alfa 4

Prisjećanjem na sve poginule, zarobljene i ranjene pripadnike HV-a i MUP-a, danas je u Šeovici polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 32. godišnjica akcije „Alfa“ kojom su od 25. do 29. prosinca 1991. godine oslobođeni Dereza i Kusonje, te privremeno pakrački vinogradi, Šeovica i Japaga. Tom prilikom, zarobljeno je i ubijeno 36 hrvatskih branitelja, a 62 ih je ranjeno. Od toga je 6 poginulih i 39 ranjenih pripadnika 76. samostalnog bataljuna Pakrac.

FOTOGALERIJA

Nakon polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu bana Josipa Jelačića mimohod pakračkih i varaždinskih branitelja uputio se u smjeru Gavrinice. Kod spomenika u Kragujskom putu odali su počast poginulim braniteljima 104. varaždinske brigade, pri čemu se u ime Pakračana obratila gradonačelnica Anamarija Blažević zahvalivši gostima iz Varaždina na dolasku, uz poruku svim braniteljima „govorite, pišite, pričajte, prenosite ono što je bilo i kako je bilo `91. godine. jer je na nama, mladim generacijama da gradimo našu domovinu onakvu kakvu ste vi željeli i kakvu su željeli dečki kojima danas odajemo počast.“  

alfa 3

U ime Varaždinaca zahvalu svim braniteljima za njihovo herojstvo i žrtvu iskazali su Ivo Loborec izaslanik župana, te Vladimir Leskovar, član Kluba varaždinskih branitelja 1991. - 1995., nakon čega je mimohod nastavljen prema spomen-obilježju „Golubica“, koji je podignut na mjestu grobnice devet ubijenih civila.

Komemoracija u Šeovici započela je čitanjem svih imena poginulih branitelja i jednog civila te ranjenih u akciji „Alfa“, a na spomen obilježju počast su odali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i delegacije Klub varaždinskih branitelja 1991-95., izaslanstvo Varaždinske županije, predvođeno izaslanikom Ivom Loborecom, predstavnikom Grada Varaždina Draženom Jagićem i načelnicom Općine Trnovec Bartolovečki Vericom Vitković, zatim izaslanstva gradova Pakraca i Lipika s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata te načelnik Policijske postaje Pakrac Robert Hrastić.

alfa 2

Nakon čitanja teksta o operaciji „Alfa“ koju je napisao profesor povijesti Branko Križan, prisutne je pozdravio Stipe Hodak, zapovjednik jedne od satnija 76.  pakračkog bataljuna, koji je vrlo emotivno govorio o samoj akciji u kojoj je pretrpio teško ranjavanje.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u svom obraćanju istaknuo je zahvalnost i ponos na hrvatske branitelje koji su prije 30 godina na pakračko-lipičkom ratištu zapravo branili cijelu Hrvatsku. „Na našem području dogodilo se 1991. veliko zlo, i da nije bilo hrabrih Hrvata koji su se prvo samostalno organizirali, a kasnije dobili pojačanje branitelja iz ostalih županija, ničega ovog ne bi bilo. Prije nekoliko stoljeća bilo je puno Hrvata koji su se borili za svoju nezavisnost. Bilo je možda i hrabrijih Hrvata, i boljih, i dostojanstvenih, i onih koji su sanjali san o Hrvatskoj, ali mi zaista možemo biti ponosni da smo generacija koja je stvorila Hrvatsku državu i to se, pokazalo se, dešava samo jednom“, naglasio je Kasana i dodao da sve žrtve koje su pale nisu bile uzaludne.

alfa 1