Usprkos nabildanim statističkim pokazateljima na nacionalnoj razini koji tvrde da živimo bolje nego što živimo i da imamo novca više no što ga u našim novčanicima doista ima, realnost priča drugačiju priču pa širom Hrvatske nasuprot skupim dućanima raznog asortimana niču njihove znatno jeftinije alternative.

Second hand shop danas ima svaki ozbiljniji gradić, a već neko vrijeme jedan takav postoji i u Pakracu. Nije prvi, no trenutno je jedini. Smješten u strogom centru grada, Pakračanima po minimalnim cijenama nudi novu i rabljenu odjeću. Kako tvrdi Tea Bošnjaković, vlasnica dućana TD Stil, sve više naših sugrađana zbog nezanemarive uštede u potragu za odjećom zalazi upravo u njezin lokal. Oni najuporniji uspijevaju pronaći zanimljive i kvalitetne odjevne predmete koji ponekad koštaju svega pet ili deset kuna.

Dućan je smješten u centru grada što je u ovom slučaju mogao biti i dvosjekli mač, jer ljudi još uvijek zaziru od rabljene robe. S razlogom ili bez njega, sram ili nelagoda da će biti primijećeni kako ulaze u jednu ovakvu trgovinu rezultat je predrasuda i nisu rijetkost.

[caption id="attachment_18095" align="aligncenter" width="900"] dav[/caption]

„Radim skoro godinu dana i s takvim vremenskim odmakom i činjenicom da smo mala sredina gdje svatko svakoga poznaje, što mi svakako ne ide na ruku, mogu reći da takvih problema gotovo da i nema. Skeptici postoje, no većinu mojih kupaca čine oni koji nemaju takav problem“, kaže nam Tea.

Ako problem i postoji on uglavnom nestane pri pogledu na kvalitetu robe i cijenu po kojoj se nudi. Primjerice, majice kratkih rukava prodaju se od 5 do 25 kuna, muške hlače koštaju između 30 i 50 kuna, tunike i haljine od 25 do 50, dok je svečana haljina najskuplja i dostupna za 65 kuna. U odnosu na cijene u tržnim centrima ili specijaliziranim trgovinama cijene su niže za 60 do čak 80%. Sad sigurno razmišljate o kvaliteti iste…

[caption id="attachment_18096" align="aligncenter" width="900"] dav[/caption]

Naručuje, kaže, ciljano. Kupuje po kilaži, a roba stiže dostavom u paketima od 40 kilograma što košta otprilike toliko kuna uvećanih za pdv. Predodžbe radi, kilogram čine dvoje traperica ili pet majica i slično…Donje rublje ne drži iako i za njim postoji iznenađujuća potražnja i sve više upita.

„Robu nabavljam iz veleprodajnog centra smještenog u Bezdanu kod Osijeka. Sortirana je po klasama i porijeklom iz Zapadne Europe. Ekstra klasu čine povrati iz HM, C&A i sličnih trgovina, dakle nova, nenošena i izuzetno očuvana roba. Postoji i Prva odnosno Druga klasa, ali to je već rabljeno i različite kvalitete. U našem dućanu je samo Ekstra klasa“ kaže Tea i dodaje da je najviša klasa, razumljivo, skuplja u nabavi, no ona ujedno nudi određene garancije po opet prihvatljivim cijenama. Uvriježeno mišljenje da se u veleprodajnoj nabavi dobije paket pa što te zapadne – ne stoji. Naručuje se, kaže, klasa robe i vrsta, sve po izboru i cjeniku. Posebno napominje da je roba dezinficirana i zadovoljava higijenski minimum jer prije plasmana mora proći obavezno kemijsko čišćenje.

Najčešći potrošači su žene, navrate i srednjoškolci, a uskoro očekuje nove potencijalne kupce. Njih kani privući širenjem asortimana na cipele i dječje igračke.

Osim direktnim kontaktom i posjetom trgovini, asortiman i ponuda TD Stila lako se može provjeriti na njihovoj Facebook stranici koja je ujedno i jedini način reklamiranja ovog shopa, ali i odličan komunikativni alat za razne dogovore, predbilježbe, informacije i narudžbe.

„Kupci nam često postavljaju pitanje je li naša odjeća uopće nošena. K tome, pratimo trendove, roba je moderna, vrlo često još s etiketom”, kaže Tea i naglašava da nisu rijetkosti ni akcije na određeni asortiman.

Kako bilo, ulazak u ovaj pakrački second hand može vam lako popraviti dan jer možda ugledate savršen komad odjeće u željenoj veličini za koju kunu, dvije, tri, pet…