Kakvo je stanje na gradilištima u Pakracu čije radove financira Grad i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU htjeli su saznati pomoćnik ministra Davor Huška, gradonačelnica Anamarija Blažević i voditeljica Odsjeka za komunalne poslove i graditeljstvo Marija Čar radi čega su jučer obišli pet gradilišta: modernizaciju matične zgrade dječjeg vrtića, modernizaciju Ulice hrvatske policije iz Domovinskog rata,  izgradnju nogostupa u Ulici kneza Domagoja, opločavanje oteretnog kanala u Kragujskom putu, te uređenje pješačke staze u Ulici Ante Starčevića u Prekopakri.

DSC_5816

Zabrinutost u odnosu na rokove i plan izaziva samo  gradilište na matičnoj zgradi vrtića gdje radove iz programa energetske učinkovitosti izvodi tvrtka „Kala“ Cernik. U vrijednosti od 1,25 milijuna kuna što zajednički financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (70 posto) i Grad Pakrac (30 posto)  mijenja se krov i stolarija, te postavlja nova energetski kvalitetnija fasada. No, nakon otkrivanja krova pala je kiša uslijed čega je nakisla unutrašnjost pa se u više prostorija digao parket te su ostala vidljiva oštećenja na dijelu stropa i zidova što će zahtijevati dodatne radove. Gradsko čelništvo pored toga nije bilo zadovoljno niti do sada učinjenim, ali niti činjenicom da je na gradilištu bilo svega četvero radnika. Stoga je ostala sumnja da će do planiranog roka koji je 1. rujna sve biti gotovo i da će na početku školske godine objekt moći primiti polaznike u vrtić. Stoga već sada treba početi pripremati alternativna rješenja, konstatirao je Huška.

Prometnice u planiranim rokovima

Na ostalim gradilištima stanje je očekivano, a tri su vezana istim izvođačem Niskogradnjom Jurčak iz Požege koja sada završava nogostup u Ulici kneza Domagoja. Radove na izgradnji 597 metara nogostupa s 550.000 kuna financira Nacionalno vijeće za sigurnost cestovnog prometa s tim da je oko 50.000 kuna u izradu projektne dokumentacije ranijih godina uložio Grad Pakrac. Veći dio nogostupa je završen, kao i dio potpornog zida u gornjoj trećini ulice, te je još ostao taj dio za postaviti rubnjake i završni asfaltni sloj.

DSC_5829

Po završetku nogostupa mehanizacija i zaposlenici isto tvrtke sele  se zapadnije u Prekopakru u Ulicu Ante Starčevića gdje će sanirati cestovni i pješački dio prometnice radi lakšeg ulaza u nekoliko tamošnjih društvenih objekata. Ove radove u vrijednosti 76.000 kuna Niskogradnja Jurčak će obaviti za svega nekoliko dana tako da se njihovo seljenje na gradilište u Ulici hrvatske policije iz Domovinskog rata može očekivati u prvoj polovini kolovoza.

Oni bi tamo do 31. listopada trebali obaviti drugu i treću fazu modernizacije te vrlo frekventne prometnice. Nakon što je lani u dijelu uređen kolnik i dio neophodne uzemljene prateće infrastrukture, ovog ljeta i  jeseni tamo će biti uz sjevernu stranu kolnika izgrađen u istoj dužini nogostup, biciklistička staza, te dovršen sustav odvodnje oborinskih voda za što će biti utrošeno 600.000 kuna, od čega  nešto više od 170.000 financira gradski proračun. U 3. fazi ove jeseni će biti postavljena podzemna instalacija za buduću javnu rasvjetu što sa 170.000 kuna financira Ministarstvo graditeljstva dok Ministarstvo regionalnog razvoja s 429.000 kuna financira spomenutu  izgradnju nogostupa i biciklističke staze.

Radanici daruvarske Vodoprivrede uz financiranje Hrvatskih voda u Kragujskom putu saniraju 200-tinjak metara kanala koji kupi oborinske vode i kojim teče obližnji potok što zajedno u vrijeme većih oborina plave cestu i okolne privatne parcele. Osim poboljšanom funkcionalnošću dovršetkom opločavanja nekoliko okolnih kuća dobit će suvremene betonske kolne ulaze u svoja dvorišta, a sve skupa će znatno doprinijet osim sigurnosti i  urbanijem izgledu ovog dijela Pakraca.

DSC_5824

Nova gradilišta na jesen

Gradonačelnica Blažević je naglasila da 29. srpnja ide u Hrvatske vode u Zagreb razgovarati o nastavku izgradnje kanalizacije u Badljevini za što je navodno u Vodama u ovoj godini osigurano dva milijuna kuna.

Do kraja godine očekuje se otvaranje još nekoliko manjih gradilišta, između ostalog, na Trgu bana Josipa Jelačića, dovršetak fontane na Trgu dr. Franje Tuđmana, te u Ulici leptirovo brdo uz intenziviranje radova na najvećem pakračkom gradilištu – sanaciji smetlišta na Krndiji.