Zgrada Dom zdravlja 1024x614 c

Od prošle jeseni u sklopu pakračke ispostave Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, u Pakracu djeluje ambulanta medicine rada i sporta na čijem čelu je dr. Ivan Beluškov, specijalist ove dvije medicinske djelatnosti.

Ambulanta radi svakim radnim danom od 7 do 15 sati, a obavlja preglede koji prethode neophodnim liječničkim uvjerenjima o zdravstvenoj sposobnost za vozače, dozvole za držanje i nošenje oružja, zaštitare, zaposlenje, upis na škole i fakultete, trajno nastanjenje, invalidsku komisiju, sistematske preglede i preglede sportaša. Tako Pakračani, Lipičani i stanovnici okolnih naselja više radi ovih zdravstvenih pregleda, po prvi put nakon rata, ne moraju ići u Požegu, Novsku ili negdje drugdje već to mogu obaviti u svom susjedstvu.

Neophodna telefonska najava

Za obaviti pregled u ambulanti potrebno je telefonski se najaviti na broj 034 221-608. Termin se obično dobije za naredni dan pri čemu je potrebna i uputnica liječnika ambulante obiteljske medicine, ali se pregled unatoč tome plaća, primjerice za vozačke dozvole 350 kuna, upise u školu ili na fakultet 200 kuna itd. Pregled traje oko pola sata nakon čega se, ako nema zdravstvenih teškoća, odmah dobije uvjerenje, osim za dozvole za nošenje i držanje oružja za koji je potreban i specijalistički pregled okuliste, psihijatra i neurologa.

Ambulanta, u kojoj osim dr. Beluškova radi i medicinske sestra Ana Kurić, formalno radi od prošlog listopada, ali se zbog situacija s koronavirusom s tim nije išlo u javnost, tim više jer u najkritičnije epidemiološko vrijeme su pregledi bili obustavljeni, kaže dr. Beluškov. No sada radi normalno.

Dr. Beluškov je makedonskog porijekla, ali je zagrebački student. Od 2015. godine radi u Domu zdravlja kao liječnik obiteljske medicine i pohađa specijalizaciju iz medicine rada i sportske medicine koju je završio 2019. godine. Od otvaranja ambulante živi u Pakracu, iako mu je obitelj, supruga Pavlinka, administrator i umjetnica, te četvero djece u starosti od jedne i pol do 12 godina još uvijek u Zagrebu, s namjerom, kako kaže, doseljenja u Pakrac.

Apelira na Pakračane, naročito na tvrtke koje zaposlenike s potrebama liječničkih pregleda radi posebnih uvjeta rada moraju periodično slati na sistematske preglede, da koriste ovu pakračku ambulantu i tako valoriziraju i nagrade trud i sredstva Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i njenog ravnatelja Marijana Višatickog uložene u ovu ambulantu.

Ambulanta radi u tri suvremeno uređene prostorije na prvom katu doma zdravlja, odmah preko puta stepenica. Opremljena je svim neophodnim dijagnostičkim uređajima. U njenu građevinsku adaptaciju te opremanje namještajem i medicinskih uređajima utrošeno je 350.000 kuna pri čemu je Dom zdravlja osigurao 250.000, a Grad Pakrac 100.000. Pored toga, oko milijun kuna je Dom zdravlja uložio u specijalizaciju liječnika koji time ima obvezu četiri godine raditi u ustanovi koja ga je specijalizirala.

Od ovog proljeća besplatno i na ortopan

U pakračkoj ispostavi Doma zdravlja sada djeluje, osim ove nove ambulante i, nadajmo se privremene covid ambulanta, ginekološka i pedijatrijska ambulanta kao i dvije stomatološke ambulante. Ravnatelj Marijan Višaticki očekuje tijekom proljeća da će od HZZO dobiti ugovor i za snimanje postojećim ortopanom  (digitalni zubni rentgen) pa će i ta usluga građanima koju sada u Pakracu moraju plaćati, postati dostupna na uputnicu, dakle besplatno.

Cijepljenje u sportskim dvoranama

Dr. Beluškov je i koordinator pri pakračkoj ispostavi Doma zdravlja za covid ambulantu i cijepljenje protiv koronavirusa. Kako se još do kraja mjeseca, a naročito u ožujku očekuje u Hrvatsku dolazak većeg broja doza cjepiva pa time i u našu županiju, počet će i masovno cijepljenje. Prema sadašnjim planovima, radi rasterećenja ambulanti obiteljske medicine plan je da se u sportskim dvoranama uspostave punktovi za cijepljenje koje bi obavljali zaposlenici Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo, kaže dr. Beluškov. O detaljima ćemo vas obavijestiti čim oni budu poznati.