Simboličnim okupljanjem učenika, djelatnika Gradske knjižnice, Muzeja i sugrađana koji su sudjelovali u projektu uličnih knjižnica u dvorištu kurije Janković sinoć je otvorena obnovljena mini ulična knjižnica koja je prvotno mjesto imala ispred zgrade gradske uprave.

Kako je rekla Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, prije tri godine na području grada Pakraca postavljeno je osam uličnih knjižnica na različitim lokacijama koje su izradili naši sugrađani Hrvoje Šebić i Pero Antunović. Neke od njih bile su mete vandala i dio kućica je uništen zato su maknute te će im se naći nove lokacije.

„Jednu od lokacija smo, u dogovoru sa "stanovnicima" dvorišta Janković, a i uz odobrenje Konzervatorskog ureda odlučili postaviti upravo u dvorište Janković jer  ovaj prostor, osim zaposlenih u kulturnim institucijama, vrlo često borave i djeca s roditeljima. Nadam se kako će u dvorištu Janković zaživjeti kao još jedan simpatični i edukativni sadržaj“, dodala je Lucić Fider.

Budući da je ova godina posvećena obilježavanju kulturne baštine stoga je na kućicu postavljena pločicu s QR kodom koji vodi na stranicu www.digi-pakrac.com  tako da posjetitelji i zainteresirani mogu i na taj način pristupiti digitaliziranoj baštini pakračkog kraja.

Maloj svečanosti otvorenja bila je prisutna i gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako su ulične knjižnice odličan projekt koji i dalje živi te izrazila zadovoljstvo što je jedna kućica našla mjesto u dvorištu kurije Janković koje sve više različitim aktivnostima i događanjima žele oživjeti među građanima. Svečanosti su doprinijeli i učenici Osnovne glazbene škole koji su skladbom uljepšali večer.