U Osnovnoj školi braće Radića Pakrac danas je započeo nacionalni projekt za poticanje čitanja u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara naziva „Čitamo mi, u obitelji svi“ koji pakračka škola provodi treću godinu  za redom, a u koji je uključeno 75 učenika trećih razreda matične i područnih škola.

Ovaj zanimljivi projekt koji će trajati do kraja školske godine Anita Pavlečić, školska knjižničarka, predstavila je trećašima ispičavši im kako će svaki učenik svakog petka dobiti ruksak u kojem se nalaze nove različite tematike namijenjene djeci i odraslima poput stripova, slikovnica, beletristike za odrasle, priručnika za odgoj i slobodno vrijeme, etno-priča, mitova te legendi i povijesti. Kroz pet dana učenici, roditelji, braća, sestre, bake, djedovi i drugi članovi obitelji zajedno će moći provoditi vrijeme čitajući knjige iz ruksaka i razgovarati o pročitanome. Osim knjiga, u ruksaku se nalazi i bilježnica u koju će učenici sa svojim ukućanima upisivati dojmove, a svake srijede učenik koji će donijeti naprtnjaču u školu imat će prigodu u nekoliko minuta drugim učenicima prepričati sve lijepo i zanimljivo što mu se dogodilo tijekom proteklih nekoliko dana kad su u njegovoj obitelji svi članovi čitali knjige iz knjižničnog ruksaka.

Za tu namjenu škola je financirala nabavu ruksaka i novih knjiga koje će, kad projekt završi, ostati u školskoj knjižnici.

„Djeca su odlično prihvatila ovaj projekt, kao i njihovi roditelji, što nam je drago jer se čitanje ne nameće nego im se nudi mogućnost izbora knjiga i vremena kada će se zajednički s članovima obitelji posvetiti čitanju u opuštenoj i zabavnoj atmosferi i tako zapravo razvijaju ljubav prema knjigama. Uz to, djeca razvijaju i usvajaju druge važne vještine i sposobnosti“, istaknula je Anita Pavlečić, školska knjižničarka.