2022 05 18 19.16.33 Medium

Filmska tematika jučerašnjeg koncerta u organizaciji Osnovne glazbene škole Pakrac ispunila je prostor gradske vijećnice ljubiteljima glazbe, ali i mnoštvom mladih glazbenika koji su pod vodstvom svojih mentora pripremili i predstavili sinoćnji program.

2022 05 18 18.27.28 Medium


U jednosatnom programu koji je započeo izvedbom poznate pjesme A. Dedića „Kad se male ruke slože“ iz filma „vlak u snijegu“ malog zbora početničkog solfeggija kroz petnaest glazbenih točaka učenici su izveli svjetski poznate skladbe iz animiranih i igranih filmova domaće i strane produkcije.
Ravnateljica glazbene škole Alfreda Petani Grafina na samom je završetku izrazila zahvalnost okupljenima što u tako velikom broju daju podršku radu škole te ih pozvala da svojim prijedlozima i idejama doprinesu njenom radu kao i oblikovanju budućih nastupa i programa.

Sinoćnjim koncertom završen je svibanjski koncertni ciklus Osnovne glazbene škole Pakrac.

2022 05 18 19.00.42 Medium

2022-05-18-191230-Medium
2022-05-18-190905-Medium
2022-05-18-190240-Medium
2022-05-18-185532-Medium
2022-05-18-185122-Medium
2022-05-18-184919-Medium
2022-05-18-184503-Medium
2022-05-18-184313-Medium
2022-05-18-184049-Medium
2022-05-18-183714-Medium
 

naslovna knjižnica

Gradska knjižnica Pakrac sinoć je bilo mjesto druženja sa spisateljicom Marilenom Dužman, inače diplomiranom ekonomisticom, koja živi i radi u Ližnjanu, malom mjestu na jugoistoku Istre, koja je pakračkoj čitalačkoj publici po prvi put predstavila svoj književni opus.

Marilena je u jednosatnom ugodnom razgovoru otkrila kako se upustila u svijet pisanja, najčešće ljubavnih romana za koje kaže kako je postala ekspert i njihova je strastvena ljubiteljica, no istaknula je kako njezini romani nisu klasični „ljubići“ već imaju određenu dubinu.  Do sada je objavila 9 romana, od kojih jednu crnohumornu priču „Mrtav, a gladan“ dok su ostali naslovi ljubavni, sve u vlastitoj nakladi.

marilena

Kako je rekla, radnja većine romana smještena je u Istru, što ih čini još zanimljivijima lokalnoj čitateljskoj publici , a svi likovi iz romana su fikcija. Dodala je kako karakteristike likova osmišljava nakon što odluči kakva će biti radnja romana i kakvi su junaci potrebni za nju tako da se nitko ne treba bojati da će se pronaći u knjizi.

Ova ližnjanska autorica u nekim romanima koristi čakavštinu, odnosno ližnjanski govor, te je za promociju ovog dijalekta i nagrađena, a prvijenac "Gdje mi je psihijatrica?" objavljen je i kao zvučna knjiga u Hrvatskoj knjižnici za slijepe.

Svi Marilenini romani mogu se posuditi i u Gradskoj knjižnici Pakrac, a sinoć su Pakračani imali prilike i osigurati si vlastiti primjerak po simboličnoj cijeni.

publika

Koncert filmske glazbe Medium

Osnovna glazbena škola Pakrac organizira koncert filmske glazbe na kojem će nastupiti učenici od 2. do 6. razreda što je i zadnji od tri koncerta u sklopu svibanjskog ciklusa koncerata naziva "Svibanjski glazbeni zvuci".

Koncert filmske glazbe bit će održan 18. svibnja u gradskoj vijećnici kurije Janković s početkom u 19 sati. 

Happy Poster 4 Medium

Od 17. do 20. svibnja Muzej grada Pakraca  obilježava Međunarodni dan muzeja povodom čega su djelatnici pripremili raznovrstan program kojim će približiti muzejsku djelatnost različitim generacijama. Ovogodišnja tema je „Moć muzeja“ odnosno različiti načini na koji muzeji djeluju i na taj način oplemenjuju i obogaćuju svoju lokalnu zajednicu.

Tako će Pakračani imati prilike virtualno prošetati pakračkim arheološkim lokalitetom Starog grada, vježbati i saditi stare sorte u muzejskom dvorištu kurije Janković, Muzej će predstaviti svoju djelatnost i na Dječjem sajmu zanimanja, a posebno naglašavaju svečano otvorenje zanimljive izložbe ilustracija o 100 žena koje su promijenile Hrvatsku pod nazivom "Neustrašive žene", u petak 20. svibnja s početkom u 19 sati.

Neustrasive zene pozivnica 04 page 001 Medium

 

Multipak 2022jpg

Ove 2022. godine u Pakracu će od 31. svibnja do 4. lipnja po jubilarni deseti put biti održana multimedijska manifestacija Multipak.

Već cijelo desetljeće Multipak u Pakracu na inovativan način ostvaruje sinergiju zvuka, slike i riječi s naglaskom na njihovoj izvrsnosti i zajednički je projekt Muzeja grada Pakraca, Gradske knjižnice Pakrac i Robertoshop-a pod pokroviteljstvom Grada Pakraca.

Središnje događanje cijele manifestacije i ove je godine velika Hi-Fi izložba koja će se ponovno istaknuti brojem i kvalitetom izlagača. Sve posjetitelje Multipaka očekuje preko 40 slušaonica s više od 40 izlagača, a prethodit će joj tjedan ispunjen kvalitetnim kulturnim sadržajima - predavanjima, radionicama, projekcijama nagrađivanih dokumentarnih filmova, koncertima, predstavljanjima knjiga i književnika o čemu ćemodetaljnije izvjestiti sljedeći tjedan. Izložba će biti postavljena u prostorima Muzeja grada Pakraca, Osnovne glazbene škole Pakrac, Gradskoj vijećnici, Turističkoj zajednici Grada Pakraca i u prostoru Robertoshopa.

Uz sve navedeno, jubilarni Multipak u subotu 4.6. u 21 h donosi i posebnu glazbenu poslasticu – koncert legendarnog benda Psihomodo pop. Koncert će biti održan na otvorenom, u ambijentu zaštićene kulturno - povijesne cjeline dvorišta Janković!

Treba naglasiti kako je ovo manifestacija koja prerasta naše lokalne okvire, a privlači velik broj posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja pa je Multipak dokaz kako kvalitetna i urbana događanja nisu rezervirana samo za velike sredine, te kako u malim sredinama poput Pakraca mogu izrasti ovako zanimljivi sadržaji.

Više o cijeloj manifestaciji možete saznati na Internet stranici www.multipak.hr, Facebooku @multipakexpo i Instagramu @multipak10. O detaljnijem programu cijele manifestacije bit će objavljeno sljedeći tjedan.

plakat 1 Medium

Marilena Dužman diplomirana je ekonomistica, majka dvoje djece, koja živi i radi u Ližnjanu, malom mjestu na jugoistoku Istre. Do sada je objavila 9 romana, od kojih jednu crnohumornu priču Mrtav, a gladan dok su ostali naslovi ljubavni. Gdje mi je psihijatrica?, Opsidijan, Razgovori s ginekologom, Slobodan pad, Skriveno srce, Hladno srce i Haker čitatelji su jako dobro prihvatili. Marilena sama izdaje svoje naslove, a o njezinim planovima za budućnost, kao i romanima u pripremi, Pakračani će imati prilike doznati u Gradskoj knjižnici Pakrac, u utorak, 17. svibnja od 19 sati.

Najnoviji, deveti, roman Momina knjiga recepata već se može pronaći na policama knjižara. Aktivna je na društvenim mrežama, te rado odgovara na pitanja svojih pratitelja, od kojih većinu čine žene. Možete je pronaći na Facebook profilu Marilena Dužman i stranici Marilena Dužman/Autor, na Instagramu @marilenaduzman i LinkedInu.

Zbog korištenja čakavštine u pojedinim romanima zapažena je u Općini Ližnjan, koja joj je 2021. godine uručila nagradu za osobite uspjehe i postignuća u književnoj umjetnosti te promociji Ližnjana i ližnjanskog govora u svojim književnim djelima. O njoj je napisan članak u godišnjaku Jurina i Franina za 2022. godinu. O Marileninim romanima pisale su mnoge poznate book blogerice, a dala je na desetke intervjua za razne novine, portale i časopise i gostovala u brojnim knjižnicama diljem Hrvatske.