osim uživanja u vrhunskom pivu, dio prihoda od prodaje novog crnog piva bit će namijenjen daljnjim istraživanjima i konzervaciji  arheološkog lokaliteta Starog grada Pakraca.

IMG 2117 Medium