banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

sš porvi dan 21

Početkom drugog polugodišta učenicima osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj osigurana je besplatna prehrana koja će biti financirana iz državnog proračuna. Znatno je to financijsko olakšanje za roditelje osnovnoškolaca koji ujedno mogu biti sigurni da će im djeca u školi dobiti kvalitetan obrok, sukladan nacionalnim smjernicama o prehrani učenika. No, kako se hrane srednjoškolci, koji su nažalost izuzeti od ovih Vladinih mjera, provjerili smo u pakračkoj srednjoj školi.

Kao ni većina srednjih škola, niti pakračka nema kuhinju u kojoj bi se pripremali obroci kao u osnovnim školama, no ima kantinu koja je dana u zakup lokalnoj pekarnici te aparate za tople napitke, sokove i grickalice. Ponuđeni pekarski proizvodi nisu baš najbolja opcija, no prema riječima pedagoginje Anite Dašek, zadovoljni su da je uopće netko zakupio taj prostor i da svakodnevno radi, jer škola nema u blizini  trgovina gdje bi se na brzinu, za vrijeme odmora, moglo otići kupiti nešto za užinu. „Našu školu pohađa 440 učenika, u više smjena, s tim da „medicinari“ imaju dopodne praksu, poslije podne nastavu i praktički su cijeli dan ovdje. Kako bi učenici funkcionirali, fizički i mentalno, smatram da moraju pojesti neki kvalitetan međuobrok, bez obzira čeka li ih nakon škole ručak, jer puno njih nažalost ujutro ni ne doručkuje. Oni koji su smješteni u učeničkom domu imaju tri obroka dnevno, no imamo i učenike koji su smješteni u stanovima i oni su sigurno u težoj situaciji“, kaže pedagoginja Dašek i dodaje kako je primijetila da sve više učenika donosi hranu od kuće, u posudicama. Zadovoljna je da se učenicima polako počela mijenjati svijest o važnosti redovite prehrane pa bi stoga voljela da zakupci kantine pokažu interes za ponudom i nekih zdravijih obroka poput smoothija, čašica sa narezanim voćem ili žitarica sa voćem i jogurtom.

Anita Dašek 2 23

Upitali smo nekoliko učenika, koji su pod odmorom kupovali užinu, da ocjene koliko se zdravo hrane. Uglavnom su rekli da svaki dan jedu u školi, i da su zadovoljni svojom prehranom. Bilo je i onih koji se bave sportom pa dobivaju upute od trenera o pravilnoj prehrani, no nisu obvezni se ničega strogo pridržavati. Kvalitetnije se hrane kod kuće, dok u školi ipak malo „zgriješe“ ponekom buhtlom, lisnatim tijestom, pizzom…

učenik kantina

Besplatni sok ili voće

Kroz nacionalni projekt Školska shema, pakračkim srednjoškolcima je svakodnevno ponuđeno sezonsko voće ili voćni sok, a učenici medicinske škole predvođeni profesoricom Vesnom Božić često kroz svoje aktivnosti nastoje ukazivati na potrebu zdrave prehrane i općenito zdravog življenja. Jedna od takvih aktivnosti, koja se svake godine provodi, je „Tjedan školskog doručka“, kojim se nastoji pomoći djeci da razviju pravilne prehrambene navike, a ujedno da prihvate doručak kao najvažniji obrok, koji im osigurava energiju i nutrijente potrebne da bi izdržali naporan dan. Također, pedagoginja naglašava da se na satu razrednika obrađuju teme o zdravoj prehrani koja bi trebala biti obavezan sastavni dio naše svakodnevice, iako priznaje da ni sama više nije sigurna što je danas zdravo, odnosno što se smatra zdravom prehranom jer se piramida prehrane i savjeti nutricionista s godinama mijenjaju.

plakat voće SŠ

No, hrana je iz dana u dan sve skuplja te zbog toga nije svima jednako dostupna. „Ljudi koji se bore za život od mjeseca do mjeseca, neće razmišljati o zdravoj prehrani. Kupit će tjesteninu i bijeli kruh, a ne proizvode od cjelovitih žitarica koji su zdraviji, jer je razlika u cijeni zamjetna“, zaključuje Dašek i dodaje da se ipak može poraditi na svijesti da nije ono zdravo uvijek i najskuplje. Treba educirati djecu, ali i njihove roditelje o pravilnoj i zdravoj prehrani, kao i o tjelovježbi, jer se takve navike stječu u obitelji i najčešće prenose na sljedeće generacije.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić