IMG ec0adf915c9df9634a81ee0ea3db9b44 V

Čitanjem poezije naših sugrađanki i gošći sinoć je u Gradskoj knjižnici Pakrac bio obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U jednosatnom ugodnom druženju nastojalo se kroz autorske uratke progovoriti o ovoj teškoj i mučnoj temi što je dio jedne šire inicijative. Upravo je i sinoćnji događaj nazvan Pjesničkom riječju "Stop nasilju nad ženama" inspiriran blogom koji je nastao je u studenom 2012. godine kad je skupina pjesnika entuzijasta riječima i poezijom izrazila potporu ženama žrtvama nasilja.  

IMG 0918

Uz autorsku poeziju naših sugrađanki Danele Vujanić, Lidije Harak,Mirsade Madžarević, Andreu Krejči te Mihajle Marčetić čije je stihove pročitala Lucia Lasić, sinoćnjoj poetskoj večeri pridružile su se i gošće Maja Anušić Dizdarević i Danijela Serdar iz Garešnice te Željka Uhitil iz Lipovljana.

Mirsada Madžarević, jedna od sudionica koja je sinoć prisustvovala ispred Udruge slijepih Pakrac, naglasila je činjenicu kako se nedovoljno priča i o nasilju nad ženama s invaliditetom.

Ovu gradsku inicijativu pokrenula je naša mlada sugrađanka Andrea Krejči.

IMG 0934

260275854 6487444594661659 5069712698683799316 n

Poznati hrvatski psihijatar profesor dr. Veljko Đorđević u Pakracu će predstaviti svoj novi roman „Svitanja“, a promocija knjige bit će održana u ponedjeljak 29. studenog u Gradskoj vijećnici kompleksa Janković s početkom u 17 sati.

Uz autora, o knjizi će govoriti i izv. prof. dr. sc. Marijana Braš te Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, a promociju će moderirati Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke Gradske knjižnice.

Knjiga "Svitanja" govori o životu, ljubavi i svima nama. Radnja počinje 2041. godine kada devedesetogodišnji psihijatar završava u domu za dementne osobe. Prvi puta njemu koji je cijelog života postavljao dijagnoze drugima, dijagnozu postavljaju njegovi bivši studenti. 

Svoj dolazak u skladu s epidemiološkim uvjetima građani trebaju najaviti na broj 099 233 4944 ili email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

skela vladikin dvor Medium

Postavljanjem građevinske skele nedavno je počela obnova istočnog (preko puta crkve) pročelja Vladikinog dvora. Riječ je o njima važnom projektu jer je riječ o najstarijem dijelu ovog kompleksa u kojem će biti smještena njihova po vrijednim starim knjigama poznata knjižnica. Pored toga riječ je o vrlo zahtjevnim radovima koji obuhvaćaju građevinske, restauratorske i stolarske zahvate koji se odnose na ulazna vrata u haustor, kao i na prozore u prizemlju, pojašnjava pakrački paroh Đorđe Teodorović. Mada su radovi ugovoreni, zbog mogućih problema koji redovito prate rekonstrukciju starih objekata još uvijek je nepoznata njihova ukupna vrijednost, ali ni dinamika izvođenja, no u pakračkoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi nadaju se njihovom završetku tijekom iduće godine. Za ovu fazu radova 700.000 kuna su dobili na ovogodišnjem natječaju Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u tijeku su pripreme za prijavu na takav naredni natječaj pri čemu se nadaju i sufinanciranju, ne samo ovih radova nego i drugih, i iz fondova i ureda Vlade Republike Srbije.

Za izvođenje građevinskih radova ugovorena je tvrtka Doln iz Nove Gradiške, dok će restauratorske obaviti tvrtka Oslik Osijek. Na istom krilu kompleksa u pripremi su radovi na dovršetku uređenja unutrašnjosti gdje je u planu oblaganje zidova knjižnice drvetom i postavljanjem polica čime bi prostor bio spreman za prihvat bibliotečnog fonda.

Paroh pred crkvom

Što se tiče nastavka obnove pročelja Vladikinog dvora i Saborne crkve svete Trojice, po završetku istočnog dijela plan je obnoviti pročelje na sjevernom dijelu, onom što gleda prema Ulici Matice hrvatske. No prije toga će na red doći obnova zapadnog dijela crkve, okrenutom prema trgu i jedinom preostalom neobnovljenom. Zbog prisutnosti zvonika, dakle i visine te potrebnih brojnih restauratorskih radova riječ je o najzahtjevnijem dijelu obnove. Uprava za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Ministarstva kulture RH je za ove radove osigurala 200.000 kuna, a s isto toliko je sufinancirala nedavno završenu obnovu sjevernog pročelja crkve.  

  

Bez naslova 59.4 x 42 cm 2

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Gradskoj knjižnici Pakrac 25. studenog s početkom u 18 sati bit će održana poetska večer  „Pjesničkom riječju "Stop nasilju nad ženama", inspirirana blogom koji je nastao je u studenom 2012. godine kad je skupina pjesnika entuzijasta riječima i poezijom izrazila potporu ženama žrtvama nasilja. 

U našem gradu inicijativu pokreće sugrađanka Andrea Krejči, koja uz organizacijsku pomoć gradske knjižnice, okuplja žene koje pišu ili čitaju poeziju, upravo kako bi sutra, poezijom dali doprinos ovoj važnoj inicijativi. Tako će posjetitelji imati prilike čuti autorske stihove naših sugrađanki Mihajle Marčetić, Željke Uhitil, Andree Krejči, Danele Vujanić, Mirsade Madžarević, Maje Anušić Dizdarević i Danijele Serdar. 

Kako napominju organizatori, za ulazak u prostor Knjižnice potrebno predočiti COVID potvrdu, potvrdu o preboljenju ili važeći negativan test na COVID 19. Zbog ograničenog broja mjesta obvezna je najava dolaska na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon 411-716. 

svi glumci

Glumačka sekcija Kulturno-prosvjetnog društva „Sloga“, kao i lani, i ove godine je bila sudionik 61. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera održanom u dva vikenda studenog u Vodicama, a predstavila se 12. studenog sa svojom novom komedijom „Baba Nikinica i odbjegle vjerenice“. Riječ je o festivalu koji nakon selekcije prijavljenih predstava izabire najbolje za nastup na završnici u Vodicama koja okuplja najbolje hrvatske kazališne amaterske predstave nastale u tekućoj godini. Ove godine za završnicu je izabrano devet predstava među kojima i „Slogina“, a u nedjelju je, na proglašenju, nagrađena za najbolji originalni dramski tekst kojeg je napisala Dubravka Špančić, mada je predstava bila nominirana za još tri nagrade: najbolja ženska uloga, najbolja režija i najbolja predstava u cijelosti.

predstava u vodicama

Dubrovčani ponovili lanjski pakrački uspjeh

Ukupni pobjednik festivala je Kazališna družina "Kolarin" iz Dubrovnika predstavom "Mare Fjočica" koja je pokupila četiri nagrade čime je ponovila lanjski uspjeh naše Sloge“ kada su  predstavom-mjuziklom „Tko pjeva zlo ne misli“ u konkurenciji 16 kazališnih skupina iz svih krajeva Hrvatske, osvojila tri nagrade: David Stokić za najbolju sporednu mušku ulogu, Kristina Zednik za najbolju glavnu mušku ulogu, a pripala im je i ona najvažnija nagrada - za najbolju predstavu u cijelosti.  Također, imali su i lani još  dvije nominacije: Marta Filipović za najbolju glavnu žensku ulogu i Dubravka Špančić za najbolju režiju. Već samo uzastopno sudjelovanje na festivalu najboljih amaterskih kazališnih predstava u RH , a dodatne nagrade i nominacije, dokaz su kvalitetnog kontinuiranog rada ove mlade družine.

na klupi

Posebnosti našeg zavičaja

„U ovoj predstavi se ističu posebnosti našega zavičaja, one koje karakteriziraju našu Prekopakru, zavičajni govor naših starih i neke moralne odrednice, miješajući u duhu autorske slobode pokoji stvarni događaj, imena i prezimena (uz suglasnost obitelji) s izmišljenim ljubavnim i komičnim zapletom.  Cilj je bio, tijekom lockdowna u kojemu je tekst nastao pobuditi lijepa sjećanja „na baku i đedu“, na vrijeme njihovih sjećanja te ih pokušati razumjeti. Nadamo se da ćemo ovom predstavom potaknuti javnost na spoznaju koliko su nam važni i potrebni naši stari, koliko smo mi potrebni njima; za poticaj na aktivno sudjelovanje u životu naše zajednice i obitelji, za očuvanje njihova duševnoga zdravlja koje je gotovo jednako bitno kao i ono fizičko“, rekla je autorica i redateljica Dubravka Špančić.

za stolom

Kao glumci u predstavi nastupaju pakračkoj publici već poznate glumačke amaterke Greta Špančić, Kristina Zednik i Lara Zelenika, ali i u odnosu na raniji kazališni i filmski opus „Sloge“ debitanti Stela Major, Daron Lalić, Filip Škariot i Grgur Špančić.

U opremanju, osobito rekvizitima, kao i uvijek, reagirali su naši sugrađani od kojih u „Slogi“ sa zahvalnošću ističu: obitelji Mađaroši, Matijašević, Major, Kligl i Beriša, Maria Tušeka, KUD "Seljačka sloga“, Dubravku i Davorku, uz posebnu zahvalnost Ebony Lasić koja je oslikala kulise.

na prozoru

Zbog epidemioloških mjera predstava je u Pakracu prikazana samo jednom, 1. listopada, kada ju je opet zbog ograničenja vidjelo tek 70-tak osoba. Kada će predstava u Pakracu biti ponovo prikazana u Slogi zbog epidemioloških mjera nisu znali reći, ali ako to potraje još neko vrijeme objavit će na svojim mrežnim stranicama video snimku predstave (70-tak minuta) s pakračke premijere.

Festival u Vodicama se inače održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH uz stručnu selekciju i ocjenu profesionalnih kazališnih djelatnika i kritičara, a put u Vodice glumačke trupe kao pokrovitelj podržao je Grad Pakrac.

D. Špančić sloga

  

U tijeku su radovi na obnovi fasade Osnovne glazbene škole Pakrac čija je vrijednost oko 175.000 kuna koje sa 100.000 kuna financira Ministarstvo kulture iz programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima dok će Grad Pakrac snositi ostale troškove sanacije.

20211121 110348 MediumRiječ je o radovima koje izvodi pakračka tvrtka Davona – bau, a koji podrazumijevaju kompletno čišćenje, saniranje pukotina i prebojavanje vanjskog dijela zgrade. Radovi bi trebali biti gotovi do 1. prosinca.

Kako nam je rekla Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac, u dogovoru s pakračkim konzervatorskim uredom budući da je zgrada zaštićeno kulturno dobro, boja fasade bit će drugačije nijanse zelene, vrlo slična sadašnjoj te neće biti nekih drastičnih promjena. No, fasadi je bila potrebna sanacija što zbog vlage i dotrajalosti jer nije obnavljana od početka gradnje, ističe Petani Grafina.

Prošle godine na Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac kompletno je zamijenjena i drvena stolarija, a sanacijom fasade završili bi radovi vanjskog uređenja ovog objekta.