Žena u starijoj dobi (79 godina) s kroničnim plućnim i srčanim zdravstvenim smetnjama umrla je krajem prošlog tjedna u pakračkoj bolnici od gripe, potvrdio nam je dr. Ante Vitalija, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Riječ je o pacijentici koja nije cijepljena protiv gripe.

To je u Pakracu ove godine tek druga zabilježena osoba koja je oboljela od gripe, a niti u županiji do sada nije registrirana veća pojavnost, tek u 10-tak slučajeva (lani u ovo doba 45).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo do kraja prošlog tjedna na području Hrvatske je zabilježeno oko 9500 oboljelih od gripe te uz ovaj pakrački, još samo jedan smrtni slučaj. Stručnjaci tek očekuju ekskalaciju ovogodišnje gripe tijekom ovog i idućeg tjedna.

Dr. Vitalija nam je ponovio da je kroz Zavod na našu županiju stiglo 5040 doza cjepiva. U ambulantama  Zavoda su sve one potrošene, a moguće je da cjepiva nešto još ima kod liječnika obiteljske medicine te u tom slučaju poziva kronične bolesnike i starije osobe da se preventivno cijepe, kao i na pridržavanje svih ostalih mjera među kojima je što manje zadržavanja u javnim prostorima i slično.