banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

IMG 9801 Medium

Dok koronavirus na području županije divlja i obara sve negativne rekorde, Pakrac i Lipik su oaza zdravih, proizlazi iz statističkih podataka koje smo jutros dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo županije, ali i naših prosvjetnih ustanova i bolnice.    

U Požeško-slavonskoj županiji danas je aktivno 1657 slučajeva zaraze koronavirusom pri čemu je 25 osoba hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 424 uzoraka, od kojih je 268 pozitivnih (63,2%). Oba ova podatka su najlošiji statistički pokazatelji o prisutnosti Covida-19 na županiji uopće, od već skoro dvogodišnje pojave koronavirusa i odraz su onoga što se događa tijekom cijelog siječnja. U taj mjesec smo ušli s tek 237 aktivnih oboljenja da bi taj broj iz dana u dan stalno rastao pa je polovinom mjeseca uz 20-postotni udio pozitivnih u ukupnom testiranih premašio 600 aktivnih. U drugoj polovini mjeseca udio pozitivnih se penje na više od 30 posto i shodno tome  već 18. po prvi put premašujemo tisuću aktivni zaraženih. No brojke i dalje rastu i unazad šest dana od 2137 testiranih (PCR i antigenski) pozitivno je 1083 ili više nego svaki drugi.

Lokalna statistika u svim segmentima znatno bolja

Istovremeno broj oboljelih osoba u Pakracu je konstantan, a u Lipiku čak i u padu. Prema podacima HZJZ-a na području Pakraca jutros je bilo aktivna 52 slučaja, a na području Lipika samo 8. Prije točno 10 dana u Pakracu je bio aktivno 51 oboljenja, a u Lipiku 24.

U odnosu na ostatak Hrvatske dobri pokazatelji dolaze i iz naših škola. U Srednjoj školi Pakrac jučer je bilo petero pozitivnih učenika i četiri profesora, ali je sva nastava održavana uživo. U osnovnoj školi radi bolesti učitelja u samoizolaciji su dva razreda u Badljevini i jedan u Prekopakri i nastava se za njih održava online, dok za 35 ostalih uživo. Na Požeštini je nastava online za tri cijele škole. U dječjem vrtiću tri skupine su u samoizolaciji, dvije u matičnoj zgradi u Pakracu i jedna u Prekopakri što je sve skupa jako dobro u odnosu na jutros 18.000 oboljelih u Hrvatskoj mlađih od 18 godina. 

Na covid odjelu pakračke bolnice jutros je bilo 6 pacijenata od čega samo jedan iz Pakraca, te pet s drugih županija. Pred sedam dana bilo ih je 13. Od ovih šest pacijenata petero je necijepljeno. Od početka godine na tom odijelu umrlo je pet osoba.

IMG 9542 Medium

Mato Matijević, ravnatelj HZJZ-a županije, nije mogao potvrditi da se radi o omikron soju jer još nema povratnih nalaza s pozitivnih uzoraka poslanih na sekvenciranje (testiranje) čak u Berlin. No zbog brzine širenja zaraze može se to pretpostaviti, ali i zbog relativno malo hospitaliziranih. Naime jutros je sa županije bilo u bolnicama svega 25 osoba više od 1650 zaraženih što je svega za dvije osobe više nego kada je bilo 500 zaraženih (11. siječnja).  Veliki dnevni porast na Požeštini on pripisuje druženjima i javnim okupljanjima naročito na sportskim priredbama u zatvorenim objektima. Stoga i dalje naglašava potrebu pridržavanja epidemioloških mjera i cijepljenja koje već, ako neće spriječiti zarazu, znatno smanjuje mogućnost pojave težih simptoma na što upućuju podaci o broju hospitaliziranih osoba.   

Što se tiče cijepljenja ono će se ovog vikenda ponovo provoditi na uobičajen način na punktovima u Lipiku (petak) i subotu (Pakrac). Prošle subote u Pakracu je cijepljeno ukupno  172 osobe; 14 prvom dozom, 20 drugom i 138 trećom. Počelo je i cijepljenje djece u dobi 5 do 12 godina za što se roditelji trebaju prijaviti kod pedijatra ili obiteljskog liječnika. Interes je za sada pojedinačni. Cijepljenje na punktovima, bez obzira što broj cijepljenih osoba je u padu, bit će nastavljeno i tijekom veljače, a točan kalendar još nije  poznat, kaže Matijević.

Prema podacima HZJZ-a od 16. siječnja na području Grada Pakraca prvom dozom je cijepljeno 4476, a drugom 3938 osoba što je 67,75, odnosno 59,6 posto ukupnog broja stanovnika pri čemu je baza za izračun postotka i dalje procijenjen broj od 6607 stanovnika.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić