Spomenik „Ranjenom borcu“, rad akademskog kipara Vanje Radauša, postavljenog 1955. godine iznad spomen kosturnice pred zgradom „općine“ danas je demontirao i odvezao na restauraciju obrt „Ferrum“ iz Zagreba. Ovo je prvi put od postavljanje da će ovo kiparsko djelo biti temeljito restaurira, a osim čišćenja obuhvaća i sanaciju pukotina i drugih fizičkih oštećenja nastalih od gelera i metaka. Sanacija će trajati oko 3 mjeseca, a koštat će 118.000 kuna pri čemu je Ministarstvo kulture osiguralo 100.000 kuna kao jedan od tri projekta koje ove godine financira u Pakracu.
Poslije restauracije spomenik će biti vraćen u Pakrac, ali ne na isto mjesto. Planiranom rekonstrukcijom cijelog Trga bana Josipa Jelačića njegova nova lokacija je predviđena 50-tak metara južnije na početak sadašnje zelene površine, preko puta budućeg spomenika hrvatskim braniteljima gdje će biti tijekom modernizacije trga biti prebačen i kameni postament, ali bez pratećeg kamenog opločenja.


Još uvijek nije u potpunosti poznata sudbina kosturnice ispod spomenika i gradonačelnica Anamarija Blažević oko toga pregovara s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika. Po njenoj zamisli kosturnici je mjesto na groblju gdje bi kosti poginulih boraca iz Drugog svjetskog rata bile pohranjene u prigodnoj grobnici s adekvatnim natpisom o čemu se radi, uz mogućnost postavljanja fotografije sadašnjeg izgleda ovog spomen obilježja. Ona očekuje da Udruga antifašista se izjasni koje pakračko groblje želi kao buduće trajno počivalište poginulih antifašističkih boraca iz Drugog svjetskog rata koje su od 1955. godine pohranjene ispod ovog spomenika.
Na mjestu spomenika idejno rješenje budućeg izgleda trga predviđa zelenu površinu, cvjetnu aleju i pješačku stazu.