Nsl

U prostorijama Gradske vijećnice kompleksa kurije Janković 3. svibnja potpisana je većina od 30 pripremljenih ugovora za prijavljene projekte udruga s područja Grada Pakraca. Dvadesetak prisutnih predstavnika udruga ugovore je potpisalo u društvu gradonačelnice Anamarije Blažević i Marijana Širca, gradskog pročelnika za društvene djelatnosti.

Prilikom uručenja Blažević je istaknula zadovoljstvo radom lokalnih udruga rekavši da je svaka na svoj način značajna i kao takvi obogaćuju društveni život grada. Također, njezine pohvale na adresu udruga otišle su i zbog razumnog ponašanja te odgovornog financijskog raspolaganja sredstvima u protekloj korona godini, kad Grad nije smanjivao uobičajene iznose, ali je kod pojedinih udruga bilo slučajeva odricanja djela novca zbog ograničenog djelovanja.

IMG 0272

Odlukom o raspodjeli sredstava za područje udruga u kulturi, za financiranje je odobreno 13 projekata koje je prijavilo 10 udruga, a financirat će se ukupnim iznosom od 150.000 kuna. Za područje  tehničke kulture financirat će se dva projekta u ukupnom iznosu od 10.000 kuna, a iz ostalih područja djelatnosti udruga, odabrano je 15 prijavljenih projekata koji su ukupno vrijedni 86.000 kuna.

„Izvorni proračun Grada Pakraca je oko 10 milijuna kuna, a za rad udruga ove godine izdvajamo ukupno 1.156.000 kuna i držim da je to respektabilan iznos. Ranije u ožujku je potpisano 13 ugovora s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata za koje je Grad ukupno osigurao 160.000 kuna. Kad tome pridodamo 30 današnjih ugovora, sveukupno ćemo sufinancirati provedbu 43 projekta u ukupnom iznosom od 406.000 kuna. Za redovan rad sportskih udruga Grad preko Sportske zajednice posebno izdvaja 750.000 kuna što u konačnici dovodi do spomenutih 1.156.000 proračunskih kuna“, izjavila je Blažević te napomenula da na taj iznos valja dodati i povremene gradske financijske intervencije kojih na godišnjoj razini bude u visini nekakvih pedesetak do stotinu tisuća, ali su uvijek iz raznih i opravdanih razloga pa kao takve i nailaze na razumijevanje. Zaključno, pozvala je predstavnike udruga da nastave s dobrom praksom korištenja ostalih sredstva financiranja poput natjecanja na županijskim, regionalnim, državnim te natječajima Europske unije.