petir 1

Radni sastanak s pakračkim poljoprivrednicima, obilazak DVD-a Pakrac i pakračke poduzetničke zone jučer je obilježio radni posjet Marijane Petir, saborske zastupnice i predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu, Pakracu.

petir 2

Radni posjet započeo je, uz pakračku gradonačelnicu Anamariju Blažević,  sastankom s lokalnim poljoprivrednicima u velikoj vijećnici u zgradi gradske uprave gdje se raspravljalo o novom nacrtu Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Tako su pakrački poljoprivrednici iznijeli niz problema i nelogičnosti s kojima se susreću.  Primjerice tako bi stočari prema novom zakonu, iako imaju prednost pri korištenju državnog zemljišta, mogli dobiti manje površine jer sve određuje broj grla stoke, dok neki smatraju da se pogoduje onima koji su prije pet i više godina ušli u takozvani mirni posjed državnog zemljišta. Također novom katastarskom izmjerom na području Pakraca poljoprivrednicima se izmijenila veličina i broj katastarske čestice poljoprivrednog zemljišta koju su godinama obrađivali i koja sad ne odgovara zbroju površina čestica koji je naveden u ugovoru o korištenju poljoprivrednog zemljišta.

petir 3

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je kako očekuje više reda u korištenju državnog zemljišta jer je dosada svjedočila primjerima nezakonitog korištenja dodavši kako prednost moraju imati mladi poljoprivrednici. U razgovoru je istaknuto da ako je cilj novog zakona i pomlađivanje sela, ključno je bodovanje mladih poljoprivednika koji su odlučili ostati na svojim imanjima.

 „Želimo da lokalno i domicilno stanovništvo, mali i srednji OPG, budu pravedno zastupljeni u novom zakonu, da se to vidi i kroz sustav bodovanja i da ne nailazimo na neke dvojbene stavke i tumačenja“, dodala je Marijana Petir.

Marijana Petir je naglasila kako za sve izrečene probleme nema trenutnog rješenja, već će Odbor sve zahtjeve i prijedloge proslijediti Ministarstvu poljoprivrede nadajući se da će sve to sagledati i dostaviti dobar zakon jer poljoprivredno zemljište je najvažniji resurs za razvoj poljoprivrede ako želimo našu poljoprivredu učiniti produktivnijom i konkurentnijom posebno imajući u vidu da nam 2023. godine izlazi moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Obilazak DVD-a Pakrac i poduzetničke zone

petir 4

Nakon sastanka, zastupnica Petir te načelnica općine Majur Klementina Karanović posjetile su DVD Pakrac budući da su šest pakračkih vatrogasaca prvi stigli na intervenciju sanacije posljedica razornog potresa na području te općine u prosincu 2020. godine. Tom prilikom načelnica Karanović zahvalila se na ukazanoj pomoći, ne samo članovima DVD- a, već i gradonačelnici, koji su prvi priskočili u pomoć kada je bilo najpotrebnije. To je ujedno bila prilika i obići zgradu DVD-a koju uskoro očekuje kompletna rekonstrukcija i obnova, radova vrijednih oko 4,3 milijuna kuna.

petir 5

Radni posjet završio je obilaskom pakračke poduzetničke zone.

petir 6