MolitvaKuk moja

Nacionalni dan mirotvorstva, proglašen u spomen na dr. Ivana Šretera, obilježen je jučer odavanjem počasti u Kukunjevcu gdje je prije 31 godinu izvršena otmica dr. Šretera. Otmica je bila tek uvod u tragičnu sudbinu čovjeka koji je prije svega zagovarao mir u vrijeme nedaća te ljubav prema bližnjemu. Bio je ravnatelj lipičke bolnice, osnivač HDZ-a u Pakracu i predsjednik Kriznog štaba zapadne Slavonije, ali prije svega bio je izniman čovjek koji je svojim riječima i djelima ostavio neizbrisiv trag u stranicama povijesti i sjećanju svih koji su ga poznavali.

SpomenplocaKuk

U nazočnosti predstavnika Koordinacije pakračko-lipičkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pakračkih i lipičkih gradskih izaslanstava i vijećnika, predvođeni dožupanom Ferdinandom Trohom, gradonačelnikom grada Lipika Vinkom Kasanom i predsjednikom Gradskog vijeća grada Pakraca Miroslavom Ivančićem položeni su zajednički vijenci i zapaljene svijeće kod spomen ploče u Kukunjevcu. Ondje se gradonačelnik Kasana obratio riječima hvale za dr. Šretera nazivajući ga mirotvorcem i domoljubom, čovjekom koji je bio mirne osobnosti i koji nikoga nije smatrao neprijateljem i čija je jedina krivica bila što je bio Hrvat i katolik, što ga je u konačnici koštalo života. Prisjetio je okupljene na zločin koji se zbio prije 31 godinu, izrazivši da je unatoč tragičnom i nerazrješenom kraju, dobar čovjek poput dr. Šretera sigurno pronašao svoj mir.

IvancicPkc

Miroslav Ivančić

Program odavanja počasti nastavljen je kod poprsja dr. Ivana Šretera u Pakracu gdje je Miroslav Ivančić prigodnom riječi izrazio da je dr. Šreter bio veliki čovjek čija dobrota i djela za zajednicu trebaju nadići priču o zločinima koja su počinjena te se nada kako će jednoga dana njegov lik biti prepoznat diljem Hrvatske, kako u vjerskom tako i svjetovnom nivou.

Prenijevši pozdrave županice Antonije Jozić, dožupan Ferdinand Troha pozvao je okupljene da slijede put mira i vjere kakvim je hodao i dr.Ivan Šreter te izrazio vječnu hvalu dr. Šreteru.

Program je završen svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije čiji je vjerni župljanin nekada bio i dr. Ivan Šreter.

TrohagovorPakracOkupljeni