DSC 0067 Large

Udruga slijepih Pakrac – Lipik je 14. listopada u prostoru Udruge u Radićevoj ulici u Pakracu obilježila Međunarodni dan bijelog štapa. Gosti su bili srednjoškolci medicinskog usmjerenja koji su tamo boravili u okviru nastavnog predmeta Osnove fizikalne i radne terapije. S problemima slijepih i slabovidnih osoba upoznati su od strane Stanka Kovačića, predsjednika Udruge. Obraćajući se Kovačić im je rekao da pakračko-lipička udruga danasi ma 40 članova od čega 24 žene i 16 muškaraca, te ih je upoznao sa starosnom strukturom koju većinom čine osobe iznad 50 godina starosti.

DSC 0065 Large

Govoreći o stanju osoba s invaliditetom na razini države, Kovačić je rekao da s nestrpljenjem očekuju novi zakon najavljen za prvi kvartal sljedeće godine. Njime bi bio reguliran izdašniji inkluzivni dodatak koji bi im omogućio dostojanstven život te izjednačavanje mogućnosti bez obzira na vrstu invaliditeta, kao i egzistiranje u društvu na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta.
Osim toga, kaže Kovačić, zalažu se i za Zakon o osobnoj asistenciji, koji podrazumijeva usluge videćih pratitelja za slijepe i slabovidne osobe te komunikacijskog posrednika za gluhe i gluhoslijepe osobe. Također, izrazio je želju da sudjeluju u izradi Strategije osoba s invaliditetom na lokalnoj i regionalnoj razini, kao najkompetentnija skupina po tom pitanju.
Zaključujući, Kovačić je pozvao građane Pakraca i Lipika da jednom godišnje obave preventivne oftalmološke preglede, jer na našem području, među 2500 evidentiranih osoba s invaliditetom, mnogi imaju upravo takav problem.
Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava od 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Na taj dan se šira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine.

DSC 0068 Large