20220614 160048 Medium

Ukupno ostvareni prihodi Proračuna Grada Pakraca za 2021. godinu iznosili su 42,44 milijuna kuna ili 87 posto od planiranog. Ukupno ostvareni rashodi lani su iznosili 44,17 milijuna kuna ili 89 posto od plana. Manjak prihoda za 2021. godinu, a nakon uvrštenog viška prihoda iz 2020. godine u iznosu oko 421.000 kuna, iznosi oko milijun kuna, izvijestila je Adriana Pepić, voditeljica odsjeka za financije Grada Pakraca. Gradonačelnica Blažević istaknula je kako je minus na kraju godine zapravo administrativni manjak, a čeka se na povrat sredstava iz državnog proračuna i proračuna Europske unije, rečeno je jučer na sjednici Gradskog vijeća Pakrac.

Bez puno rasprave izvješće je usvojeno jednoglasno uz pohvale dosadašnjim pozitivnim upravljanjem gradskog proračuna, kao i obimnost i detaljnost same analize izvješća o proračunu Grada. Izrazili su nadu da će uskoro i spomenuto potraživanje s državne razine sjesti na gradski račun.

Vode Lipik u plusu

Tvrtka Vode Lipik je lanjsku godinu završila s poslovnim plusom od 1.178.000 kuna, izvijestio je direktor Marijan Pierobon. To je vidljivo u izvješću i u isporučenim količinama vode za gospodarstvo gdje je u 2021. godini isporučeno 127.610 kubika što je povećanje za 9,5 posto u odnosu na 2020. (116.619 kubika), dok je istovremeno za domaćinstva isporučeno 320.027 kubika što je manjak 5 posto u odnosu na 2020. kada je isporučeno 347.633 kubika. I ovo izvješće usvojeno je jednoglasno bez zamjerki oba kluba vijećnika uz pohvalu na pozitivno financijsko poslovanje na kraju godine. U kratkoj raspravi Zoran Krejči (SDP) zatražio je Pierobona za mišljenje o završetku aglomeracije, uvažavajući nezadovoljstvo i pritužbe nekih građana, i budućem porastu cijena vode.

20220614 160104 Medium

Pierobon je rekao da je najgori dio aglomeracije gotov, svakodnevno zaprimaju pritužbe građana, a svi veći nedostaci i štete se saniraju. Istaknuo je kako smo u ovakvom ogromno projektu mogli proći puno gore, odobreno je produženje roka završetka radova od 74 dana zbog nemogućnosti dolaska izvođača radova na početku projekta zbog epidemijskih ograničenja. Dodao je kako će cijena usluge rasti što je predvidjela i studija projekta nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac i od to ne možemo izbjeći, a ne ide u prilog niti povećanje cijena  energenata, a Vode Lipik će uložiti trud da za što manju cijenu pruže što bolju uslugu.

Gradonačelnica Blažević istaknula je kako svi sudionici i djelatnici koji su radili na projektu aglomeracije nisu dopustili da ona ode u lošem smjeru, a na kraju ćemo dobiti kvalitetnu i novu infrastrukturu.

Pozitivne ocjene i pohvale iz oba kluba vijećnika, HDZ-a i SDP-a, dobilo je izvješće o radu Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik u prošloj godini koje je podnio tajnik Zlatko Zerdin.

Za financiranje vatrogasne djelatnosti, Grad Pakrac je u 2021. godini uplatio za redovitu djelatnost DVD-a i VZP Pakrac-Lipik te plaće djelatnika DVD-a Pakrac i VZ  568.000 kuna, Grad Lipik 370 tisuća i Županija 25.000 kuna. Vatrogasci ove Zajednice lani su intervenirali na različitim intervencijama 82 puta, s 459 vatrogasaca i s 121 vozilom pri čemu su bili angažirani i na potresom ugroženom području općine  Majur u Sisačko-moslavačkoj, ali i na sanaciji šteta uzrokovanih katastrofalnom tučom u Požegi. Svi vijećnici, kao i gradonačelnica, u raspravi istaknuli su kako su se vatrogasci davno prestali baviti samo vatrogastvom nego aktivno pomažu i sudjeluju gdje god je potrebno.

Ponavljanje natječaja za poljoprivredno zemljište

Grad Pakrac morat će ponoviti javni natječaj o zakupu i prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Pakraca, a vijećnici su na sjednici radi toga najprije morali poništiti takav natječaj iz listopada prošle godine, uključujući i izbor najboljih ponuđača. Razlog je što je povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta ponovo je analiziralo ponude pristigle na natječaj gdje je trebala biti donesena nova odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, no pojedini ponuditelji nisu htjeli potpisati izjavu o odustanku dobivanja u zakup zemljišta više nego što je propisano natječajem, izvijestila je stručna suradnica Andriana Grčević. Za navedeni problem pokušali su pronaći rješenje i u Ministarstvu poljoprivrede gdje je utvrđeno da je zakon nedorečen, no nadaju se da će prema novom Zakonu u poljoprivredi koji je stupio na snagu, i novi natječaj koji će se provoditi elektronskim putem biti pravedniji i da će naši poljoprivrednici napokon dobiti zemljište.

Zoran Krejči i gradonačelnica Blažević složili su se kako je zbog lošeg zakona najviše štete napravljeno našim poljoprivrednicima, a nadaju se kako će novi Zakon i novi natječaj donijeti završetak trogodišnje sage o zakupu poljoprivrednog zemljišta na području grada Pakraca.

Gradsko vijeće je usvojilo i prijedlog natječaja da se Hotel Pakrac ponovo da u zakup na desetogodišnji rok budući da sadašnji vlasnici s krajem mjeseca raskidaju dosadašnji ugovor. U prvoj godini zakupa najamnina poslovnog prostora iznosit će 1.500 kuna mjesečno, druga godina 2.000 kuna mjesečno, treća godina 4.000 kuna mjesečno te od četvrte godine do isteka zakupa 5. 000 kuna mjesečno.

Zoran Krejči upitao je hoće li sadašnji zakupoprimci prilikom odlaska odnijeti sav inventar budući da je Grad Pakrac prije njihovog ulaska uložio znatna sredstva u opremanje. Gradonačelnica Blažević istaknula je kako će se sav inventar definirati zapisnikom o primopredaji.

20220614 160010 Medium

Vijećnici su usvojili i pohvalili izvješće o radu Savjeta mladih Grada Pakraca koji je prezentirao predsjednik Karlo Rek, i sam vijećnik, a u kojem je istaknuo osam edukativnih, ekoloških, zabavnih i humanitarnih aktivnosti za što potrošili oko 7.500 kuna, od toga su 4.700 kuna bila donirana sredstva, što su vijećnici ocijenili vrlo pohvalno.

Na ovoj sjednici gradonačelnica Blažević iznijela je i izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2021. godine u kojem je izvijestila o nizu njenih aktivnosti, kao i o radu gradske uprave, o čemu smo kao medij redovito izvještavali. Tradicionalno suzdržani su bili SDP-ovi vijećnici, a kako je objasnio Krejči, izvješće ne govori o migracijskim problemima u gradu i nije sveobuhvatno te kako je u njemu trebalo navesti i probleme, na što mu je u replici dr. Kristina Milek (HDZ) odgovorila kako je na glasovanju izvješće o radu, a ne predviđanja i želje demografske politike.

Gradonačelnica Blažević istaknula je kako je izvješće detaljno napisano, problema kojih uvijek ima je svjesna, a službenici u gradskoj upravi pokušavaju prepoznati sve probleme i osmišljavati programe kako bi poboljšali kvalitetu života u gradu sa sredstvima koja su ograničena.

Vijećnici su jednoglasno, kao i sve tehničke odluke na ovoj sjednici, usvojili prijedlog odluke o nekorištenju prava prvokupa nekadašnje Pickove kuće koju je vlasnik Croatia Osiguranja d.d., ponudio Gradu Pakracu po kupoprodajnoj cijeni od nešto više od 2 milijuna kuna, prijedlog Odluke o nerazvrstanim cestama, prijedlog Odluke o proglašenju javnog dobra u općoj uporabi, prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja turističko-sportsko-rekreacijske zone „Matkovac, kao i prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Pakraca.

Usvojen je, uz suzdržana dva glasa SDP-a,  i prijedlog Odluke o osiguranju sredstava za izgradnju i opremanje Spahijskog podruma kojim će se u proračunu osigurati 11,5 milijuna kuna za realizaciju stalne izložbe i opremanje interijera.

Zoran Krejči  istaknuo je kako nisu protiv projekta, ali smatraju iznos prevelikim u ovim turbulentnim vremenima i izrazili zabrinutost oko pronalaženja sredstava u proračunu. Kristina Milek  i predsjednik Miroslav Ivančić  (HDZ) dodali su da je ponekad potrebno i riskirati da se završi nešto što je važno za zajednicu te bi bilo neodgovorno odustati od projekta. Gradonačelnica Blažević istaknula je kako Grad mora, nakon provedene javne nabave, donijeti odluku o osiguranju sredstava u gradskom proračunu što je bila i najpovoljnija ponuda, a nesvrstavanjem ove stavke u gradski proračun značilo bi vraćanje svih sredstava koje smo do sad primili. Dodala je kako će o načinu financiranja još biti govora na narednoj sjednici Gradskog vijeća, a pročelnik Tomislav Petrač objasnio je kako je ova odluka vezana samo za propise koje traži Zakon o javnoj nabavi, a osiguranje sredstava će biti tema kad se bude raspravljalo o rebalansu proračuna.

Participacija za polaznike Osnovne glazbene škole Pakrac za iduću školsku godinu prema kojoj cijene s kojima sudjeluju roditelji učenika u financiranju njenog rada ostaju iste kao i prethodnih godina, 120 kuna mjesečno za učenike od 1. do 6. razreda, odnosno 540 kuna godišnje za polaznike glazbenog vrtića i 600 kuna godišnje za polaznike početničkog solfeggija uz dodatnu naknadu za darovite učenike i korištenje glazbenih instrumenata škole te popuste za drugo dijete istih roditelja.