IMG 9690 Large

Zdravstvena skrb je glomazan sustav koji nije u mogućnosti uvijek odmah i pravodobno intervenirati i to često stvara određene probleme oboljelima i njihovim obiteljima. Upravo taj problem rješavamo mi iz Palijativnog tima LiPa kroz mobilne timove za pružanje potpore i ostalih usluga u vlastitom domu oboljelih od Alzheimera i drugih demencija. Danas imamo 20 registriranih krajnjih korisnika koji koriste naše usluge skrbi, a do kraja projekta koji traje još godinu i pol, cilj nam je uslugom pokriti 50 krajnjih korisnika, kazala je Ljerka Pavković, predsjednica Palijativnog tima, nositelj projekta Ambasadori dobročinstva u sklopu koje je danas prijepodne, ispred zgrade gradske uprave, predstavljena provedba aktivnosti „Mobilni timovi z pružanje potpore obiteljima s bolesnikom oboljelim od Alzheimerove bolesti, drugih demencija i starijim osobama sa specifičnim potrebama“.

IMG 9684 Large

Pavković je pritom ukazala na problem kojima se susreću, poput traženja pacijenata, jer iako postoji gotovo 1600 oboljelih od Alzheimera na području naše županije, mnogi nemaju službenu dijagnozu, što će nastojati regulirati kroz ovaj projekt kako bi potrebiti nesmetano mogli koristiti navedene pogodnosti . Dodala je da u projekt planiraju uključiti i hrvatske branitelje s dijagnozom PTSP-a jer kao takvi imaju povećani rizik Alzheimerove demencije.

O pojedinostima projekta „Ambasadori dobročinstva“ izvijestio je Igor Matek, voditelj projekta kazavši pritom da je svrha dvogodišnjeg projekta poboljšanje dostupnosti socijalnih usluga na području Zapadne Slavonije. Ciljna skupina su krajnji korisnici - obitelji i oboljeli od Alzheimera i drugih demencija. Provodi ga Palijativni tim LiPa s partnerima Gradom Pakracom i LAG-om Zeleni trokut, a pokrivaju područje cijele Požeško-slavonske županije te Novske, Jasenovca, Lipovljana, Sirača, Daruvara i Garešnice.  Vrijednost projekta je nešto veća od 1,28 milijuna kuna.

IMG 9674 Large

Konferenciji su nazočili i pakrački srednjoškolci 3. i 4. razreda medicinskog usmjerenja koji u sklopu projekta odrađuju praksu, odlaze s mobilnim timovima na teren i iz prve ruke stječu vrijedno terensko iskustvo u palijativnoj skrbi.

Aktivnosti i cijeli projekta pozdravila je i gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši da su u ruralnim sredinama poput naše potrebni mobilni timovi, naročito danas kad je prisutan trend deinstitucionalizacije. Ljudi trebaju brzu i adekvatnu pomoć u svojoj kući, a upravo je to ono što Palijativni tim Lipa svojim uslugama i nudi. Ovaj je projekt, dodala je, samo odlična nadogradnja. 

U sklopu tiskovne konferencije predstavljeno je novo električno transportno vozilo marke Renault Kangoo, vrijedno 217 tisuća kuna i kupljeno iz projekta. Domet mu je, kako nam je rekao vozač Željko Pavković, s jednim višesatnim punjenjem baterije oko 250 kilometara. Zasad ga pune u Lipiku na jedinoj javnoj elektro-punionici ili na kućnu utičnicu, sve dok ne zaživi i ona najavljena pakračka punionica s predviđenom lokacijom na parkiralištu pored Hotela Pakrac.

IMG 9673 Large

IMG 9685 Large

IMG 9687 Large