plakat 1 1 Medium

Uoči obilježavanja 32. obljetnice početka Domovinskog rata, u organizaciji Grada Pakraca, Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, TO Pakrac i Osnovne glazbene škole Pakrac, pozivaju se svi zainteresirani učenici glazbenih i osnovnih škola da svoja pjevačka umijeća, solističkom izvedbom domoljubne pjesme, pokažu na 4. Dječjem festivalu domoljubne pjesme koji će se održati u subotu, 25. veljače 2023. godine u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu.

Prva tri mjesta osvajaju i vrijedne nagrade u iznosu od 200 € , 150 €  i 100 € .

received 719172142945450

U pakračkoj vijećnici kurije Janković 28. siječnja održana je tradicionalna Svetosavska akademija u čast Svetog Save, pravoslavnog svetca, začetnika školstva i zdravstva u Srba te osnivača Srpske pravoslavne crkve kojeg je 1219. godine ekumenski patrijarh proglasio prvim srpskim arhiepiskopom, što se smatra činom kojim je Srpska pravoslavna crkva postala autokefalna, odnosno samostalna crkva koja ne zavisi od drugih crkava.

received 850685959337350

Uz bogat kulturno-umjetnički program održana i tradicionalna beseda koju je održao Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, a na akademiji su se predstavili Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Pododbor - seniorska i omladinska pjevačka sekcija, etno grupa Trag i Svetlana Spajić.
U prepunoj vijećnici pored Episkopa, pakračkog paroha Đorđa Teodorovića, prisutni su bili i Nikola Ivanović, zamjenik županice Požeško-slavonske župnije, Mirsada Popović Damjanović, zamjenica gradonačelnice Grada Pakraca kao i predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine sa područja Pakraca, Lipika, Požege i Jakšića. 
Za svu okupljenu djecu osigurani su tradicionalni paketići. 

20230128 185255 Medium

received 1587496041725568

20230128 183428 Medium

IMG 1882

Nakon što je 2021. godine gotovo u potpunosti održana samo u virtualnom/online obliku, a 2022. bila znatno ograničena teretom pandemijskih mjera, 18. po redu manifestacija Noć muzeja ove godine vratila se u punom sjaju, što su jedva dočekali i organizatori i pakračka publika, koja je posjećivala Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti koji su bili otvoreni tijekom sinoćnje večeri.

Uz ovogodišnju temu „Muzeji su važni“ Muzej grada Pakraca sugrađane je različitim eksponatima iz tada svakodnevne uporabe odveo u 80.-te godine prošlog stoljeća gdje se većina malo starijih posjetitelja s nostalgijom prisjetilo nekih „ljepših i jednostavnijih“ vremena. Preslušavale su se gramofonske ploče i kazete, gledali stari filmovi na video kazeti ili projektoru - tehnološkim čudima 80-ih. Da bi najmlađi donekle stekli predodžbu, za njih je pripremljena i večer društvenih igara, podsjetnika na prošla vremena i drugačije načine zabave.

Ipak za pakračke mališane ovacije su pobrali jedinstveni članovi Malog teatra Tena Pataky i Igor Baksa i njihova interaktivna pričaonica "Tata Slikovnica: Pahuljasta", kojom su oživjeli istoimenu slikovnicu našeg najpoznatijeg meteorologa Zorana Vakule.

IMG 1891

U kasnijim satima posjetiteljima su predstavljeni i digitalizirani Pakrački vjesnici koji su dio fonda zavičajne zbirke Gradske knjižnice Pakrac. Kao preteča našeg današnjeg Pakračkog lista, predstavlja najzanimljiviji dio zavičajne zbirke, istaknula je ravnateljica Monika Lucić Fider, koji sadrži građu za proučavanje lokalne povijesti, društvenog, kulturnog, političkog  i sportskog života pakračkog kraja, a  koji je godinama dostupan na www.digi-pakrac.com.

Krešimir Vacek, arheolog i voditelj ovogodišnjih istraživanja Starog grada Pakraca, prezentirao je novu modernu VR aplikaciju za prezentaciju arheološke baštine. 3D model Starog grada kojim su nanovo izgradili ovu utvrdu u virtualnom svijetu omogućili su nam da bar nakratko doživimo njezinu veličinu i značaj. Kako napreduju arheološka istraživanja tako se i model nadopunjuje novim saznanjima.

IMG 1854

Muzej vojne i ratne povijesti također se svake godine uključuje u ovu manifestaciju svojim bogatim fundusom. Uz stalni postav koji  već tradicionalno privlači posjetitelje, do kasno u noć građani su mogli razgledati izložbu o tenkovima T-34 i T-55 koji su sudjelovali u obrani Hrvatske, pogledati filmske hitove „Ničija zemlja“ i „Heroji neba“, dok su najmlađi „okupirali“ video igraonicu gdje su se okušali kao timovi u Call of Duty platformi.

IMG1928
IMG1926
IMG1925
IMG1922
IMG1921
IMG1920
IMG1919
IMG1918
IMG1914
IMG1912

LOGO EXIT WEB

Predstava „Na rubu pameti“ Teatra Exit iz Zagreba otvorit će 26. siječnja s početkom u 19 sati ovogodišnju kazališnu sezonu u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman.

Radnja ove monodrame vrti se oko junaka romana kojemu Miroslav Krleža nije dao ime, već ga je odlučio oslovljavati "doktorom", kojemu se život počinje urušavati nakon što prvi put odluči izgovoriti ono što zaista misli te, prilikom večere, svog poslodavca nazove kriminalcem i moralno bolesnim čovjekom.

Cijena ulaznice je 6,65 eura.

Noć muzeja 2023. plakat

„Muzeji su važni“ ovogodišnja je tema 18. nacionalna manifestacije Noći muzeja, u sklopu koje su Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti pripremili program koji će biti održan 27. siječnja. 

U Muzeju grada Pakraca ćete moći razgledati izložbu Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo, opustiti se uz povratak u 80-e u Pakracu te poslušati puno dobre i kvalitetne glazbe.

Za mališane je pripremljena i Priča za laku noć koju će izvesti Mali teatar, odnosno neponovljivi Tata Slikovnica sa svojom pomoćnicom. Pročitat će i predstaviti Pahuljastu, najnoviju u nizu slikovnica poznatog meteorologa Zorana Vakule. Sjećate li se igara neizostavnih u 80-ima? - Čovječe ne ljuti se, Domino, Križić – kružić… U Noći muzeja očekuje vas upravo večer tih društvenih igara, mali podsjetnik na prošla vremena i drugačije načine zabave. Bit će predstavljeni i digitalizirani Pakrački vjesnici u novom i kvalitetnijem ruhu, s naglaskom na 80-e godine 20. stoljeća. Digitalizacija Pakračkih vjesnika, koji su dio fonda zavičajne zbirke Gradske knjižnice Pakrac, dio je zajedničkog projekta Muzeja i Knjižnice, kojim se građu vezanu uz zavičajnu povijest želi približiti što široj publici.

Prebacit ćemo se i u sadašnjost te će biti predstavljena nova moderna VR aplikacija za prezentaciju arheološke baštine. Preslušavat će se gramofonske ploče i kazete, pogledati stari film na video kazeti ili projektoru - tehničkim čudima 80-ih. Igrat ćemo se, učiti, slušati, družiti se, zabavljati, istraživati i provesti još jednu nezaboravnu noć u muzeju, pozivaju sugrađane djelatnici Muzeja grada Pakraca.

I Muzej vojne i ratne povijest u najduljoj muzejskoj noći otvara svoja vrata za posjetitelje. Uz stalni izložbeni postav i otvorenu muzejsku arhivu, građani će moći razgledati izložbu tenkova, bit će održane projekcije filmskih hitova  te video igraonice gdje će se građani moći okušati kao timovi u Call of Duty platformi.

327039991 496104025928712 8093034520566692220 n

20230119 182132

Što učiniti prilikom susreta sa zmijom ili u slučaju ugriza, Pakračani su sinoć u Gradskoj knjižnici Pakrac doznali od najpoznatijeg zmijolovca u Hrvatskoj Darka Karamazana i Vlade Lađarevića iz Šumeća pokraj Slavonskog Broda, osnivača Udruge za zaštitu životinja “Zmijolovac“, jedine u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom zmija otrovnica s naglaskom na posebno zaštićene životinjske vrste, gmazove – zmije i druge životinje.

Ovo vrlo zanimljivo i korisno predavanje organizirano je u suradnji s Udrugom za zaštitu životinja Zmijolovac i Planinarskim društvom Psunj iz Pakraca pod nazivom „Mala građanska akcija prevencija ugriza zmija“ koji je dio projekta „Razvojem OCD-a do razvoja lokalne zajednice“. Kako su Karamazan i Lađarević u uvodnom dijelu izlaganja istaknuli, poznato je da u Hrvatskoj živi petnaestak vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Mnoge su zaštićene, a kazne za ubijanje zmija kreću se od 7.000 do čak 30.000 kuna.

20230119 181133

Posjetitelje su upoznali s vrstama posebno zaštićenih zmija u Hrvatskoj, kako ih prepoznati, što učiniti u susretu sa zmijom i kod zmijskog ugriza, koga pozvati u pomoć i slično te o zmijama koje obitavaju u slavonskom području. Prema njihovim riječima, najopasnija zmija slavonskog kraja je riđovka koja je i jedna od najotrovnijih zmija u Europi. Kroz prezentaciju praćenu fotografijama i video prikazima posjetiteljima su prikazali različite intervencije ulova zmija na najrazličitijim mjestima.

U slučaju susreta sa zmijom trebamo se uzmaknuti. Ako to nije moguće i nađemo se u situaciji gdje nas neposredno ugrožava, treba nazvati 112 centar jer će oni znati koga poslati da ju premjesti, poručili su predavači.

„Ljudi ih se uglavnom boje, no treba znati kako su ove životinje izrazito korisne jer većina ih se hrani glodavcima, te tako smanjuju prijenos raznih bolesti. Zmije se ubijaju iz neznanja, straha i predrasuda, a radom na terenu, edukacijom djece i ovakvim predavanjima pokušavamo razbiti mit o ovim životinjama“, istaknuo je Lađarević.

Zanimljivost koju je podijelio Karamazan je da je selo Šumeće kraj Slavonskog Broda, u kojoj je sjedište udruge Zmijolovac, u bivšoj Jugoslaviji bilo glavno mjesto u kojem su farmaceutske tvrtke kupovale zmije za proizvodnju lijekova i seruma protiv ugriza zmija, time se bavilo tridesetak mještana, a  nekima je to bilo i osnovno zanimanje. Na toj tradiciji nastala je i udruga koja danas pomaže u informiranju javnosti o prirodi zmija i očuvanju zmija kao dijelu biološke raznolikosti, te edukaciji o zaštićenim vrstama.

20230119 180253