DSC 1196 Medium

„U prošloj godini predstavnici HVIDR-e Pakrac su sudjelovali u svim programima obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda koji su  organizirani i održavani na području gradova Pakraca i Lipika, te obilježavanja obljetnica pogibije branitelja kako na našem području, tako i u drugim krajevima gdje su stradavali hrvatski branitelji“, započeo je danas izvješće o radu u 2023. godini predsjednik HVIDR-e Stipe Hodak.

Nakon višegodišnje uspješne suradnje između HVIDR-e Pakrac i HVIDR-e Kaštela i prošle godine je osam članova pakračke Udruge sudjelovalo na Danima branitelja Splitsko - dalmatinske županije u Kaštel Starom gdje su pripremali lovački paprikaš zahvaljujući donaciji mesa divljači Lovačkog društva „Košuta“ Pakrac. Uzvratni posjet članovi HVIDR-e Kaštela održan je prigodom sajma „Slavonskog banovca“ i manifestacije „Grah fest“ u listopadu prošle godine kojom su prigodom isti pripremali dalmatinske specijalitete.

Na dan Svih svetih predstavnici HVIDR-e obišli su grobove i zapalili lampione umrlim članovima koji su sahranjeni na području gradova Pakraca i Lipika. Udruga je sudjelovala na 26. ŠNIDOR-u Požeško - slavonske županije gdje je osvojila drugo mjesto, a na 27. Svehrvatskom ŠNIDOR-u koji je održan na Malom Lošinju Sportska ekipa Županijske HVIDR-e osvojila je sedmo mjesto. HVIDR-a Pakrac je krajem prošle godine organizirala obilježavanje 32. godišnjice akcije „Alfa 91“ uz veći broj sudionika, branitelja i članova njihovih obitelji iz Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije te uvaženih gostiju, održan je i 27. pohod na Planinarski dom „Omanovac“ : „Fokinom stazom“.

DSC 1199 Medium

Ono što je posebno istaknuto u izvješću predsjednika Hodaka je nedostatak tajnika Udruge, s obzirom da je dugogodišnji tajnik s prvim danom prošle godine otišao u mirovinu. Time je Udruga ostala bez zaposlene osobe te sve sadašnje aktivnosti obavljaju članovi HVIDR-e volonterski i bez naknade. „Ovakav način rada neće moći trajati dugo jer biologija radi svoje - sve smo stariji i bolesniji te je mogućnost da uskoro i prestane rad Udruge, ako ne bude neke pomoći „sa strane“, naglasio je Hodak.

Udruga je prošle godine prihodovala 5.766 eura, od čega su 2.800 eura dobili od Grada Pakraca, a nešto više od 1.000 eura su sakupili od članarina koje je lani uplatilo 68 članova s tima da je u izvještajnom razdoblju između sjednica skupština umro jedan član HVIDR-e. Na svoje aktivnosti potrošili su 5.550 eura, a u istom financijskom okviru planiraju rad i u idućoj, 2025. godini.

Obraćajući se ispred Grada Pakraca, Marijan Širac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo, zahvalio je braniteljima što su sveprisutni na događanjima kojima čuvaju vrijednost rata i hrvatskih branitelja, a za sve probleme u radu pozvao ih je da se obrate Gradskoj upravi koja im uvijek stoji na raspolaganju.

DSC 1204 Medium