Iza nas je tjedan Multipaka, ponajveće regionalne izložbe multimedije, u kojoj su Pakračani od 5. do 11. lipnja, osim u vrtoglavo skupim glazbenim eksponatima, mogli uživati i u dodatnim sadržajima koji im je ponudio već uhodani tim organizatora koji su činili Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Robertoshop, Turistička zajednica grada Pakraca i Grad Pakrac.
Kako je sve proteklo, jesu li zadovoljni odazivom građana i izlagača, imali li nešto da bi trebalo doraditi ne bi li sjajna manifestacija postala još bolja, porazgovarali smo s predstavnicima organizatora Jelenom Hihlik, kustosicom pakračkog muzeja i Monikom Lucić Fider, ravnateljicom pakračke knjižnice.
„Prvi dio tjedna bio je rezerviran za predavanja i projekcije dokumentarnih filmova koji su održani kod nas Gradskoj knjižnici i zadovoljni smo odazivom građana koji je bio na uobičajenoj razini. Možda bih izdvojila dokumentarni film „Nešto o životu“ jer je projekciji prisustvovala ekipa koja je stvarala film, na čelu s Nebojšom Sljepčevićem, redateljem višestruko nagrađivanog filma „Gangster te voli“. Sve to zahvaljujući odličnoj suradnji s produkcijskom kućom Restart čije filmove često imamo priliku prikazati pakračkoj publici. Odlično je bilo i predavanje psihologinje Ivane Marin o turbofolku – pošasti koja je preplavila cijelu Hrvatsku, a nije niti nas zaobišla, pa smo osim predavanja imali i simpatičnu međugeneracijsku raspravu među prisutnima…“ zadovoljna je Fider.
Kao uvod u HI – FI izložbu poslužio je koncert poznate jazz&rock pjevačice Zdenke Kovačiček, održan 9. lipnja u rasprodanom dvorišnom prostoru caffe bara „Bašča“. Željni kvalitetne glazbe Pakračani su do posljednjeg mjesta ispunili terasu pakračkog hotela i na trenutak podsjetili, stariji će znati, na one slavne dane hotelske Bašče koja je svojim plesnim i glazbenim večerima nosila ondašnji društveni život grada.
Izvedbama pjesama Piece of My Heart i Me and Bobby McGee, uz pratnju izvrsnog Branka Bogunovića na akustičnoj gitari, kraljica hrvatske jazz scene energičnim je nastupom i vrhunskom interpretacijom hitova Janis Joplin izvukla pred binu i one Pakračane koji imaju malo zahtjevnije glazbene kriterije.
Subota je bila rezervirana za HI-FI izložbu, događanja su preselila na četiri lokacije na kojima su formirane glazbene slušaonice, ali i na prigodno uređen prostor kompleksa kurije Janković gdje su organizatori kroz „Dobro dvorište“ osmislili razna događanja. Hotel Pakrac, muzej, gradska vijećnica i Robertoshop primili su skupocjenu opremu i više od trideset izlagača iz raznih krajeva Europe, koji posredstvom Božidara Savija uredno posjećuju Pakrac, a svi zainteresirani su imali priliku razgledati štošta od konzumne elektronike, kućnih kina, sve tamo do najluksuznijih HIFI uređaja vrtoglavih vrijednost ili se samo informirati o tim brojkama i doznati koliko su europski, ali i hrvatski audiofili ustvari spremni platiti za ovu svoju strast.
Oni pak skloniji šetnji i svježem zraku, motivirani subotnjim suncem, mogli su u sklopu „dvorišta“ uživati u organiziranoj muzikoterapiji na novo uređenom prostoru smještenom između Muzeja i glazbene škole ili pak prošetati do knjižnice i posjetiti radionicu, odnosno, obred pripravljanja i ispijanja čaja. Subota je završila odlično posjećenim jazz koncertom Anastasije Kaptelove i Tomija Novaka u noćnom ambijentu dvorišta kompleksa Janković.
Ovogodišnjem Multipaku ponovo su se pridružili i članovi Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika koji su u prostoru kompleksa Janković kuhali grah koji je za sve posjetitelje bio besplatan. „Želimo se zahvaliti obrtnicima koji su na ovaj način svojim odličnim grahom pripomogli da se europskim izlagačima predstavimo i našom slavonskom gastroponudom. Sudeći po odazivu i punim stolovima oko 150 litarskog kotla, rekla bih da su zadovoljni“ kazala je Jelena Hihlik i dodala da su tijekom priredbe uočili i prostor za eventualna poboljšanja dogodine kad nam slijedi 7. Multipak.
Unatoč tome tvrdi da Multipak nije imao većih nedostataka, žali jedino za preklapanjem nekih priredbi u okruženju, poput daruvarskog Vinodara, koje su utjecale na to da gradom cirkulira manje ljudi no obično. „Organizacijski bi također dobro došla koja osoba više, jer je sama manifestacija došla do razine kad se mora paziti na detalje i sitnice, a to iziskuje još ljudi, vremena i novca“.