Na kraju prošle godine na području Grada Pakraca je bilo još 21,2 četvornih kilometara minsko sumnjivih površina, a na području Grada Lipika 2,7 četvornih kilometara što je oko 6 posto ukupno minsko sumnjivih površina u Republici Hrvatskoj i sve takve površine u županiji, izvijestio je na današnjem sastanku Dubravko Krušarovski iz Hrvatskog centra za razminiranje, podružnice Osijek.

O stanju  minsko-sumnjivim površinama on je izvijestio pakračku gradonačelnicu Anamarija Blažević, te predstavnike šumskih, lovačkih i planinarskih društava Pakraca i Lipika koje to s razlogom ponajviše interesira jer je najveći dio još uvjek sumnjivih površina pod šumama.

U prošloj godini na području  jedinica lokalne samouprave Pakraca i Lipika je takozvanim tehničkim izvidima oznaka sumnjivosti skinuta s oko 2,8 četvornih kilometara i to na  području uz cestu Branešci-Mijači i šumskim područjima oko Kusonja, Donje Šumetlice, šireg područja Subocke, Donjeg Čaglića i Kovačevca te  oko 55 hektara uz planinarski put Velika poljana-Brezovo polje, gdje je istim izvidimo dodatno uvršteno nešto više od 5 hektara u minsko-sumnjive površine.

Nakon provedenih aktivnosti  potvrde i uvjerenja o razminiranosti su nadalje  dostavljena za oko 2,3 četvornih kilometara na 9 lokacija pojedinačne veličine od 15 do 50-tak hektara i to na poljoprivrednim površinama oko Brusnika, te šumskim područjima oko Kusonja, Kričaka, sjeveroistočno od Pakraca, brda Čukur, Donjih i Gornjih Grahovljana, Dereze, te već spominjanom područje Velika poljana – Brezovo polje.

Što je na tih razminiranih 2,3 četvorna kilometara konkretno pronađeno od minsko-eksplozivnih naprava ponovo nismo uspjeli doznati, ali je gospodin Krušarovski obećao taj podatak dostaviti naknadno.

U tijeku su  radovi razminiranja  na sedam radilišta, od čega na više manjih poljoprivrednih površina u ukupnom iznosu od 3,7 četvornih kilometara na području Pakraca i Lipika, te na nešto više od 3 kilometara šumskih površina oko Kusonja, Donje Šumetlice, Brezovog polja i u unutrašnjosti Psunja.

Ove radovi financiraju Europski poljoprivredni fond i državni proračun RH s više pozicija.
Kada se oni završe na području Grada Pakraca ostat će minski sumnjivih nešto više od 16 kilometara, a na području Grada Lipika 1,6 kilometara, čuli smo na današnjoj prezentaciji.