Pakracki list 595 tisak 1

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi (božićni) 595. broj „Pakračkog lista“ u kojem možete pročitati:

Najvažnija očekivanja preseljena u iduću godinu

Vjerujem da će ovaj broj Lista bar dio naših čitatelja listati uz vatru na kojoj se vrti pečenica, a drugi dio u obiteljskom miru blagdanskog ugođaja što je neminovni pokazatelj da trošimo posljednje dane još jedne godine.

Kao zajednica nismo u njoj ostvarili najveća očekivanja – da ćemo se riješiti korone i sve nedaće koje ona nosi sa sobom. Cjepivo i cijepljenje koje je u Pakracu zastupljeno solidno, ili bar manje loše nego u ostatku Hrvatske, jer je procijepljeno više od dvije trećine stanovnika, nije postiglo očekivani efekt – virusno oboljenje je i dalje prisutno na dnevnoj razini. No, ako ništa drugo s tim i s epidemiološkim mjerama smo se naučili živjeti pa smo ove godine imali ipak znatno normalniji život nego lani. Vidljivo je to u nizu pokazatelja; primjerice, nema rada od kuće, učenici su uglavnom bili u školi, brojne manifestacije koje su lani izostale su ove godine održane, trgovine i kafići su, osim u siječnju i veljači, radili skoro pa normalno.  No svejedno, zajedničku želju u pogledu ovog stanja, „selimo“ iz 2021. u nadolazeću godinu i svi skupa priželjkujemo da nam u njoj više bolnica ne bude najvažnija gradska ustanova, a zdravstveno osoblje najvažnije zvanje. Da nam covid potvrda ne bude važnija od osobne karte, a zdravstveno testiranje necijepljenih ritual poput ispijanje dnevne kave.

Po pitanju zajedničkih želja, na lokalnoj razini, u nadolazećoj godini, sigurno će visoko mjesto zauzimati i najavljeni završetak radova na aglomeraciji što će značiti i povratak ljepših i uređenijih prometnica  pakračkim vozačima i pješacima, ali i manje buke, prašine i drugih komunalnih nevolja. Znali smo da sve to prati ovako velike građevinske zahvate, no  svakidašnjica ove godine je ipak premašila naše strahove i očekivanja. Ipak smo očekivali da ćemo u ovoj godini osim glavnog trga i nove šetnice dobiti, bar u središtu grada, još poneku  u potpunosti uređenu javnu površinu. Ne preostaje nam ništa drugo nego i tu želju prebaciti u narednu godinu.

Na zajedničkim očekivanjima nekidan izglasan plan gradske kase za iduću godinu u iznosu od 70 milijuna kuna  nagovješćuje da će dogodine biti i više radova nego ove, a to znači i više veselja.

Privatno? Naša anketa pokazuje da se u obiteljima i u virusom opterećenoj godini događaju lijepe stvari. U povodu ovog Božića i nadolazeće nove godine želimo vam ih što više i u 2022. Uz ono najvažnije - što više zdravlja, posla i novaca. 

NAŠA BOŽIĆNA PRIČA: Inkluzija je način života

Godine 2013. u Pakrac je kao lokalna ispostava došla Udruga za promicanje inkluzije sa sjedištem u Zagrebu koja je tada djelovala na području sedam županija u devet gradova. Uz pomoć Grada koji im je u stambenom naselju na Jugu 2 ustupio jedan stan, osnovali su jednu stambenu zajednicu s četiri korisnika i tri zaposlenika pri čemu je nužno istaknuti da korisnici inkluzije mogu biti isključivo osobe s  intelektualnim teškoćama. 

Danas u programu inkluzije (stanovanje uz podršku, kojim se osobama s poteškoćama uz stručnu pomoć pomaže da žive što samostalnije u društvu, a ne da čitav život provedu "izolirani" u nekoj ustanovi) je 10 stambenih zajednica koje imaju 33 korisnika i 21 zaposlenika (troje na porodiljnom), a nekadašnja zagrebačka podružnica je prerasla u lipnju ove godine u samostalnu udrugu Centar za inkluziju Pakrac-Lipik. Piše Darko Baronica

INTERVJU: MARINA MAJOR, RAVNATELJICA BOLNICE Uvijek kad treba pokažemo veliko srce

Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana je zasigurno bila ustanova o kojoj smo najviše pisali tijekom godine koju upravo završavamo. Kako je ona u uvjetima dugotrajne pandemije funkcionirala iznutra, kako je to razdoblje doživljavalo njeno osoblje, pitali smo ravnateljicu Marinu Major, koja će za tri mjeseci završiti svoj prvi ravnateljski mandat. S njom smo razgovarali i oko uobičajenih aktualnosti poput kadrovske strukture, likvidnosti ustanove, planovima modernizacije opreme, najavljenoj reformi zdravstva….    

NAŠI SUGRAĐANI: MARIO MAJDANDŽIĆ, vlasnik tvrtke „IRTEMAR“ Pakrac

Iako cijene kvalitetu, ljudi najviše vole platiti kile i kvadrate

Možda će vas zanimati priča o sjajnom momku, kreativcu koji je bio dovoljno dobar da završi medicinu, ali je praktično u pola teškog i zahtjevnog fakulteta odlučio odbaciti put prema sigurnoj budućnosti u bijeloj kuti i prebaciti se na Rudarsko-geološko-naftni fakultet, na kojem će kasnije postati inženjer naftnog rudarstva. Danas on, međutim, živi od „trećih“ poslova i kako to ponekad biva, unatoč visokoj naobrazbi kruh zarađuje od urođenog talenta koji se nazirao već u ranoj mladosti… Piše Dinko Kliček

U novom broju još pišemo:

OBILJEŽJA 2021. GODINE Glavna obilježja ove godine dogodila se već lani

 ADVENT U PAKRACU Ove godine ponovo na gradskim ulicama i institucijama

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC U novu godinu s proračunom od 70 milijuna kuna

ANKETA - PO ČEMU ĆETE PAMTITI 2021. GODINU? Obiteljske radosti nadjačala koronu

KORONAVIRIS Procijepljeno dvije trećine Pakračana

EU PROJEKTI Uskoro vrijedni natječaji, projekte treba pripremiti

TISKOVNA KONFERENCIJA NA TEMU AGLOMERACIJE Hrvatske vode tvrde da je  projekt besprijekoran

GRADONAČELNICA ANAMARIJA BLAŽEVIĆ Bez obzira na različitosti imamo zajednički cilj

DUHOVNI KUTAK Božić je poruka i pouka

KUGLANJE Matko Škondro juniorski prvak Hrvatske

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

Pakracki list 595 tisak 1