IMG 0274 2

Rezultati državne mature objavljeni su početkom tjedna čime je okončano vrijeme iščekivanja za učenike završnih razreda. U Srednjoj školi Pakrac, koja je brojila 81 maturanta, samo dvoje nije prijavilo i pristupilo ispitu državne mature. Od njih 79 koji su pristupili ispitu, 19 ih je u gimnazijskom programu, a preostalih 60 iz strukovnih programa. Kako doznajemo od profesora Jonatana Berlančića, ispitnog koordinatora za državnu maturu, ovogodišnji je postotak prijava ispita državne mature veći u usporedbi s prošlom godinom.

Rezultati slični prošlogodišnjim

Ove se godine uvećao i broj prijava više odnosno A razine obveznih predmeta, pogotovo iz hrvatskog i engleskog jezika. Tako se više od pola ukupnog broja maturana, njih 52, odlučilo za A razinu, a 27 za nižu iliti B razinu iz hrvatskog jezika. Čak 12 učenika pisalo je A razinu iz matematike, dok je preostalih 67 odabralo B razinu što je značajan pomak od prošlogodišnje prijave kada je višoj razini pristupilo samo šestero učenika. Višu razinu engleskog jezika polagalo je 44, a nižu 28 učenika. Njemačkom jeziku, koji je uobičajeno manje zastupljen, pristupilo je ukupno devetero učenika od kojih je jedan pisao višu razinu. Osim obveznog, državna matura sadržava i izborni dio u kojemu se polažu izborni predmeti prema odabiru učenika. Prema Pravilniku o polaganju državne mature, učenici u jednom ispitnom roku mogu prijaviti najviše šest izbornih predmeta. Ove je godine najveći broj učenika, ukupno 26, odabralo ispit iz biologije. Trinaestero ih je odabralo psihologiju, 10 učenika fiziku, 8 kemiju, a nekoliko ih je odabralo informatiku, politiku i gospodarstvo, povijest te likovnu umjetnost, dok je samo jedan učenik pisao ispit iz latinskog jezika na B razini.

Prolaznost i postignuti rezultati državne mature ne razlikuju se previše od uobičajenih, navodi Berlančić pojasnivši da su prosječne ocjene iz svih obveznih predmeta slične prošlogodišnjim, a one iz izbornih su jednake ili nešto bolje. Dodaje kako i unazad nekoliko generacija prosječne ocjene iz obveznih predmeta na državnoj maturi ne pokazuju znatna odstupanja u odnosu na postignuća ove generacije. Zaključuje da je ljetni rok sveukupno gledano prošao korektno.

Polovina maturanata odlazi na studij

Na dan objave rezultata državne mature objavljene su i konačne rang liste upisa u studijske programe. Od 60 učenika strukovnog usmjerenja, 24 učenika je nakon provedenog ljetnog ispitnog roka ostvarilo pravo upisa na studijske programe pa su se uglavnom prijavljivali na preddiplomski sveučilišni te stručni studiji sestrinstva i fizioterapije. Gimnazijalci su pak upisivali pretežito društvene i nešto manje prirodne smjerove, iako širine u odabiru nije manjkalo. Iz razgovora s nekoliko gimnazijskih maturanata saznajemo da je gotovo svatko, iz sada već bivšeg razreda, upisao nešto drugačije pa su tako nabrojeni medicina, informatika, farmacija, fizika, njemački jezik, molekularna biologija, elektrotehnika, arheologija, anglistika, učiteljski studij, radiologija te povijest umjetnosti. U prošlom tekstu, kojega možete pročitati ovdje, saznali smo da su birani i strani jezici među kojima se našao i japanski.

srednjoškolci