U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bilo 70 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te su 4 osobe hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 541 osoba. Ukupno je testirano 2449 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka te su dva uzorka pozitivna na koronavirus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, izvijestio je jučer iza podneva Županijski stožer Civilne zaštite.

HZJZ: Virus ne možemo zaustaviti, ali mu možemo otežati

„Želimo se obratiti našim građanima i umiriti ih kako je situacija u našoj županiji vezano uz COVID-19 pod kontrolom. Vjerujemo kako smo uspješno, ali uz velike napore sanirali glavno žarište“, odlučio se županijski Zavod za javno zdravstvo priopćenjem obratiti javnosti 8. srpnja (utorak) nakon što su se u rasponu od 50-tak dana 29. lipnja pojavila nova prva dva pozitivna testa u našoj županiji što je za posljedicu imalo trenutno 70-tak aktivnih slučajeva.

U nastavku podužeg priopćenja ističu: „Šest djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, službe za epidemiologiju i službe za javno zdravstvo zadnjih tjedan dana radi 15-20 sati dnevno u cilju stavljanja pod kontrolu epidemije COVID-19 u našoj županiji. Naš osnovni i najvažniji posao je bio pronaći sve kontakte pozitivnih osoba (djelatnika i pacijenata) u cilju očuvanju normalnog funkcioniranja naše bolnice. Svim osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pozitivnim osobama izrečena je mjera samoizolacije koja ima za cilj zaustaviti daljnje širenje bolesti. Kako bi sve navedeno postigli, naših šest djelatnika se javljalo na osam telefonskih linija i obavilo najmanje 1.000 telefonskih razgovora oslanjajući se primarno na subjektivne iskaze građana te iste višekratno provjeravalo sa svakom novom spoznajom o putu širenja bolesti.

Pri pojavi prvog većeg broja pozitivnih osoba (u srijedu 1. srpnja, 10 novih pozitivnih osoba) pristupilo se reaktivaciji ambulante koja je već u subotu 3. srpnja, uzela 34 brisa i poslala ih u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Radno vrijeme ambulante je nadalje ponedjeljak, srijeda i petak u Požegi, te utorak i četvrtak u Pakracu.

Ovim putem molimo sve građane, zdravstvene djelatnike i djelatnike domova umirovljenika da nam pomognu sačuvati zdravlje naših starijih i bolesnih građana i funkcioniranje zdravstvenog sustava tako što će: nositi maske u zatvorenim prostorima, držati razmak od drugih osoba najmanje dva metra, osim s ukućanima, sve druge bliske kontakte smanjiti na najmanju moguću mjeru, ako su došli s putovanja ili iz inozemstva biti posebno oprezni i pridržavati se mjera i izbjegavati velike skupine ljudi, posebno u zatvorenom prostoru. Virus je oko nas i zaustaviti ga ne možemo, ali mu možemo otežati širenje,“ kažu u priopćenju iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.