Paljenjem lampiona i polaganjem  cvijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Rimo-katoličkom groblju u Pakracu, kod spomenika dr. Franji Tuđmanu i kod biste dr. Ivana Šretera nakon čega je služena sveta misa u pakračkoj župnoj crkvi, Gradski odbor HDZ-a je sinoć obilježio 30 godina osnutka stranke u Pakracu.

Prijašnjih godina je HDZ obilježavao svoju obljetnicu osnutka u Pakracu – 19. kolovoza 1990. pred Hrvatskim domom velikim skupovima u kuriji Janković. No ove godine uslijed epidemioloških mjera su to učinili samo odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, svom prvom nacionalnom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i prvom pakračkom predsjedniku dr. Ivanu Šreteru, pojasnio je Davor Huška, predsjednik GO HDZ-a Pakrac. Prigodno se obraćajući na mjestima pijeteta Huška je povezao 19. kolovoz 1990., dan osnutka pakračkog HDZ-a i isti dan godinu dana poslije kada je napadnut Pakrac ističući da ta datumska podudarnost nije slučajna kao niti dan ranije otmica dr. Šretera u Kukunjevcu koji je u tom trenutku bio predsjednik stranke, ali i   predsjednik Regionalnog kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Na tim dužnostima djelovao je kao izrazito miroljubiva osoba, uvijek spreman za dijalog i kompromisna rješenja radi očuvanja mirnog suživota svih nacionalnih skupina u tome kraju.

Dr. Šreter, specijalist fizijatar, rodio se 22. prosinca 1951. u Pakracu. Osnovnu školu završio je u Pakracu, srednju fizioterapeutsku školu u Lipiku, a diplomirao je i specijalizirao fizijatriju na Medicinskome fakultetu u Zagrebu. Nakon što je otet najvjerojatnije je odveden u logor Bučje. Prema nekim očevicima, bio je teško mučen, a posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. godine. Mrtvim je proglašen 1993., a do danas nije utvrđeno kada je i gdje ubijen niti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Hrvatski liječnički zbor dodijelio mu je nagradu “Ladislav Rakovac”, a odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom. Njemu u čast hrvatska jezikoslovna nagrada nosi ime Ivan Šreter, u Pakracu je po njemu imenovan trg, proglašen je počasnim građaninom Pakraca i postavljena mu je bista (19. ožujka 2009. godine) na platou između župne crkve UBDM i Hrvatskog doma je izradio kipar, akademski umjetnik Tonko Fabris. U Zagrebu jedan park nosi njegovo ime. O njemu je snimljen i dokumentarni film “Časnik mirotovorac” autora Dražena Bušića nastao u produkciji Zaklade “Dr. Ivan Šreter”.