Obitelj Matije Stokića lani je uselila u novokupljenu nedovršenu kuću u Tomislavovoj ulici u Pakracu. Nakon približno godinu dana nekidan su se pojavili problemi s kanalizacijom koja se zaštopala. Radi otklanjanja ovog neugodnog kvara jučer su se pojavili radnici i mehanizacija Voda Lipik. Nakon detektiranja mjesta začepljenja, točno ispod sredine pješačkog nogostupa gdje su pretpostavljali da se spaja dvorišni odvod s uličnom kanalizacijom, radnici su počeli kopati. No, kada su na dubini oko 80 centimetara došli do betonske kanalizacijske cijevi širine 25 centimetara uslijedilo je iznenađenje. Nekoliko desetaka centimetara prije spoja dvorišne i ulične cijevi, kroz dvorišnu kanalizacijsku cijev položeno je pet alkatenskih cijevi i jedna bakrena kroz koji prolazi sustav telefonskih kablova.

Telefonski kablovi u Pakracu podzemno su stavljani u razdoblju između 1995. i 1998. godine pri čemu su kao izvođači radova sudjelovale četiri tvrtke, doznali smo neslužbeno. Jednoj od njih, nismo uspjeli saznati kojoj, najjednostavnije je bilo posao odraditi na način da kablove provuku kroz kanalizacijsku cijev. Kako od tada pa do lani, u ovoj kući na broju 28 nije živio nitko, problema nije bilo, niti je takvo nemoguće tehničko rješenje moglo biti uočeno. No, kroz godinu dana života ova fizička prepreka u kanalizacijskoj cijevi je odradila svoje.

Kako smo doznali od Marijana Pierobona, direktora Voda Lipik, to je unazad desetak godina već peti ili šesti slučaj da je uočeno kako sustav telefonskih kablova presijeca kanalizacijsku cijev. Obično se radilo o ulicama u središtu Pakraca, a u jednom slučaju i u Lipiku. Problem su uvijek riješili djelatnici Voda Lipik na način da jedan sustav stave iznad ili ispod drugog. Tako je danas napravljeno i u Tomislavovoj ulici.

Pierobon nam je rekao da je u svim dosadašnjim takvim slučajevima Hrvatski telekom, vlasnik kablova, priznavao troškove otklanjanja kvara na kanalizaciji pa se nada da neće biti niti sada problema.

I jučer, kada smo obišli ovo radilište, pojavio se predstavnik Hrvatskog telekoma koji je konstatirao ovo nemoguće tehničko rješenje.

Danas će kvar biti otklonjen na način da će staru betonsku cijev zamijeniti suvremenom plastičnom koja pri tom zbog fleksibilnosti dozvoljava postavljanje iznad telefonskih kablova.  Ostat će samo malo veće oštećenje na nogostupu koje će tijekom jeseni zamijeniti asfaltna zakrpa, još jednog dokaza nereda u podzemnoj infrastrukturi.