Ministarstvo kulture će uložiti na područje Pakraca u 2018. godini u različite kulturne programe i programe održavanje kulturne baštine oko 2,5 milijuna kuna, rezultati su to natječaja objavljeni jesenas u kojem su razne institucije koje se bave kulturnom djelatnošću (gradovi, ustanove, udruge, pojedinci…) ili su vlasnici zaštićenih kulturnih nekretnina kandidirali za njihova sredstva. Rezultati su postali poznati i javno dostupni na internet stranicama Ministarstva krajem siječnja.
Prvi dojam je da smo ove godine prošli na tom natječaju bolje nego prijašnjih. Primjerice u 2016. godini smo na istim natječajima Ministarstva participirali s 934.000, dakle ove godine smo taj iznos skoro utrostručili.
Iz metodologije rada Ministarstva proizlazi da smo za ovaj napredak prvenstveno zaslužni sami jer su naše lokalne institucije (obje crkve, Grad, Muzej, Knjižnica, OGŠ, udruge) kandidirali više nego prijašnjih godina. I isplatilo im se.


Zbog činjenice da su u kulturi najskuplja ulaganja, ali i dugoročno najvrjednija u takozvani podprogram Zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2018. Naročito veseli podatak da smo upravo za njega dobili najviše novaca - 1,66 milijuna kuna što je ukupno polovina sredstava te namjene koje su stigle u Županiju (3,3 milijuna) ili oko 1,7 posto u cijelu Hrvatsku (96 milijuna).

Najviše novca pravoslavnoj crkvi
Najviše je ukupno odobreno, kako uopće, tako i po pitanju ovog najvrednijeg programa, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji slavonskoj. Oni su samo na ime obnove Episkopskog dvora dobili milijun kuna (Vladikinog dvora), odnosno za 600.000 kuna više nego lani.
Kako je rekao pakrački paroh Đorđe Teodorović, s tim sredstvima će nastaviti višegodišnje radove na obnovi, sada unutrašnjosti istočnog krila koji će se ove godine sastojati od postavljanja instalacija, pregradnih zidova, podova i slično. Lani su iz istih izvora radili na poboljšanju statičkih elemenata i hidro izolacije te u unutrašnjosti izradi stepenice kojima su povezali prizemlje i kat. Osim spomenutih 400.000 kuna iz Ministarstva kulture u to su lani uložili i 80.000 kuna koje su dobili od Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije čijim sredstavima se nadaju na natječaju koji je u tijeku i ove godine. Ovisno o veličini prihoda iz tog izvora želja im je u ovoj godini doći do završnih obrtničkih radova na uređenju unutrašnjosti.
Također SPC u Pakracu je od Ministarstva kulture dobilo 200.000 kuna na ime obnove crkve sv. Trojice. Lani su za tu namjenu dobili od Ministarstva 300.000 kuna koje su potrošili na izradu projektne dokumentacije obnove pročelja crkve, a ove godine žele napraviti pripremne radove za obnovu pročelja. Uz to nadaju se i dodatnim sredstvima iz spomenutog ured Vlade Srbije kojima bi nabavili takozvane stasidije - drvene stolice u unutrašnjosti crkve.


Treći njihov projekt iz podprograma zaštite nepokretne kulturne baštine koji im je prošao u Ministarstvu odnosi se na crkvu Sv. Petra i Pavla u Donjim Grahovljanima 60.000 kuna, što je također nastavak lanjskog programa kada su iz istog izvora dobili 80.000. Riječ je, kako kaže pakrački paroh o velikoj i staroj crkvi iz 18. stoljeća, kulturnom dobru, još uvijek u fazi izrade dokumentacije i pripremnih radova za obnovu.
U odobrenim programima investicijskih potpora Ministarstva kulture je 500.000 kuna za opremanje knjižnice Eparhije slavonske u Pakracu. Riječ o objektu na uglu ulica Kralja Zvonimira i Stanka Grabrića koji bi u budućnosti trebalo služiti kao depo njihove velike i povijesno značajne knjižnice koja će se jednog dana nalaziti u istočnom krilu Vladikinog dvora. Iz istog izvora lani su dobili također 500.000 kuna za građevinske radove, ove godine bi isti iznos potrošili za opremanje unutrašnjosti kako bi u njoj mogli čuvati vrijedne povijesne dijelove zbirke knjižnice.
Ukupno je iz programa Ministarstva kulture SPC u Pakracu namijenjeno 1.760.000 kuna i s tim iznosom su izuzetno zadovoljni i zahvalni, kaže pakrački paroh Đorđe Teodorović.

Katoličkoj crkvi 180.000 kn
Katolička crkva u Pakracu u programima Ministarstva kulture za ovu godinu je prisutna u dva projekta: obnova oltara sv. Antuna Padovanskog s 80.000 kuna i 100.000 kuna za kapelu sv. Ivana Nepomuka u Pakracu.
Pakrački župnik mnsg. Matija Juraković napominje da je oltar sv. Antuna izvorno izgrađen još 1767. godine i ovo mu je prva stručna i potpuna konzervatorska obnova koja se provodi u Rijeci i očekuje njegovo dovršenje i postavljanje u pakračku crkvu dogodine prije Uskrsa. Ukupna vrijednost restauratorskih radova u Rijeci s dovozom i montažom je oko 360.000 kuna od čega je već plaćeno oko 245.000 kuna. Osim toga još će trebati nešto novaca za građevinsko-tesarske radove u pripremi postolja za postavljanje oltara koji će se nalaziti lijevo od ulaza, suprotno od lani postavljenog restauriranog oltara sv Josipa. Koliko je taj posao ozbiljan pokazuje da je restauracija oba oltara praćena s desetak knjiga ili fascikala restauratorske i knjigovodstvene dokumentacije. No ističe župnik, to je zadnja kapitalna investicija u obnovi inventara unutrašnjosti crkve u koju je uloženo značajno više od milijun kuna pri čemu je pravi iznos financijski teško izraziti jer je bilo podosta donacija u radu ili materijalu.


Drugi projekt katoličke crkvu u Pakracu koje je podržalo Ministarstvo odnosi se na program obnove kapele sv. Ivana (kod hotela) u koji će 100.000 kuna Ministarstva biti uloženo u građevinsku sanaciju otpalog stropa kapele te krečenja i bojanja unutrašnjosti, a troškovnik za to predviđa čak 250.000 kuna, no župnik se nada da će ipak radovi koštati manje.

Gradski projekti
Od ostalih nepokretnina čiju obnovu će u ovoj godini financirati Ministarstvo kulture 150.000 kuna je predviđeno za Spahijski podrum u koji je isto Ministarstvo lani uložili 200.000 za gornji dio fasade uličnog dijela čiji radovi su upravo u tijeku. Još nije poznato točno što će se raditi dok se ne dogovori s konzervatorima, kaže Marija Čar, voditeljica odsjeka za graditeljstvo Grada Pakraca. Mogućnosti su ili donji dio fasade uličnog dijela ili fasada na suprotnoj (dvorišnoj) strani. Dio novca će uložiti i Grad Pakrac iz svog proračuna.
Od ostalih programa koji će dodatno biti sufinancirani gradskim novcem, iz Ministarstva kulture će doći 150.000 kuna za uređenje objekta unutar kurije Janković. Kako je rekla Marija Čar u ovom trenutku je nejasno točno o kojem je objektu riječ. Naime Grad je kandidirao zamjenu vanjske stolarije na objektu Osnovne glazbene škole Pakrac, a u programu Ministarstvo navodi „mali dvor“ što je službeni naziv za objekt koji koristi gradski muzej te će u naknadnoj korespodenciji morati pojasniti o čemu je točno riječ jer se sredstva moraju trošiti strogo namjenski.

Nastavak arheoloških istraživanja starog grada je prisutan i ove godine u programu Ministarstva koje će ga ove godine financirati s 90.000 kuna što je za 40.000 više nego lani. Kao i lani (100.000) ovu kulturološku aktivnost Grad Pakrac će podržati vlastitim novcem pri čemu će konačni iznos tek biti poznat, ali i dijelom fizičkog rada kroz svoj komunalni pogon.

Gradske  ustanove
Lijepe novce su dobile i gradske ustanove – Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica.
Muzej je dobio 100.000 kuna za uređenje i opremanje svog prostora. Kako nam je rekla ravnateljica Jelena Hihlik, oni će biti utrošeni za izmjenu dijela dotrajalih vanjskih prozora koji su u takvom stanju da je intervencija nužno potrebna nakon čega će biti potrebno i krečenje određenih prostorija. Ostatak će biti namijenjen za opremanje i uređenje arheološkog muzeja te zanavljanje informatičke opreme. Koliko točno znat će se kada se prikupe ponude dobavljača i vidi što sve stane u tih 100.000 kuna, odnosno o mogućnosti sufinanciranja ovog programa iz drugih izvora, prvenstveno gradskog proračuna. U proračunu Ministarstva kulture su u ovoj godini prisutni još s dva programa: 10.000 kuna su dobili za izložbu 200 godina ceha majstora koja je u tijeku i na što je dio sredstava potrošeno prije nego što su ih i dobili, a 5.000 kuna za edukativne radionice za djecu što je njihov svakogodišnji program .
Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pakrac u ovogodišnjem programu Ministarstva je prisutna u tri dijela: 10.000 kuna im je odobreno za nabavu informatičke opreme što nije bio slučaj lani, ali je prijašnjih godina. Kako je rekla ravnateljica Monika Lucić Fider riječ je o redovnom postupku zamjene dotrajale informatičke opreme. Drugi odobreni program također ima redovni karakter - 35.000 kuna za nabavu građe (lani 30.000). Kako knjižnica mjesečno troši 700 kuna za novine i časopise, iz toga dijela će im ostati oko 27.000 za nove knjige, što je uz 20.000 koliko za tu namjenu predviđa gradski proračun, dovoljno za kupovinu oko 1.200 svezaka što ravnateljica ocjenjuje dovoljnim za praćenje novoizdanih knjiga ili popunjavanjem rupa ukoliko je nešto iz ranijih izdanja propušteno, a što korisnici pakračke knjižnice traže. Također su iz Ministarstva dobili i 10.000 kuna za digitalizaciju zavičajne povijesti što je nastavak njihove višegodišnje aktivnosti. Trenutno je najaktualnije nastavak digitalizacije predratnih „Pakračkih vjesnika“ što ravnateljica smatra bitnim jer su tiskanja izdanja u lošem stanju i stoga nisu prikladna za posuđivanje. Do sada su u suradnji s Gradskim muzejom, koji je lani bio nositelj te aktivnosti, digitalizirana godišta 1971- 1976. i dostupna su preko internetske stranice digi-pakrac.com

Udruge
KPD-u Sloga je u Ministarstvu odobreno 5.000 kuna za inovativne umjetničke i kulturne prakse. Kako kaže njihova tajnica Dubravka Špančić riječ je o programu nazvanom „Strujom protiv žaruljanja“ - klupski program koji sadržajem i aktivnostima promovira kvalitetnu, modernu, urbanu glazbu u cilju suprotstavljanja sveprisutnoj turbo folk glazbi. Program će se odvijati tijekom 2018. godine. Prvi takav koncert je održan u povodu Valentinova, a u programu prijavljenom Ministarstvu su još predviđeni koncerti u travnju zagrebačkog sastava „Hakuna Matata“ (rock i alternativa). U svibnju će koncert imat naš sugrađanin Martin Sić kao DJ Symart koji će ujedno imati i radionicu za mlade koji će naučeno prezentirati na koncertu u lipnju. U svibnju u „Slogi“ predviđaju koncert bjelovarske rock grupe „Flash Back“.
Drugi projekt „Sloge“ koje je Ministarstvo prihvatilo sufinancirati s 10.000 kuna odnosi se na kazališni program. Kroz njega, kaže D. Špančić gledatelji će imati priliku vidjeti najmanje sedam kazališnih predstava. Prva je već 28. veljače kada će nastupiti njihova kazališna skupina s predstavom „Roza roz“, a publici će se ponovo predstaviti u svibnju predstavom „Namazala a la carte“. U ožujku će nastupiti teatar „Gavran“ predstavom „Sve o ženama“, kao i kazalište „Smješko“ predstavom „Znakovi za najmanje“. Djeci su namijenjene i travanjske predstave „Nora – trenutak pobune“ zagrebačkog kazališta „Tragači“, te „Grga Čvarak“ kazališta „Scena Gorica“, dok u svibnju očekuju dolazak teatra „Exit“ s još nedefiniranom predstavom.
Financijsku pomoć za ovaj bogat glazbeno-kazališni program „Sloga“ će potražiti i u gradskom proračunu. No niti to neće biti dovoljno pa će pomoć u financiranju morati dati i publika plaćanjem ulaznica.
Kroz ostale programe Ministarstva kulture ove godine od pakračkih udruga predviđeno je još 6.000 kn za nabavku instrumenata za Tamburaški orkestar Pakrac, a 11.000 kuna za KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre i to 6.000 kuna za Smotru folklora i 5.000 kuna za nabavku dijelova nošnje.
Kako svaki program kandidiran u Ministarstvu predviđa i potrošnju sredstava koja na druge načine osigurava nositelj projekta, jasno je da će u pakračku kulturu i kulturnu baštinu ove godine biti utrošeno i značajno veća sredstva od Ministarstvom odobrenih 2,5 milijuna kuna, sigurno više od 3 milijuna kuna.
Program financiranja Ministarstva se odvija kroz 30 tematskih podprograma pri čemu u svakom od njih je na natječaj stiglo od nekoliko desetaka pa i do više od tisuću kandidiranih projekata pa je moguće da u toj silnoj masi nismo uočili ili prepoznali neki od pakračkih programa. Da smo ove godine solidno prošli, zaključujemo i nakon što smo se upoznali s listom odbijenih programa. Prema onome što smo isčitali kroz tih 30-tak tematskih podprograma pri čemu su među odbijenima nalazi njih od nekoliko desetak do čak 1332 knjige čije izdavanje Ministarstvo nije uzelo u sufinanciranje, pronašli smo odbijeni tek projekt Povijesnog društva Pakrac-Lipik, izrada fasade parohijskog (Vladikinog) doma u Pakracu, te knjižnicu kojoj u Ministarstvu nije prošao projekt klimatizacije, kao niti „Čitanje u područnim školama“ koji je imao za cilj približiti knjižnicu djeci koja su na selima i udaljena od knjižnice pa će ovaj drugi pokušati realizirati, makar i u manjem obimu, vlastitim snagama. Naravno opet ostaje mogućnost da neke od odbijenih pakračkih projekata u toj masi nismo uočili ili prepoznali.
No i uz tu mogućnost, i ocjenu da smo dobro prošli, možemo žaliti što i još neke naše udruge ili ustanove nisu kandidirali na neke od onih 30-tak podpodručja i o tome bi svakako trebali razmisliti do jeseni kako bi imali što veću aktivnost i pri tom što manje ovisili o novcu gradskog proračuna. Stoga, naročito u udrugama, je potrebno da se pravovremeno interesiraju za rokove i uvjete, te da se raspitaju kod ovih koje su ove godine dobili novce, odnosno bili prepoznati u Ministarstvu, kako se do tih novaca dolazi.

ANAMARIJA BLAŽEVIĆ, GRADONAČLENICA PAKRACA
Sve je to hrvatska i pakračka baština

Raduje me podatak što smo dobili stvarno puno sredstava iz Ministarstva kulture. Moram reći da imamo odlično suradnju s našim konzervatorskim odjelom i višom razinom u Požegi od kojih dobivamo preporuke za natjecanja na natječajima Ministarstva kulture, rekla je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević zamoljena da komentira rezultate natječaja Ministarstva kulture.
Govoreći o velikim sredstvima koje je Ministarstvo dodijelilo pravoslavnoj crkvi je rekla: „Nije bitno što je najviše novaca Ministarstva došlo za objekte pravoslavne crkve u Pakracu. Sve to je hrvatska i pakračka baština i kultura. Kako se ne pohvaliti da je na tim objektima radio Herman Bolle, arhitekt zagrebačke katedrale i Mirogoja? Ako to gledamo u kontekstu naših nastojanja da obnovimo i moderniziramo glavni gradski trg, ta obnova se ne može završiti bez objekata pravoslavne crkve i Vladikinog dvora koji dominiraju njegovom jugoistočnom stranom. Stoga su i ti novci iz državnog proračuna i sve ono što se na tim objektima događa posljednjih godina dobro i važno za Pakrac. S druge strane dosta novaca je iz istog izvora u posljednje dvije godine stiglo i za katoličku crkvu i za druge ustanove. Ne želim to razdvajati. Naša kulturna baština je jedinstvena cjelina i zaslužuje takvu obnovu i tretman.

DR. ŽARKO ŠPANIČEK, KONZERVATORSKI ZAVOD
Obnavljati treba u kraćem vremenu

Ovogodišnji odobreni program financiranja projekata iz programa Ministarstva kulture na području Pakraca je utoliko značajniji što su odobrena sredstva u iznosima od milijun kuna za pojedina kulturna dobra što prethodnih godina nije bio slučaj pa su radovi na zaštiti i obnavljanju izuzetno značajnih kulturnih dobara išli presporo. Posljedica je to razmišljanja u Ministarstvu da kulturna dobra teško oštećena u ratu treba obnavljati u kraćem vremenu. Stoga očekujemo da će u ovoj godini i dogodine biti obavljen glavni dio radova na objektima pravoslavne crkve i vladikinog dvora, a obnova će biti nastavljena i narednih godina.
Ističem da se sva dosadašnja obnova, kao i ova planirana za ovu godinu obavlja pod našim nadzorom i u stalnom kontaktu s vlasnicima.
Također je za Pakrac značajno da je kroz ovogodišnji program Ministarstva će biti završena i posljednja kapitalna investicija na župnoj katoličkoj crkvi na obnovi njenog interijera.
Sada razmišljamo o tome da bi na području Pakraca trebalo pojačati financijski obnovu još nekih kapitalnih objekata. Tu prvenstveno mislim na Spahijski podrum čija obnova ide presporo. U kontaktu smo s Gradom Pakracem u nastojanjima da iznađemo dodatne načine i sredstva u cilju privođenja ove kulturne baštine svrsi, prokomentirao je ovogodišnji program Dr. Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odijela u Požegi.