jankovići zabava

Brojni prigodni sadržaji u subotu 1. listopada u dvorištu kompleksa Janković program su ovogodišnje manifestacije „Tragom Jankovića“ koju po peti  put organiziraju pakračka Osnovna glazbena škola, Gradska knjižnica, Muzej grada Pakraca te Društvo Mađara Pakrac.

Subota prijepodne započet će sadržajima za djecu. S početkom u 11 sati učenici osnovne škole će „Vrtlariti po vlastelinski“, od 11,30 sati bit će upriličeno malo dvorsko kazalište, a od 12 sati bit će održana radionica „Mali lutkari“.

Za one nešto starije, u 12 sati započinje barokni frizeraj, a u 13 sati „Pivski banket s Grofom, Groficom i Caricom“, proizvodima pakračke pivovare „Slavonica“. Od 14 sati na programu je nastup više hrvatskih i mađarskih KUD-ova koje organizira Društvo Mađara Pakrac. Od 15 sati konji i kočije s lipičke ergele će omogućiti građanima besplatnu vožnju kočijom po gradu, a u isto vrijeme počet će i radionica povijesnog plesa.

U 16 sati će započeti kostimirana šetnja po pakračkim ulicama u kojoj će se građanima pokazati odjeću iz vremena obitelji Janković. Od 17 sati je na rasporedu „Grofičina tombola“, a u 18 sati bit će održana promocija knjige „ Tri domovine Janković vlastela - Hrvatska, Ugarska, Austrija“ autorica Balogh Janosne i Horvath Terezie.

Manifestacija će završiti „Baroknom zabavom“ čiji je početak najavljen za 19 sati u sklopu koje će biti održan barokni koncert Osnovne glazbene škole Pakrac, a nastupit će i članovi  udruge „Podkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke baroknim plesom.

Tragom Jankovića 2022

koncert za raju kak treba

Bend mjuzikla DOBRI JARANI pripremio je sa svojim raspjevanim gostima glazbenicima, pravu poslasticu za petak 30. rujna u 19 sati u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" u Pakracu koji ovim koncertom završava suradnju na projektu mjuzikla, a ujedno pomaže KPD "SLOGA" Pakrac u provedbi akcije za prikupljanje sredstava za novo kino platno u čijoj su kvaliteti građani već mogli uživati u posjeti kinu.

Kako smo već u našem mediju pisali, nabava i montaža novog kino platna sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija, a sredstva za razliku KPD „Sloga“ mora osigurati samo. Kupnjom ulaznice za koncert od 40 kuna građani će moći pomoći i podržati akciju prikupljanja. Kako su rekli organizatori, osim songova "Zabranjenog pušenja" iz mjuzikla, bend će zasvirati rock, pop 60tih, 70tih, 80tih, sevdah, etno, domaće, strano, a uz sudionike samog mjuzikla nastupit će i gosti, naši sugrađani glazbenici.  

Građani ulaznice mogu kupiti u kafiću CINEMA u Pakracu (od srijeda do nedjelje od 16 do 22 sata), vikendom na biljetarnici kina ili na dan koncerta sat vremena prije.

dobri jarani pakrac Medium

Dirigent vjezba

Dramska radionica pod vodstvom poznatog režisera i glumca Maria Kovača, održana je jučer u prostoru Gradske knjižnice Pakrac gdje su se naši srednjoškolci, ali i jedan odgojitelj u učeničkom domu, imali priliku okušati u glumačkim vodama i ponešto naučiti.

Mario Kovač

Mario Kovač

Što je montaža atrakcija, nulta pozicija, koja je najteža uloga za glumiti… Neki su od pojmova i zanimljivosti koje su sudionici naučili u uvodu radionice. Ovaj teorijski dio ubrzo je zamijenjen praktičnim gdje su se uvježbavale glumačke vještine tehnikama kojima su se služili Stanislavski, Chekov i Boal, a što obuhvaća uglavnom izražavanje emocija, stanja ili pokreta u različitim fazama i drugačijim intenzitetom. Jedna od tih tehnika je bila vježba u krugu gdje prva osoba izabire neki pokret, a svaki sljedeći ju mora ponoviti s malo većim intenzitetom. U drugoj su vježbi morali glumiti osjećaj kroz sedam stupnjeva jakosti gdje jedan predstavlja najblaži oblik, a sedam vrhunac. Bez obzira na iskustvenu pozadinu u glumačkim vodama, svi su sudionici bili jednako uključeni kada se početna sramežljivost rasplinula, a kroz tri su sata koliko je trajala radionica zasigurno dobili jedno novo iskustvo po koje su i došli.

Radionica je inače nastala u sklopu projekta Kultura u akciji, kojega realizira Močvarni laboratorij uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dramska sudioniciSedam koraka

2022 09 21 17.35.00 Medium

Flautistica Tara Potnar, učenica 3. razreda Osnovne glazbene škole Pakrac, ovogodišnja je dobitnica nagrade „Marko Turčan“ koja se već 14. godinu za redom dodjeljuje za izuzetna postignuća na području glazbe i u spomen na tragično preminulog učenika pakračke glazbene škole.

„Ovom jedinstvenom nagradom animiramo sve naše učenike da se istaknu sa svojim školskim uspjesima, ponašanjem i odnosu  prema školi, učenicima i učiteljima, ali i svima ostalima, kakav je imao i naš Marko. Na tome smo mu zahvalni i uvijek ćemo ga se tako sjećati“, rekla je ravnateljica Alfreda Petani Grafina na početku svečanosti koja je večeras održana u koncertnoj sali glazbene škole pozdravljajući okupljene, a posebno članove Markove obitelji; majku Anitu i sestru Doris koje svake godine prisustvuju dodjeli nagrade.

2022 09 21 17.31.10 Medium

Plaketu s crtežom djece predškolskog solfeggia i poklon bon u iznosu 1000 kuna Tari je uručila gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako je izuzetno zadovoljstvo i čast nagrađivati naše mlade sugrađane. „Tara je zaslužena dobitnica ove vrijedne nagrade kojom želimo iskazati njenu vrijednost, pokazati Markovim primjerom koji je bio marljiv učenik, dobar sin, sve nas uveseljavao svojim nastupima i budio u nama najljepše osjećaje. Zato pozivam i sve ostale učenike glazbene škole da se trude i budu dobri učenici jer smo ponosni na sva vaša postignuća, kao i na cijelu glazbenu školu koja je u našoj zajednici nemjerljiva vrijednost“, dodala je gradonačelnica Blažević.

2022 09 21 17.31.25 Medium

U kratkom obraćanju zahvale Tara je istaknula kako je jako sretna što je učenica pakračke glazbene škole u kojoj je stekla puno prijatelja, i iako je ponekad teško biti redovan i uspješan u nastavi glazbe, zapravo je ponosna na sebe.

Svečanosti dodjele nagrade doprinio je i učenik Joel Manavski skladbom na klaviru.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Marko Turčan“ su flautistica Natea Perinović, flautistica Kristina Kosinc, harmonikaš Leon Kaurin, tamburaš Šimun Delišimunović, tamburašica Lara Kelemen, harmonikašica Stefani Majdandžić, flautistica Dunja Đurđević, flautistica Antonela Vonić, tamburaš Franko Kelemen, harmonikaš Josip Slijepčević, flautistica Laura Kudrić, klaviristica Ana Kobetić i tamburaš Dino Josipović.

2022 09 21 17.32.15 Medium

Posjetitelji muzeja1

Izložba fotografija pod nazivom „Pakrac camerom obscurom“ otvorena je sinoć u Muzeju grada Pakraca. Izložba je nastala kao rezultat radionice Hrvatskog fotosaveza čiji su voditelji bili Zlata Medak i Predrag Bosnar, a sudjelovali su učenici pakračke Osnovne škole, predvođeni učiteljicom likovne kulture Nikoline Zanetti koja je u sklopu školske foto grupe inicirala ovu suradnju.

Voditelji i učenici

Radionica je provedena još proljetos kada su učenici s voditeljima , upotrebom camere obscure, izrađivali slike grada koje su potom obrađivali u prostoru Muzeja gdje im je osigurana tzv. tamna soba, rekla nam je ravnateljica muzeja Jelena Hihlik. Camera obscura je prethodnica današnjih fotoaparata te je u osnovi kutija s malim otvorom kroz koji ulazi svjetlo na postavljeni papir, a njeno je korištenje predviđeno uglavnom za statične motive jer se nakon postaljanja i usmjeravanja kutije mora pričekati određeno vrijeme kako bi se kreirala fotografija koja bude u negativu. Cilj radionice je bio stvoriti portet grada, rekla je Medak te objasnila da „spajanjem pozitiva i negativa te igrom svjetla i tame unutar okvira dobivamo potpuno drugu sliku i novi ambijent koji ustvari ne postoji u Pakracu kao takav, ali na ovaj način možemo ispričati sasvim novu priču“.

Izložba je otvorena do 10. listopada ove godine, a obilazak je moguć unutar radnog vremena Muzeja.

Video-soba
Zanetti
Fotografije1
Posjetitelji-muzeja

307406780 480312130628071 8557177391237740523 n

Danom otvorenih vrata koji će biti održan 24. rujna Muzej vojne i ratne povijesti obilježit će 10. godišnjicu postojanja i rada. Tim povodom od 10 do 18 sati građani će imati prilike, uz stalni postav koji se nalazi  u zgradi nekadašnjeg Općinskog suda, razgledati i dodatne sadržaje koje je za posjetitelje pripremio Mario Tušek, voditelj Muzeja.

306462625 5654634774556905 8098029972212776014 n

Kako nam je najavio, program je osmislio za svaki uzrast. Povodom obljetnice u Muzeju će gostovati kolekcionari s maketama uz prigodnu radionicu koja će zasigurno razveseliti najviše klince, a imat će prilike igrati i video igrice. Građanima će se predstaviti i suradnici iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH – a koji su zaduženi za izdavanje časopisa Hrvatski vojnik, Cromil i drugih stručnih knjiga, CD - a, DVD –a vojne tematike, pripadnici HGSS-a s dronovima kao i Tomislav Aralica, jedan od najvećih kolekcionara hladnog oružja.

oružje 1024x683

Tijekom subotnjeg dana bit će još predstavljanja raznih zbirki i udruga koje se bave vojnom i ratnom povijesti.

Baveći se kolekcionarstvom iz ljubavi prema vojnoj povijesti Mario Tušek stvorio je impozantnu zbirku u kojoj se nalaze oružja, streljiva, odore, zaštitne opreme, fotografije, zastave, ambleme, video zapise, knjige… Zaista kolekciju koju vrijedi vidjeti stoga je subota pravo vrijeme posjetiti Muzej vojne i ratne povijesti, a usput i čestitati našem sugrađaninu na 10-godišnjem  marljivom radu i upornosti kojom je, ne samo sačuvao našu lokalnu povijest, nego i posjetiteljima ponudio jedinstvenu i prepoznatljivu turističku priču u Hrvatskoj.

306713796 5654635561223493 8532014469718296275 n