Što to rade planinari, kako se snalaze u prostoru, koliko prehodaju i kako se pri tome ponašaju doznali su danas učenici petih razreda Osnovne škole braće Radića iz Pakraca u sklopu jednodnevne terenske nastavi organizirane kroz suradnju škole i Planinarskog društva Psunj iz Pakraca.

dsc_0275

„Terenska nastava osmišljena je i dogovorena s pakračkim planinarima jer aktivno dopodne obuhvaća segmente nastave iz četiri školska predmeta. Tjelesni odgoj zastupljen je kroz kretanje po šumi, geografiju pronalazimo kod snalaženja i orijentacije u prostoru, građanski odgoj se prepoznaje u ponašanju učenika u grupi, dok su priroda i društvo zastupljeni sami po sebi“ , kratko nam je razloge odabira Omanovca kao destinacije pojasnio Krešimir Hihlik, jedan od nastavnika i voditelja terenske nastave.

Nastavu je odradilo devedesetak učenika raspoređenih u dva školska dopodnevna programa, a domaćin djeci bili su pakrački planinari. Uz to što su petašima, kratkim izletom po šumi, pojasnili orijentaciju i snalaženje po kartama, upoznali su ih i s kompletnom planinarskom opremom te im pokušali dočarati samu bit planinarstva i na taj način možda pridobiti ponekog novog člana ovog sve masovnijeg oblika rekreacije.

Prema riječima Hihlika petim je razredima ovo prvi od najmanje dva dana terenske nastave predviđene programom kroz školsku godinu, dok je drugi predviđen za svibanj naredne godine kada bi trebali u posjet Nacionalnom parku Risnjak.


dsc_0252