delfin konferencija

Trogodišnji program „Kroz suradnju do kvalitetnog pružanja usluga“, čiji je cilj rješavanje problematike različitih oblika nasilja s posebnim naglaskom na nasilje nad ženama i rodno utemeljenom nasilju, predstavio je jučer OCD "Delfin" u prostorijama Udruge slijepih i slabovidnih u Pakracu.

"Provedbom projekta, financiranog s 25 tisuća eura za svaku godinu provedbe od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, stvorit će se uvjeti za bolju međusektorsku suradnju što će za svrhu imati poboljšanje kvalitete pružanja socijalnih usluga, psiho-socijalne pomoći i pravnog savjetovanja, krajnjim korisnicima i ciljanoj skupini kako bi se riješila pitanja podrške i zaštite žena žrtava nasilja kao i  žrtava nasilja u obitelji", rekla je Stefani Čenan, voditeljica projekta. Program je usmjeren na podizanje standarda kvalitete pružanja stručne pomoći i podrške, psihosocijalnog i pravnog savjetovanja, edukacija namijenjenih jačanju samopouzdanja i povećanju mogućnosti zapošljavanja žena žrtava nasilja.

Suradnjom „Delfina“ s institucijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad - Područni ured Pakrac, Udrugom slijepih osoba Pakrac-Lipik kao partnerima te lokalnom i regionalnom upravom i samoupravom: Lipik, Pakrac, Požega i Požeško-slavonska županija, cilj je doprinijeti razvoju učinkovitoga partnerstva u svrhu širenja mreže socijalnih usluga.

Podrška borbi protiv femicida

Istog dana, u popodnevnim satima, u pješačkoj zoni Grada Pakraca, „Delfin“ se priključio nacionalnoj akciji u borbi protiv femicida. U brojnim gradovima Hrvatske ženske organizacije podigle su svoj glas protiv nasilja nad ženama i neučinkovitosti sustava u prevenciji i zaštiti žena od nasilja s posebnim naglaskom na nasilje u obitelji, odnosno ubojstva žena. Na ovaj način izrazile su solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje su  izašle na javni prosvjed, a potaknute ubojstvom Nizame Hećimović iz Gradačca. "Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja", istaknula je Mirjana Bilopavlović, koordinatorica Delfina.

delfin konferencija