IMG 1791

„Morate znati da je to bila 1991. godina i tada nismo bili vojska, kao što je Hrvatska vojska danas, to treba imati na umu. Međutim, kao što naši kolege u vojsci danas imaju srce, tako smo ga imali i mi. Borili smo se kako smo znali i umjeli, možda i preko vlastitih mogućnosti… Zato vas danas s ovog mjesta gledam uzdignute glave, ponosan i čist pred vama, ali i pred sobom. Dugo mi je trebalo da dođem ovdje, ali držim da svi zajedno moramo cijeniti poginule, naročito činjenicu da su ovi ljudi pali u pravoj borbi, ginuli od metka, i zato njihova žrtva mora ostati zapamćena“, izdvajamo iz obraćanja Bjelovarčana Davora Jokića, ratnog zamjenika zapovjednika protudiverzantske čete, na obilježavanju 31. godišnjice oslobodilačke akcije „Alfa“ i pogibije Marijana Kulhavija – Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog bataljuna te šestorice pripadnika protudiverzantske satnije iz Bjelovara - Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, održanom 29. prosinca u pakračkim vinogradima.

IMG 1796

Jokić je danas, 31 godinu poslije, prvi puta posjetio pakračke vinograde, a kroz emotivno obraćanje još se prisjetio tijeka događanja kobnog 29. prosinca, opisavši potanko akciju i stradavanje palih heroja, naglasivši pritom da je to samo njegov subjektivni doživljaj, uz puno uvažavanje viđenja ostalih sudionika i aktera ove ratne akcije.

IMG 1769

U spomen stradalima ispred spomenika su vijence s bjelovarske strane položili predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja i članovi obitelji stradalih, Mladen Sabolović u svojstvu izaslanika župana BBŽ i predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Bjelovara, delegacija Udruga hrvatskih dragovoljaca DR BBŽ i Bjelovara te pripadnici bjelovarske protudiverzantske satnije. U ime potpredsjednika Vlade RH to je učinio izaslanik Jozo Katić, a Dalibor Bajči je na današnjem događaju bio izaslanik ministra obrane. Vijence su položili i predstavnici HVIDRE RH, suborci Ćukovi, a u ime naše županije pred spomenikom se poklonio dožupan Ferdinand Troha. U ime domaćina počast su odali zajedničke delegacije gradova Pakraca i Lipika te lokalne Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata.

U ime Grada Pakraca obratio se Miroslav Ivančić, predsjednik pakračkog gradskog vijeća:

IMG 1800

Ivančić: „Nemojmo dozvoliti da nam ogade Hrvatsku“

„Bilo je u našoj slavnoj prošlosti velikih vojskovođa, puno ratnih postrojbi, ali nitko nije ostvario ovu hrvatsku državu osim nas – hrvatskih branitelja, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Prvenstveno s našim prijateljima koji su dali svoje živote“, kazao je Ivančić veličajući ovu pakračku ratnu akciju i žrtvu branitelja te poručio: „Neki stalno pričaju o korupciji, o lopovima, o lažnim braniteljima, braniteljskim privilegijama – ukratko, svima nam lažima pokušavaju ogaditi Hrvatsku. Nemojmo dozvoliti da nam ogade Hrvatsku. Velik broj mladih je otišao jer, kao, ništa ovdje ne valja. Nije istina da ništa ne valja. Jer ovo je Hrvatska i Foke i Ante i Franje i ostalih…Zbog njih, nas i naše mladosti ne dopustimo nikome da pljuje po Hrvatskoj, ali ni po našim braniteljima“, glasno je poručio Ivančić.

IMG 1773

Pred stotinjak okupljenih na današnjoj komemoraciji prigodno se obratio Bjelovarčanin Mladen Sabolović, obećavši pritom čuvanje sjećanja na stradale, dok je slično poručio požeški dožupan Ferdinand Troha. Izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči je istaknuo da o stradanjima treba više govoriti: „Naša je dužnost pričati o poginulim braniteljima i veličati njihove vrijednosti. U zaborav neće pasti dok je nas, ali moramo našoj djeci, mladosti, svakodnevno ponavljati o krvavom stvaranju Domovine, kako bi znali cijeniti žrtve poput ove u Pakracu“, zaključio je Bajči.

„22. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“.

Osim komemoracije, braniteljima u čast održan je i 27. braniteljski pohod "Fokinom stazom" na Omanovac, kao i „22. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“. Start utrke bio je ispred obiteljske kuće Kulhavijevih u Prekopakri, a ove je godine memorijal trčalo četrdeset sudionika. Svi oni, na čelu s inicijatorom utrke Duškom Štrbcem, hrvatskim braniteljem i Fokinim prijateljem, istrčali su stazu do Omanovca dugu 10 kilometara.

IMG 1809

viber slika 2022 12 29 12 23 06 680

IMG1817
IMG1814
IMG1816
IMG1813
IMG1812
IMG1811
IMG1810
IMG1809
IMG1808
IMG1807