Maturanti pak

Mjesec lipanj za mnoge označava početak ljeta i godišnjih odmora, ali za maturante diljem Hrvatske je to vrijeme koje će biti obilježeno polaganjem državne mature i donošenju odluka koje će utjecati na njihovu budućnost. Osim izazova uzrokovanih epidemijom COVID virusa te štrajkom prosvjetara, ova se generacija maturanata ističe i po eksperimentalnom programu u sklopu projekta „Škola za život“  prema kojemu im je oblikovan kurikulum tijekom njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Ova zasigurno posebna generacija učenika imati će mnogo zanimljivih sjećanja koja ih vežu za posljednje četiri godine, stoga smo obavili razgovor s četvero nasumično odabranih pakračkih maturanata gimnazijskog programa Srednje škole Pakrac.

Terenska nastava kao omiljeni oblik učenja

Lea Jurjević, Dorotea Mateš, Leon Perić i Sebastijan Sić, na upit da opišu svoje srednjoškolsko iskustvo, kolektivno iskazuju zadovoljstvo cjelokupnim školovanjem i eksperimentalnim programom, za kojega se slažu da je unatoč nekim početnim manjkavostima i izazovima ipak po njihovom mišljenju bio uspješan. Iako zbog epidemioloških mjera nisu bili u mogućnosti ići na maturalno putovanje, terenskom su nastavom kroz četiri godine školovanja nadišli uobičajene norme i time si nadoknadili nedostatak već tradicionalnog putovanja. Prema iskazima maturanata, potonje će vjerojatno biti zapamćeno kao najsvjetlija točka u n jihovom dosadašnjem školovanju jer je to bila izvrsna prilika za druženje, ali i jedinstvena prilika za nekonvencionalno učenje. Uz navedeno, nastava je bila bogata raznim radionicama i sudjelovanjima na projektima, a u svemu tome su pohvalu zaslužili i profesori koji su ih kontinuirano podučavali i vodili te na koncu dobro pripremili na državnu maturu.

Sebastijan

Sebastijan Sić

Maturanti većinom biraju društvena zanimanja

Na pitanja vezana za budućnost, od maturanata doznajemo da su preferencije u odabiru zanimanja većinom društvenog smjera. Sebastijan, koji je isprva težio prirodnim znanostima, odlučio se za japanologiju u Puli, odnosno japanski jezik i kulturu, objasnivši da bi s tom strukom imao perspektivu kao prevoditelj i turistički vodič, iako od navedenog ipak favorizira prevođenje. Nakon upisa u željeni fakultet, planira se sezonski zaposliti i produktivno provesti ljeto.

Leon

Leon Perić

Leon dijeli jednak interes za strane jezike kao Sebastijan, stoga se odlučio za studij talijanskog jezika, ali u kombinaciji sa studijem povijesti prema kojoj je oduvijek naklonjen. Inače odličan učenik, Leon kaže da je potrebno samo biti fokusiran i organiziran kako bi se osigurao uspjeh. Također bi, kao i prethodne godine, htio raditi na arheološkim iskopima starog grada Pakraca.

Lea1

Lea Jurjević

Lea se pak odlučila za logopediju jer se za taj posao zanima od osnovne škole, a uz to smatra da bi ta struka objedinila njene interese za psihologiju, biologiju, jezike i pedagogiju. Uz logopediju, vidi se i u ulozi socijalnog pedagoga. Svoje ambicije iskušala je i potvrdila zimus kada je volonterski radila s djecom u Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik, opisavši iskustvo u pozitivnom svjetlu.

Dorotea

Dorotea Mateš

Dorotea je odabrala učiteljski studij jer, kako tvrdi, voli djecu i htjela bi raditi s njima. Psihologija na zagrebačkom fakultetu joj je također bila u vidu, ali zbog velikog broja prijavljenih smatra da je učiteljski studij sigurniji odabir. Unatoč ambicijama o daljnjem obrazovanju, duhovito izražava žaljenje što nije upisala strukovnu srednju školu jer kaže da je pohađanje gimnazije nezahvalno zbog nedostatka struke odnosno zanata po završetku, zbog čega se stvara veći pritisak na završavanje fakulteta.

Leon: „Budući da moramo sljedećih pet godina biti u Zagrebu, bolje nam je da sada ne budemo sentimentalni.“

Unatoč lijepim uspomenama i provedenom djetinjstvu u Pakracu i pakračkoj okolici, naši su maturanti spremni na odlazak u nove pohode izvan sigurnog okrilja poznatog im krajolika. O povratku se pak razmišlja s dozom racionalnosti i sentimentalnosti. Nedostatak ponude radnih mjesta i skromnost sadržaja koje manji gradovi nude, u odnosu na veće gradove, maturanti navode kao glavne razloge zbog kojih je njihov povratak u rodni kraj upitan, premda želja još uvijek postoji kod nekolicine. Na upit hoće li se prijaviti za stipendiju grada Pakraca, većinom odgovaraju potvrdno.

Iako je lipanj bio ispunjen brojnim obvezama, maturantima predstoji dugo i ugodno ljeto, a mi im želimo svu sreću u budućim pothvatima.