kilimanjaro dinac 2

U pakračkoj Gradskoj knjižnici 19. travnja poseban je gost-predavač bio Dinko Matijašević-Dinac, Pakračanin sa zagrebačkom adresom. Kao netko tko se popeo na Kilimanjaro, odradio je posebnu prezentaciju za sve zainteresirane kojom je opisao svoj pohod na najviši vrh Afrike, 5895 m visoki Uhuru Peak.

„Drago mi je što smo Dinka uspjeli nagovoriti da nam dođe iz Zagreba i hvala mu što je pristao s nama podijeliti svoje putovanje, svojevrsni životni pothvat. Želim ti još puno sličnih putovanja, a možda na nešto slično inspiriraš i nekoga od okupljenih“, rekla je Monika Lucić Fider, ravnateljica knjižnice.

Dinac je u Pakracu odrastao i školovao se, a studirao je Zagrebu, gdje se kasnije zaposlio i ostao živjeti. Nekoliko je godina putovao po Americi, Japanu i ostalim svjetskim destinacijama. S planinarenjem se prvi put susreo kad se s grupom prijatelja i vodičem prije tri i pol godine krenuo penjati na Dinaru. Iako nitko od prijatelja dotad s planinarenjem nije imao iskustva, na kraju im se toliko svidjelo da su nakon toga odlučili krenuti u školu penjanja.

kilimanjaro 2

Dinac je u svom izlaganju pakračkoj publici opisivao dojmove iz Tanzanije, s dvodnevnog safarija i posjeta naselju plemena Massai, a upravo je uspon na Kilimanjaro bio glavni i najzahtjevniji dio te trodijelne ekspedicije. Koliko sam uspon nije bezazlen, zbog čega ga i ne uspijevaju uspeti svi koji to pokušaju, možda dovoljno ilustrira činjenica što na vrhu Kilimanjara u zraku ima tek polovica količine kisika od one na razini mora.

Publika koja je ispunila prostoriju knjižnice s velikim je zanimanjem popratila ovu nesvakidašnju avanturističku priču, a Dinac je za kraj izjavio kako valja dati priliku planinarenju, u kojemu se po prvi put okušao prije tri i pol godine, ali se u njega i zaljubio na prvu.

kilimanjaro publika 2