2022 12 06 10.26.59 Medium

Isticanjem transparenata na glavnom pakračkom gradskom trgu na kojima su kronološki navedena mjesta i činovi ubojstava 13 žena ove godine u Hrvatskoj članice Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ uključile su se u javnu akciju „Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje“ koju su danas u još 11 gradova u Hrvatskoj provodile organizacije Ženske mreže Hrvatske, a kojom se pridružuju globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida.

Na ovogodišnjoj akciji želi se podsjetiti da je Hrvatska u samom vrhu među tri najgore zemlje u Europskoj uniji po broju femicida, a razlog rasta broja ubojstava žena je, kako ocjenjuje Ženska mreža, u nedostatku strateškog pristupa toj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

„Nemamo nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova već sedam godina, a to što smo osnovali šest skloništa koja se projektno financiraju u županijama u kojima ih nije bilo, ne znači da će se nasilje smanjiti,“ rekla je Mirjana Bilopavlović, koordinatorica udruge“Delfin“.

Istaknula je kako je ovo jedna od kampanji u koju se uključila udruga „Delfin“ ističući kako je upravo misija udruge sprečavanje bilo kakvog nasilja i diskriminacije i poštivanju ljudskih prava. Stoga kao udruga također bilježe porast korisnica u odnosu na prošlu godinu odnosno porast broja kaznenih djela najčešće nasilja u obitelji, prijetnji ili nedopuštenog snimanja i korištenja podataka u slučajevima u kojima su članice udruge kao podrška pratile korisnice na sudovima u postupcima. U svim tim slučajevima djeca su kolateralne žrtve, dodaje Bilopavlović.