Šezdeset minuta trebalo je sinoć gradskim vijećnicima Pakraca da na sjednici neuobičajeno sazvanoj za nedjeljno predvečerje usvoje četiri,   uglavnom tehničke odluke, te još 35 minuta potroše na aktualni sat.
Tako je skoro bez rasprave jednoglasno usvojena izmjena Statuta Grada Pakraca, što je i bio najviše razlog za sazivanje sjednice nedjeljom.  Zakonodavac je ostavio 60 dana od objave u Narodnim novinama (13. prosinca)  jedinicama lokalne i regionalno samouprave da svoj temeljni akti - statut usklade s izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, za dio javnosti i oporbu 'lex šerif', koji redefinira postupak usvajanja proračuna, institut raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja gradonačelnika.

Ispred kluba SDP-a Dragan Marin je rekao da će oni glasovati za Statut, ali se ne slažu s nekim odredbama zakona za što u ovoj vijećnici nije nitko kriv na što je gradonačelnica Anamarija Blažević upozorila da se ne raspravlja Zakon nego nužne izmjene u Statutu nametnute Zakonom, odnosno njegova implementacija. Tako su za pet minuta donesene jednoglasno obvezne izmjene Statuta Grada.

Slično je bilo i s druge dvije točke koje dodatno reguliraju zbrinjavanja komunalnog otpada, a čije usvajanje je zakonodavac jedinicama lokalne samouprave nametnuo do 28. veljače. Prvom odlukom propisane su mjere za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjere za njegovo uklanjanje, a drugom je djelatnost prikupljanja otpada još jednom povjerena Komunalcu.

I četvrta odluka je usvojena jednoglasno, a njome su vijećnici  u ocjenjivački Odbor za dodjelu javnih priznanja Grada Pakraca imenovali Teu Lokner, Željku Pejšu Božić, dr. Nenada Peića, Roberta Ružićku, Stipu Hodaka, Višnju Klobučar i Sadmira Delihodžića.
Kako je objasnila gradonačelnica  pozvani su da dostave prijedlog za sastav ovog Odbora prosvjetne i kulturne institucije Grada, Bolnica, Sportska zajednica, Udruženje obrtnika i braniteljske udruge. Dragan Marin pozdravio je ovakav način depolitizacije radnih tijela i pozvao da to bude i praksa ubuduće uz mogućnost proširivanja predlagatelja na još neke institucije.

Aktualni sat

U aktualnom satu vijećnici su propitivali gradonačelnicu i čelnike gradske uprave tek 35 minuta pri čemu će neke odgovore, poput pitanja Antuna Fričera (HDZ) o kadru u srednjoj školi dobiti naknadno pismeno, a neki zapravo i nisu bila pitanja nego prijedlozi i primjedbe. Tako je predsjednik vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) zamjerio organizatoru Svetosavske akademije koja je nedavno održana u gradskoj vijećnici što je za vrijeme njenog trajanja uklonjena slika dr. Franje Tuđmana i predložio da se što prije donese kućni red o korištenju ove sale. On je nezadovoljan i ocjenom u Pakračkom listu da sporazum o subvencijama putnih karata u vlaku za učenike i studente treba uzeti s rezervom. Igora Cavallia (HDZ) je interesiralo koliko Grad ima na raspolaganja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH i postoje li prioriteti u njegovom korištenju?

Od gradonačelnice smo tako doznali da u Gradu ima 4300 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH od čega je u privremenom korištenju tek 1100 hektara. Čekaju se zakonske i izmjene kada će zemljište biti vraćeno Gradu na raspolaganje, a  prioritet će  vjerojatno imati stočari.

Zoran Krejči je potencirao nove cijene naplata odvoza kućnog smeća s kojima je on izrazito nezadovoljan jer po njegovoj računici ono poskupljuje 30-45 posto  ovisno od broju predanih kanti mjesečno pri čemu mičemo iz otpada sirovine koje postaju  dodatni prihod Komunalcu. Otkud onda drastično povećanje cijena i gdje će završiti ekstra profit od prodaje sirovine, pitao je Krejči gradonačelnicu. Ona se nije složila s takvom ocjenom  naglašavajući da se otpad treba odvajati na kućnom pragu pa  neće biti četiri pražnjenja i povećanja cijena, nego dva i zadržavanja postojećih troškova.

Prometna problematika je imala cijeli set pitanja koja su se odnosila najvećim dijelom na buduće planirane investicije poput one skore u Aleji kestena (Krejči),  ali i one koje su tek ideja kao izgradnja spojne ceste na autoput kod Lipovljana (Neven Garača – SDP), te izgradnji nove prometnice na jugu Gavrinice i izgradnja pješačkog nogostupa u Pihirovom sokaku (Mihajla Pavković – SDP) pa su izostali i konkretni odgovori, kao i Marinovo pitanje o uvođenju širokopojasnog besplatnog interneta.