cjepljenje-pasa-1024x614_c.jpg

Sutrašnjim cijepljenjem pasa protiv bjesnoće u Badljevini, Veterinarska stanica Pakrac započinje ovaj uobičajeni proces za siječanj i veljaču na području Pakraca i Lipika.

Još ove godine su u obvezi cijepljenja svi psi, a od iduće će se primjenjivati cijepljenje u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva. Pakračka veterinarska stanica je nabavila cjepivo koje osigurava imunost dvije godine, što znači da dogodine vlasnici ove godine procijepljenih pasa neće imati obvezu cijepljenja, pojasnio nam je njihov direktor dr. vet. Siniša Horvat. Ovo se ne odnosi na mlade pse koji se prvi put cijepe jer za imunost je potrebno dva cijepljenja.

 

Pakrački veterinari na području Pakraca i Lipika procijepe godišnje oko 1800 pasa mada je taj broj u laganom opadanju što Horvat povezuje s manjim brojem stanovnika. Dinamika cijepljenja će ovisiti o ostalim poslovima veterinara, a o rasporedu cijepljenja po naseljima, odnosno dijelu naselja, vlasnici pasa će biti obavještavani putem plakata pri čemu mogu psa na cijepljenje dovesti i u veterinarsku ambulantu u skladu s njenim radnim vremenom.

Cijena cijepljenja koji obuhvaća i  proces dehelmintizacije (davanje lijekova protiv crijevnih parazita) je u odnosnu na prethodne nepromijenjena i iznosi 150 kuna, osim za mlade pse koji se prvi put cijepe, za koje će vlasnik morati nadoplatiti još sto kuna za postupak označavanja i izrade knjižice.