Smještajni kapaciteti u odmaralištu HCK Pakrac „Cvrčak“ na Viru popunjeni su do 6. rujna. Trenutno je slobodna tek jedna četverokrevetna soba u terminu od 19. do 28. kolovoza i zainteresirani se trebaju javiti u HCK Pakrac, rekla je Danijela Kiš koja od 1. lipnja nakon sedmomjesečnog mukotrpnog procesa izbora začinjenih ponavljanjima i žalbama je ravnateljica ove udruge/ustanove.

Odmaralište na Viru je ove godine počelo raditi 5. lipnja i u devet grupa do 9. rujna, u tih 89 dana rada će ostvariti oko 600 noćenja što je popunjenost na razini prošle godine. Većinom je riječ o različitim socijalnim grupama pa su tako da sada boravili u njemu iz Caritasa Oborove, Specijalne škole za djecu s posebnim potrebama Rudolf Štajner iz Daruvara. U nastavku ljeta termini su rezervirani  za udruga koja okuplja osobe s posebnim potrebama „Golubica“ iz Vukovara,  Srpsko kulturno  društvo „Prosvjeta“. Tu su i dalje kao korisnici umirovljeničke udruge iz Daruvara i Siska, a od 10. kolovoza grupa djece čije ljetovanje plaćaju socijalna vijeća gradova Pakraca i Lipika za čega će HCK Pakrac osigurati i dodatnih šest volontera za animaciju djece. Kao i uvijek dio termina su popunili pojedinci iz Pakraca i Lipika, većinom već stalni gosti.

Na Viru  tijekom ljeta stalno rade šestero zaposlenika, troje koji su kao sezonci dodatno zaposleni, dok se troje rotiraju iz redova stalno zaposlenih u Marinom Selu i Pakracu.

Ove godine nije bilo posebnih ulaganja u odmaralište osim što je povećan kapacitet zakupljene angažirane snage električne energije jer se postojeći pokazao nedostatnim, kaže D. Kiš.

Humanitarni paketi za Slavoniju

Od ostalih aktivnosti HCK Pakrac provodi akciju „Humanitarni paketi za Slavoniju 1“. Riječ je o akciji čiji nositelj je HCK Osijek kroz koju iz donacije Fonda europske pomoći HCK Pakrac za potrebe umirovljenika određenih maksimum primanja će do kraja godine dobiti 3 paketa dugotrajnih prehrambenih namirnica, te jedan paket higijenskih potrepština. Akciju provodi još 16 društava HCK na području Slavonije i Bjelovarsko-bilogorske županije, a na području Pakraca i Lipika je 420 korisnika koje je prema kriterijima primanja  (65 godina i manja mjesečna primanja od 1500 kuna za jednočlanu obitelj, odnosno 2000 kuna za dvočlanu i tako dalje) odabrao Centar za socijalnu Skrb Pakrac. U tijeku je podjela drugog od ukupno četiri paketa.

Za 11. srpnja u pripremi je treća ovogodišnja akcija prikupljanja krvi, a u tijeku je i natječaj za višu medicinsku sestru za rad u domu u Marinom Selu koji do sada nije bio popunjen.