IMG 20220114 135627 resized 20220117 082809278 Medium

Od 18. siječnja od 8 sati za sav automobilski promet zatvorena je županijska cesta koja prolazi preko središnjeg gradskog Trga bana Josipa Jelačića, od križanja ispred katoličke do križanja ispred pravoslavne crkve.  Razlog je rušenje pet stabala uz tu prometnicu davno zasađenih na trgu. Oni smetaju daljnjoj rekonstrukciji ove prometne površine koju je prošlog tjedna započelo Poduzeće za ceste Sl. Brod. Radi zatvaranja za automobilski promet na snazi će privremeno biti privremena  regulacija koja će vozačima u oba pravca omogućiti prometovanje Ulicom 30. svibnja (od crkve do crkve) koja je inače jednosmjerna, izvijestio je Marijan Malogorski, pročelnik gradskog Odjela za stambeno-komunalne poslove. Privremena regulacija će biti na snazi dok se ne uklone ostaci srušenog drveća, najvjerojatnije cijelo radno prijepodne.

Riječ je o dijelu projekta kojim je planirana kompletna sanacija te prometnice od Spahijskog podruma u Strossmayerovoj ulici do „česme“ u Branimirovoj ulici, unutar kojeg bi trebao biti izgrađen kružni tok na trgu, na križanju sjeverozapadno od Vladikinog dvora, ali i spuštena razina Strossmayerove ulice kako bi se eliminirala stepenica na ulazu u Spahijski podrum čija građevinska rekonstrukcija je predviđena  tijekom godine.

U ovoj fazi rekonstruirat će se ta prometnica u dužini od 120 metara u središnjem dijelu trga, od ulaza u kuriju Janković do kuće Dizep o čemu je potpisan ugovor s izvođačem, Poduzećem za ceste Sl. Brod. Grad će u iznosu od 265.000 kuna financirati izradu nosećeg sloja, a Županijska uprava za ceste u približno istom iznosu asfaltiranje. Radovi će obuhvatiti i parkirališnu površinu uz nju koja će uz manje vizualne promjene ostati jednako organizirana kao i do sada, dakle parkirat će se  nešto više od 20 automobila okomito na prometnicu. Bitnije promjene po završetku rekonstrukcije odnosit će se samo na prostor ispred Cubisma gdje više neće biti parkiralište već „ukockana“ pješačka staza koja će vozačima omogućavati preko obilježenog pješačkog nogostupa pristup parkiranim automobilima, odnosno pješačkoj zoni na trgu.