gradsko vijeće sviJednoglasno su jučer prihvaćene sve točke dnevnog reda na 14. sjednici Gradskog vijeća Pakrac, održanoj u velikoj vijećnici zgrade gradske uprave, od čega izdvajamo izvješće o radu gradskog muzeja, kratkoročno zaduženje kod banke i prijedlog bratimljenja s mađarskim gradom Csepregom.

Ravnateljica muzeja Jelena Hihlik navela je kako je zadovoljna vraćanjem posjetitelja u muzej, pogotovo organiziranih grupa, a naglasila je i nastavak istraživanja Starog grada kao i veliki angažman muzeja u obnovi Spahijskog podruma. Pohvale radu i pozitivne ocjene ravnateljici su uputili vijećnici kako vladajuće stranke tako i oporbe uz naglasak kako nema događaja u gradu gdje muzej nije uključen. „Mislim da ste najbolja i najjača gradska ustanova s obzirom na vašu susretljivost, otvorenost, spremnost preuzeti zadatke koji nisu u vašoj djelatnosti. Preuzeli ste ulogu promotora, turističkog djelatnika grada i sve ono što radite, radite ne samo za vašu instituciju, grad i sugrađane, nego i za sve one koji dolaze u Pakrac, jer ih upoznajete s povijesnom važnošću našeg grada“, naglasila je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Nakon kraće rasprave jednoglasno je prihvaćena odluka o kratkoročnom zaduženju Grada kod Privredne banke Zagreb u iznosu do 665.000 eura putem dopuštenog prekoračenja po poslovnom računu, a za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza. Zoran Krejči (SDP) je naveo kako su prijašnje kamatne stope bile i više nego dvostruko manje od ove koja iznosi 3,90 posto, na što je Tomislav Petrač, pročelnik Upravnog odjela za pravne poslove i financije, odgovorio da Grad ne može utjecati na uvjete banke, odnosno na visinu kamate, no s obzirom da je ovo zaduženje samo u svrhu sigurnosti, nada se da se neće morati ni plaćati kamata.

Vijećnici su jučer usvojili i Prijedlog Odluke o uvjetima i postupku natječaja za zakup poslovnog prostora u hotelu „Pakrac“ po kojoj pravo sudjelovanja na natječaju imaju pravne i fizičke osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje nisu registrirane za obavljanje ugostiteljsko-turističke djelatnosti, no ukoliko budu odabrane kao najpovoljniji ponuditelj, dužne su u roku 60 dana od dana potpisa Ugovora o zakupu izvršiti registraciju za obavljanje ugostiteljsko-turističke djelatnosti, dostaviti za navedeno dokaze i započeti s obavljanjem djelatnosti. Kako je navela gradonačelnica Blažević, na taj način se proširuje krug potencijalno zainteresiranih kupaca.

gv jelena Medium

Uslijedilo je prihvaćanje prijedloga odluka o darovanju nekretnine Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, odnosno prostorija u zgradi pakračkog Zavoda, radi usklađivanja zemljišnoknjižnog stanja sa stvarnim stanjem, kao i prihvaćanje prijedloga odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi, a odnosi se na mrtvačnicu i Spomen obilježje poginulim braniteljima Zapadne Slavonije na pakračkom groblju.

Jednoglasno je prihvaćen i Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Grada Pakraca za 2024. godinu. U obrazloženju, gradonačelnica je naglasila kako je lakše donijeti program koji će se uvrstiti u proračun za iduću godinu, nego da se donosi proračun za programe za koje se ne zna hoće li, kada i kako biti izvršeni.

Vijećnici su prihvatili i Prijedlog Odluke o sklapanju Sporazuma o bratimljenju između Grada Pakraca i mađarskog Grada Cseprega, a na temelju dopisa Zoltana Horvatha, gradonačelnika tog mađarskog grada u kojem predlaže da se već dosadašnja dobra suradnja dvaju gradova podigne na višu razinu potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju, u svrhu daljnjeg jačanja postojeće suradnje te otvaranja mogućnosti sudjelovanja u zajedničkim projektima. Bratimljenje će biti održano 16. rujna u Csepregu.

Za kraj, gradonačelnica je izvijestila o pripremama za nadolazeću manifestaciju Slavonski banovac i Grahfest te pozvala sve zainteresirane sugrađane da se volonterski pridruže i pomognu u organizaciji ovog jedinstvenog i važnog događaja za Grad Pakrac i Pakračane.

Od jednog i pol sata, koliko je trajala ova sjednica, vijećnici su sat vremena potrošili na „aktualni sat“, aktualizirajući uglavnom komunalnu i prometnu problematiku, o čemu ćemo izvijestiti kasnije.