Marko Ljevar iz Pakraca jedan je od trojice biciklističkih entuzijasta iz BK Našice koji su u tri dana biciklom odvezli 834 kilometra dug ultramaraton Vukovar – Dubrovnik s ciljem povezivanja istoka i juga zemlje kao i dva teško stradala grada u Domovinskom ratu. Preostali dvojac činili su Zoran Ugljanac i Ivan Adžić, član odnosno predsjednik istog kluba i ujedno inicijator maratona.
„Htjeli smo da maraton bude malo zahtjevniji pa smo odredili tri dnevne dionice. Prva je bila od Vukovara do Vojnića duga 340 kilometara tijekom koje smo se zaustavili i u Pakracu gdje nismo propustili pozdraviti i naše biciklističke entuzijaste iz obitelji Tessari“, prepričava Marko možda i najtežu dionicu u svojoj biciklističkoj karijeri koja je završila noćenjem u Vojniću. Druga etapa bila je nešto kraća - 290 kilometara – no ujedno i visinski zahtjevnija jer su prolazili kroz Plitvice, Knin, Čavoglave, a završila je noćenjem u Podstrani kod Splita. Završni dan su odvezli 204 kilometra dugačku dionicu od Podstrane do krajnjeg cilja na Srđu u Dubrovniku.


„Oko 20 sati stigli smo u Dubrovnik, ponosno se slikamo na ulazu ali preostaje nam još 6 km do Srđa gdje je bilo planirano paljenje svijeće. Za nas neupućene skretanje prema Srđu pokazalo je da nas čeka kilometar 15-20% uspona do samog križa, e to je bio šlag na torti“, rezimira posljednje minute ultramaratona, a izdvaja i jednu neobičnost: „Treći dan smo spavali u franjevačkom samostanu, što je definitivno bilo nezaboravno iskustvo za sve nas! Raj na zemlji – sjajni ljudi, još bolje gostoprimstvo“, završava kratak presjek trodnevnog putešestvija ovaj pakrački biciklist.
„Tijekom tri dana na biciklu precizna statistika je ponudila podatak da smo unutar 834 prijeđena kilometra imali 6540 metara uspona, dvije probušene gume, popili smo više od 100 litara tekućine, jednom bili proganjani od lokalnog psa čuvara, a efektivno smo na biciklu prosjedili 30 sati“, suma je sumarum maratona tijekom kojeg je Marko izgubio 11800 kalorija.
Ovaj Pakračanin inače voli voziti duže biciklističke relacije, a kaže da je u prvom polugodištu ove godine već otpedalirao više od 6,5 tisuća kilometara. Od dužih izdvaja i nedavni lipički Breveto, a godišnji prosjek mu je oko 10 tisuća prijeđenih kilometara na biciklu srednjeg cjenovnog ranga. „Niti bicikl treba biti preskup niti vi morate biti nekakav Superman. Volite li voziti bicikl ovakve stvari, dionice i kilometraža dostižne su svakom, samo trebate imati volje, malo trenirati i imati `jaku` glavu“.