2012 03 14 21.13.09 Medium

Prije 70 godina rođen je hrvatski domoljub, mirotvorac i mučenik, dr. Ivan Šreter. Povodom te obljetnice danas je gradonačelnica Anamarija Blažević, uz dožupana požeško-slavonskog Ferdinanda Trohu, predsjednika Gradskog vijeća Pakrac Miroslava Ivančića te predsjednika mladeži HDZ-a Pakrac Mihaela Andrijanića, položila vijenac i zapalila svijeće te su se uz molitvu prisjetili svih onih za kojima se još uvijek traga, a koji su prošli kroz strahovitu torturu logora na Bučju.

Dr. Ivan Šreter rodio se 22. prosinca 1951. godine u Pakracu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, postaje liječnik, a ubrzo i ravnatelj lipičke bolnice. U vrijeme demokratskih promjena 1990. i 1991. postao je vođa hrvatskog naroda na području tadašnje Općine Pakrac. Izabran je za prvog predsjednika općinskog Ogranka pakračkog HDZ-a. Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman imenovao ga je za predsjednika Kriznog štaba za Zapadnu Slavoniju.

Dan prije početka općeg napada, 18.kolovoza.1991, prilikom povratka iz Zagreba, zarobljen je na srpskoj barikadi u selu Kukunjevac, odakle su ga odveli na saslušanje u Branešce. Pretpostavlja se da je zatim odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja.

I ovom prilikom gradonačelnica Blažević pozvala je sve da bilo kakve informacije o dr. Šreteru proslijede nadležnim institucijama te izrazila nadu kako će napori Ministarstva hrvatskih branitelja uroditi plodom i da će dr. Šreter, kao i ostali nestali u Domovinskom ratu, biti pronađen kako bi konačno pronašao svoj zasluženi mir.

2012 03 14 21.12.44 Medium