mamograf Medium

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Pakracu su u protekla tri dana  provedeni besplatni preventivni pregledi oko 150 žena na mobilnom mamografu ispred Gradske sportske dvorane, u organizaciji djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a financirano od strane Grada Pakraca.

Dolazak mobilnog mamografa organiziran je u kooordinaciji s gradom Pakracom te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iz Zagreba u čijem je vlasništvu mamograf. Pozivanje i naručivanje žena organizira Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a pozvane su žene koje su obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke u dobi od 50 do 69 godina s područja Pakraca. Troškove dolaska uređaja, odnosno mobilnog mamografa, financira Grad, dok su troškovi pretrage, odnosno mamografskog snimanja, financirani kroz Nacionalni program i plaćeni od strane HZZO-a, doznajemo od dr. Jasmine Kovačević, voditeljice županijske Službe za javno zdravstvo. Pregled za sve pozvane žene bio je potpuno besplatan.

Kako nam je rekla dr. Kovačević, na potrebu dolaska mobilnog mamografa ukazao je Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije kako bi se ženama s našeg područja omogućilo jednostavnije sudjelovanje u Nacionalnom programu i ne bi morale putovati u Požegu na pregled. Naime, već nekoliko godina je u našoj županiji mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa moguće obaviti samo u Požegi budući da je mamograf u pakračkoj bolnici isključen iz Programa. „Nekoliko puta je Liga protiv raka organizirala prijevoz žena u Požegu, a Grad Pakrac ponudio pomoć u organizaciji prijevoza, no kao struka smatrali smo da je najbolje rješenje dolazak mobilnog mamografa i da jedino na taj način možemo očekivati zadovoljavajući odaziv žena“, naglasila je dr. Kovačević i zahvalila gradonačelnici i Gradu koji su prepoznali potrebu i osigurali sredstva da se Nacionalni program neometano odvija na zadovoljstvo građanki, ali i struke.

Mobilni mamograf je u Pakracu i Lipiku bio nekoliko puta od proljeća 2022. godine. Predviđen je nastavak ovakvog načina organizacije mamografskih pregleda žena s našeg područja, a idući dolazak predviđen je na proljeće.