matura naslovna Medium

Rezultati državne mature objavljeni su prošlog tjedna čime je okončano vrijeme iščekivanja za učenike završnih razreda. U Srednjoj školi Pakrac, koja je brojila 91 maturanta u četverogodišnjim programima opće gimnazije, građevinskih tehničara i fizioterapeutskih tehničara te petogodišnjeg programa za medicinske sestre/tehničare opće njege, samo troje nije prijavilo i pristupilo ispitu državne mature. Od njih 87 koji su pristupili ispitu, 8 ih je bilo u gimnazijskom programu, a preostalih 79 iz strukovnih programa. Kako doznajemo od profesora Jonatana Berlančića, ispitnog koordinatora za državnu maturu u pakračkoj srednjoj školi, ovogodišnji je postotak prijava ispita državne mature približno jednak prošlogodišnjoj razini.

Od ove školske godine hrvatski jezik na državnoj maturi piše se na jedinstvenoj razini tako da su ga pisali svi učenici. Sedam učenika pisalo je A razinu iz matematike, dok je preostalih 79 odabralo B razinu. U odnosu na prošlu godinu, više učenika se odlučilo za pisanje ispita iz engleskog jezika na osnovnoj razini. Višu razinu engleskog jezika polagalo je 23, a nižu 53 učenika. Njemačkom jeziku, koji je uobičajeno manje zastupljen, pristupilo je ukupno 14 učenika od kojih je troje pisalo višu razinu.

Osim obveznog, državna matura sadržava i izborni dio u kojemu se polažu izborni predmeti prema odabiru učenika. Ove je godine najveći broj učenika, ukupno 19, odabrao je ispit iz biologije. Po devet ih je odabralo psihologiju i kemiju, 7 učenika fiziku, a po jedan učenik politiku te likovnu umjetnost.

Dvije Maje među najboljima u državi

Prolaznost i postignuti rezultati državne mature ne razlikuju se previše od uobičajenih, navodi Berlančić pojasnivši da su prosječne ocjene iz svih obveznih predmeta, kao i iz izbornih, slične prošlogodišnjim. Zaključuje da je ljetni rok sveukupno gledano prošao regularno.

gimnazijalci Medium

 „Od nekih boljih rezultata, spomenuo bih učenicu gimnazije Maju Berlančić koja je na ispitu iz Hrvatskog jezika postigla rezultat koji ulazi u 1 posto najbolje riješenih u državi. Ista učenica je ponovila rezultat i na ispitu iz Matematike na osnovnoj razini, gdje joj se pridružila Maja Svjantko, učenica medicinskog usmjerenja“, rekao je Berlančić.

Više strukovnjaka na fakultete

Objavljene su i konačne rang liste upisa u studijske programe. Učenici strukovnih usmjerenja prijavljivali su studijske programe različitih fakulteta i visokih učilišta uglavnom slične prošlogodišnjim prijavama, većinom preddiplomski sveučilišni i stručni studij građevinarstva, te stručne studije sestrinstva i fizioterapije, zatim studij kineziologije, ranog i predškolskog odgoja… „Nakon provedenog prvog ispitnog roka 41 učenik naših strukovnih usmjerenja ostvario je pravo upisa na studijske programe, što je značajno više upisanih u odnosu na prošlu godinu. Učenici gimnazije ostvarili su, u pravilu, pravo upisa na svom prvom izboru. Tako su učenici gimnazije upisali sljedeće studijske programe: Medicinsko laboratorijska dijagnostika u Osijeku, Farmacija u Rijeci, Ekoinženjerstvo i zaštita prirode u Slavonskom Brodu, Farmacija u Splitu, Komunikacija i mediji u Splitu, Anglistika i talijanistika u Zagrebu i Biotehnologija u Zagrebu“, navodi Berlančić i dodaje da su sve navedene programe upisali učenici gimnazije s područja Grada Pakraca.

Od boljih mjesta na rang listama srednjoškolaca iz Pakraca profesor je izdvojio tri učenice gimnazije: Maju Berlančić, koja je na studiju Medicinsko laboratorijska dijagnostika u Osijeku zauzela prvo mjesto, Kristinu Sanić, koja je također bila prva na upisima za studij Ekoinženjerstvo i zaštita prirode u Slavonskom Brode te Ninu Babojelić, koja je na studiju Komunikacija i mediji u Splitu zauzela 6. mjesto.

Prijave ispita državne mature u jesenskom roku traju od 22. do 31. srpnja. Prema kalendaru provedbe ispita u drugom, jesenskom, roku, prvi ispiti se pišu 21. kolovoza, a provedba ispita završava 6. rujna dok će konačni rezultati biti objavljeni 18. rujna.