Gv svi vijećnici

Proračun Grada Pakraca, prvi u povijesti izražen u eurima, za iduću godinu  iznosit će  7,14 milijuna eura, usvojili su vijećnici većinom glasova prijedlog gradonačelnice Anamarije Blažević sinoć na  sjednici Gradskog vijeća. U odnosu na ovogodišnji proračuna to je za 3,1 milijun eura manje, a razlika je nastala na stavci „Pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar opće države“, konkretno prijenos EU sredstava koji je planiran u iznosu od 1,9 milijuna eura.  Istovremeno vlastiti porezni prihodi u idućoj godini planirani su u iznosu od 1,57 milijuna eura što je za oko 250.000 eura (18 posto) više od ovogodišnjeg plana.

Osim prijedloga proračuna i pratećih dokumenata vijećnici su  na ovoj sjednici raspravili  plan i program rada gradskog muzeja, Knjižnice i Savjeta mladih te uz više tehničkih točaka usvoje i Odluku o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Grada Pakraca „Pakra“ koja će imati za cilj pružanje tehničke pomoći lokalnim vlastima u izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz EU fondove i nacionalne te ostale natječaje, kao i tehnička pomoć u njihovoj provedbi.

Narednih dana ćemo vas izvijestiti detaljno o svemu.

IVančić Gradonačlenica

cijela vijećnica

Proračun Grada Pakraca za ovu godinu vijećnici Gradskog vijeća na jučerašnjoj sjednici povećali su na 77,5 milijuna kuna što je u odnosu na početni plan povećanje za bezmalo 8 milijuna ili 11 posto. Najveći razlog povećanja plana, kako je to objasnila Mirela Ivičić, referentica za financijsko poslovanje u gradskoj upravi, je povećanje prihoda sredstava Europske unije koje su rebalansiranim proračunom planirani u iznosu od 38,2 milijuna kuna, a povećanje se odnosi na sredstva odobrena za projekte Zaželi – faza III, Sretno djetinjstvo u Maslačku i Spahijski podrum te kapitalne pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstva planirane za projekte izvođenja radova na natkrivanju teniskog terena, Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu i na sredstva za sufinanciranja provedbe EU projekata.

U raspravi je sudjelovala samo Tamara Vujanić (SDP) iskazavši zabrinutost u pogledu konačne realizacije proračuna s obzirom da je do rujna ona iznosila samo nešto manje od 30 milijuna kuna. No M. Ivičić je rekla da se u ostatku godine očekuje puno veća dinamika priliva. Rebalans je kao i sve točke dnevnog reda na ovoj sjednici koja je trajala svega 80 minuta prihvaćen jednoglasno. 

Osim o proračunu vijećnici su na dnevnom redu imali i izvješća o radu u prošloj godini Osnovne glazbene škole i Lokalne razvojne agencije Poduzetnički centar Pakrac.

Školsku godinu 2021/22. je u OGŠ  završilo 76 učenika te 12 u početničkom solfeggiju  i troje polaznika u glazbenom dječjem vrtiću. Govoreći o radu škole ravnateljica Alfreda Petani Grafina je naglasila brojne koncerte organizirane za građanstvo te suradnju s drugim gradskim institucijama. Katarinu Lahovsky Kobetić (HDZ) je interesirala opremljenost škole instrumentima što je ravnateljica ocijenila vrlo dobrim, posebice u odnosu na okolne škole pri čemu se nabavka novih i kvalitetnijih stalno provodi, trenutno u vrijednosti od 30.000 kuna.  U tome su značajni i roditelji učenika pri čemu je ravnateljica pohvalila njihovu volju da se kod nabavke konzultiraju s učiteljima.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je pohvalila dobru suradnju škole s Ministarstvom, župom, knjižnicom, a naročito van nastavne aktivnosti poput školskog benda, tamburaškog orkestra, festivala, nagrade Marko Turčan te manifestacije Tragom Jankovića.

Gazić na vijeću

Financijski gubitak u PCP

LRA Poduzetnički centar Pakrac je lani poslovao s gubitkom od 306 tisuća kuna, a glavni razlog tome direktor Vladimir Gazić je istaknuo nedovoljan broj natječaja za koje bi razvojni odjel na tržišnom principu izrađivao projekte te ih nakon prihvaćanja provodio osiguravajući sredstva za dio plaće zaposlenika. Dio minusa u pisanom izvješću je pripisan i Covid mjerama, pri čemu tvrtka radi toga što je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave nije mogla koristiti državne mjere. Ostale aktivnosti u PCP Gazić je okarakterizirao kao uobičajene: poduzetnički inkubator je već godinama popunjen, tržnica i Pakrački list rade standardno što je sve skupa rezultiralo u ukupnom prihodu od 1,7 milijuna kuna, odnosno 300.000 manje nego godinu ranije.

Gradonačelnica Blažević, ujedno i jedina članica Skupštine tvrtke, pojasnila je da bez obzira na iskazan minus u poslovanju PCP je likvidan i svi računi su podmireni, a o tome da se ne radi o tržišno orijentiranoj tvrtki je govorio i predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) naglašavajući njen značaj za poduzetnike i udruge.

Uz više tehničkih točaka vijećnici su donijeli i odluku da cijena korištenja dječjeg vrtića u ovoj godini ostaje nepromijenjena u odnosu na do sada.

klub HDZ

U aktualnom satu o višoj školi, hotelu, vodomatu…

Aktualni sat je gradonačelnica započela čestitkom novinaru Pakračkog lista Dinku Kličeku na nedavno dobivenoj nagradi za reportažu, a vijećnici su gradonačelnicu i pročelnika za graditeljstvo Marijana Malogorskog uglavnom propitivali o aktualnim radovima. Tomislava Novinca (HDZ) je interesirala aktualna sadnja zelenila po gradu na što mu je Malogorski odgovorio da sto sadnica, uglavnom javora, bagrema i lipe sadi izvođač radova na aglomeraciji, a ostatak, oko 200 Grad iz svog programa pri čemu jedna sadnica ovisno o veličini koja može biti i do četiri metra košta između 2500 i četiri tisuće kuna. Tamaru Vujanić je interesiralo ima li Grad kakvih konkretnih saznanja o možebitnom stečaju Presoflexa koji je izvođač radova na Spahijskom podrumu na što je A. Blažević rekla da su radovi nastavljeni uz uobičajene probleme koje su prisutne sa izvođačima pri čemu radovi mogu biti produženi do kraja iduće godine mada oni imaju najave da u Presoflexu navodno postoji zainteresirani investitori. Nada Teodorović (SDSS) je ukazala na potrebu da se uredi prilaz na grobljima u Branešcima što je obveza koju je preuzeo s gradskim komunalnim pogonom pročelnik Malogorski. Katarina Lahovsky Kobetić je upozorila da na pakračkom groblju nema kontejnera za odvojeno sakupljanje papira i plastike na što će biti upozoren Komunalac, a Milu Vujića (SDP) je interesiralo kada će biti priključeni na novoizgrađenu kanalizaciju domaćinstva koja do sada nisu imali tu mogućnost na što je Malogorski rekao da je to u nadležnosti Voda Lipik, ali vjerojatno nakon što novoizgrađena mreža dobije uporabnu dozvolu.

KLub SDP

Pitanja izvan komunalne problematike su postavili SDP-ovi vijećnici i Mihael Andrijanić (HDZ) kojeg je interesirala hoće li biti božićnice za umirovljenike na što mu je gradonačelnica odgovorila da sve ostaje isto kao i lani. T. Vujanić se interesirala za navodno zatvaranje više fizioterapeutske škole u Pakracu na što je Blažević rekla da pakračka ispostava zagrebačke škole nije zatvorena i da nije problem u broju studenata u Pakracu nego u Zagrebu radi čega su tamo povukli pakračke studente i tako izbjegli zatvaranje škole. Drugi je problem što se dio praktične nastave ne može izvoditi u lokalnim zdravstvenim ustanovama no dopusnica Ministarstva za studij još postoji te je pozvala sve zainteresirane osobe koje se u rad škole mogu uključiti kao predavači da se jave u gradsku upravu.

Zorana Krejčija (SDP) su interesirala aktualna događanja oko pakračkog hotela. Gradonačelnica je odgovorila da je hotel dan ranije bio popunjen, a takve su najave i za ostatak studenog te prosinac. Dugoročno rješenje je novi zakup koje ona očekuje na proljeće. No ako ima interesenata može se riješiti i odmah. Nakon podužeg uvoda kroz koji je pobrojao sve datume od 2018. godine kada je postavljao pitanja o sudbini gradskog vodomata, Krejči je ponovo zatražio, ali ovog puta pismeni odgovor na pitanje gdje je vodomat i kakva mu je sudbina što će dobiti, kao i svi ostali vijećnici, do sljedeće sjednice Vijeća.    

Ivančić Ana   

Ivančić gradonačelnica

Umjesto uobičajenih komunalnih tema razna društvena pitanja su dominirala u propitivanju vijećnika izvršnu vlast unutar aktualnog sata na sjednici gradskog vijeća što je održana prekjučer što je svakako za pohvalu jer vijećnička dužnost nije da budu pomoćni komunalni redari nego i senzor za društvene pojave u okruženju. Tako su otvorene rasprave o stipendiranju studenata, projektu „Zaželi“, (ne)radu hotela, pomoći sportašima, kadrovskim teškoćama u gradskoj upravi, proglašenju suše, lokalnim medijima.

Anitu Skalnik (HDZ) je interesiralo kako je prošao natječaj za zakup hotela Pakrac. Gradonačelnica Blažević je potvrdila ono što smo  objavili nedavno – da se na dva ljetna natječaja nije nitko javio, vjerojatno i zbog straha izazvanog energetskom situacijom no i informirala da je hotel upravo dobio kategorizaciju tri zvjezdice i u cilju da to ne izgubi hotel je povjeren na upravljanje Poduzetničkom centru Pakrac  koji će njegov rad organizirati kao prenoćište, noćenje s doručkom, te će se vjerojatno na proljeće pokušati s novim natječajem za zakupca.

Tamaru Vujanić (SDP) je interesiralo hoće li se povećati studentske stipendije dozvoljavajući mogućnost da su moguće i potrebe promjene u sadašnjem sustavu stipendiranja s čim se složila i gradonačelnica. I ona smatra da su stipendije, posebice one najmanje od 400 kuna premale te će se ići za njihovim povećanjem pa makar to značilo da više neće biti stipendiranja baš svih zainteresiranih studenata nego će se naglasiti socijalni i deficitarni kriterij. Trenutno povećanje nije financijski moguće, već će to, kao i izmjene u sustavu, biti predmet razmišljanja za neki od slijedećih natječaja.

klub SDP

Zoran Krejči (SDP) je i prije načinjanja dnevnog reda otvorio proračunske teme pitanjem o razlozima zbog kojih su u odjelu za financije u manje od godinu dana dvije osobe dale otkaz na što mu je pročelnik Tomislav Petrač odgovorio da je razlog osobne prirode, odnosno odlazak na druga radna mjesta, ali toj je temi rasprava opet vraćena u sklopu točke o proračunu. Krejči je skrenuo pažnju i na činjenicu da je Darko Baronica, dobio nedavno vrijednu nagradu Hrvatskog novinarskog društva za rad u našim lokalnim medijima, što je bio povod gradonačelnici da čestita i poprilično pohvalno se izrazi o radu dotičnog i cjelokupne redakcije Pakračkog lista.

Vraća se „Zaželi“

Miroslava Ivančića (HDZ) je interesiralo što je s projektom „Zaželi“. Gradonačelnica je rekla da je u tijeku prijelazno razdoblje od pola godine kada se projekt financira iz nacionalnih izvora prije nego što započne njegova trogodišnja provedba sredstvima fondova EU za što je Gradsko društvo CK Pakrac kandidiralo projekt s 25 zaposlenih, a sam Grad s 30. Projekt CK jer pred potpisivanjem ugovora, a za gradski se to očekuje uskoro tako da ona očekuje da će kroz „Zaželi“, koji se pokazao kao dobar i za nezaposlene žene i za korisnike, ove jeseni posao moći dobiti 55 osoba, a tim i brojna staračka domaćinstva skrb.

Dr. Kristina Milek se raspitivala pomaže li Grad sportašima koji se plasiraju na međunarodna natjecanja, konkretno za trkačicu Sendi Štrbac na što je od A. Blažević dobila potvrdan odgovor i načelno i u konkretnom slučaju pri čemu se nastoje uključiti i druge institucije, u konkretnom slučaju Turistička zajednica.

Mihaela Andrijanića (HDZ) su interesirale prijave po  pitanju proglašenje elementarne nepogode suše na što mu je pročelnik Marijan Širac rekao da su do tog dana zaprimljene 102 prijave, a još približno toliko se očekuje u preostala dva dana prijavnog roka.

klub HDZ

U tim društvenim temama ipak su bila i tri komunalna pitanja-primjedbe. Nada Todorović (SDSS) je upozorila na potrebu da se u naseljima Branešci i Španovica postave kontejneri za smeće, kao i potrebu da se uredi bolnički dio groblja na Gavrinici. Mile Vujića (SDP) je interesiralo čiji je problem žbuka koja otpada s pročelja objekata koji su pod zaštitom te da li će nakon završetka projekta aglomeracije u ulicama na Praulji one biti asfaltirane. Pročelnik Marijan Malogorski i gradonačelnica su rekli da će kontejneri biti postavljeni u suradnji s „Komunalcem“ dok se na groblju na Gavrinici treba vidjeti u čemu je problem. Ulice na Praulji neće biti ove jeseni iznova asfaltirane već samo sanirana mjesta raskopa, dok o žbuci s pročelja brine komunalni redar mada je to kada su u pitanju zaštićeni objekti složeniji problem. No sve takve komunalne probleme treba prijavljivati komunalnom redaru, za što sada postoji i mail aplikacija na gradskoj stranici, pozvala je gradonačelnica.

Složeniji problem je i Krejčijevo pitanje koji se odnosilo na stovarište željezničke stanice koje je postalo pretovarna stanica za kameni materijal HŽ, pri čemu je osim buke i prašine, dodatni problem što se željeznički vagoni utovaruju do dugo u noć. U gradskoj upravi o tome imaju saznanja, posao je legalan i u nadležnosti HŽ i sve što su mogli učiniti je da u dogovoru s njima se utovar i otprema vlakova ne obavlja poslije 22 sata što se primjenjuje unazad mjesec dana, rekla je gradonačelnica.  

IMG 7fb832fc94f214e8d5fd315dea7a7a70 V

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije odobrilo je projekt ''Međugranična suradnja Grada Pakraca i Općine Dobretići'' ukupne vrijednosti 299.927 kuna bez PDV-a iz Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine čijem je svečanom uručivanju ugovora na Plitvičkim jezerima prošlog tjedna, u ime gradonačelnice Blažević, prisustvovala Ivana Šušnjić, pročelnica Ureda Grada Pakraca.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije sufinancira projekt iznosom od 212.000 kuna od čega se 100.000,00 kuna odnosi na Grad Pakrac, a 112.000 kuna na Općinu Dobretići.

Spomenuta sredstva Grad Pakrac provedbom projekta utrošit će se na ozelenjavanje javnih površina, odnosno nabavu i sadnju sadnica stabala, dok će se u Općini Dobretići provesti radovi izgradnje vodovoda. Predviđeni rok za završetak projektnih aktivnosti je 30. studeni ove godine.

Ovaj projekt nastavak je već dugogodišnje suradnje s Općinom Dobretići, a već tradicionalno povodom proslave sv. Ante Padovanskog, zaštitnika župe i Dana općine Dobretić, izaslanstvo Grada Pakraca 13. lipnja je prisustvovalo hodočašću i svetoj misi koju svake godine pohode brojni iseljenici u ovoj najmlađoj, dvanaestoj općini Županije Središnje Bosne.

Tom prilikom naši predstavnici susreli su se i s načelnikom Općine Ivom Čakarićem s kojom je Grad Pakrac potpisao povelju prijateljstva 2012. godine.

FB IMG 1655368733165

aktu 1

Aktualni sat, koji je jučer trajao „ekspresnih“ 20 minuta, otvorio je Tomislav Novinc (HDZ) pitanjem o završetku radova vraćanja u prvobitno stanje Ulice Ivana Gorana Kovačića nakon izvođenja radova aglomeracija te može li se očekivati novi asfaltni sloj u toj ulici. A. Blažević odgovorila je kako je produženje završetka projekta aglomeracija 74 dana što obuhvaća radove saniranja, za asfaltiranje cijele ulice trenutno nema sredstava u proračunu, no sve kritične ulice doći će na red u naredne dvije godine.  

Katarinu Lahovsky Kobetić (HDZ) zanimalo je imali zainteresiranih za kupnju zemljišta u poduzetničkoj zoni II te planiraju li se spustiti ivičnjaci u gradu za potrebe invalida i majki s djecom u kolicima. Blažević je odgovorila kako je natječaj završio i ima jedan ponuditelj, a o detaljima će biti govora naknadno. Pročelnik Marijan Malogorski potvrdno je odgovorio vijećnici Lahovsky Kobetić, ivičnjaci će se spustiti posebno na kritičnnim mjestima u centru, a što se tiče visokog ivičnjaka ispred upravne zgrade u očekivanju su početka radova koji su trebali krenuti još u ožujku.

Hoće li proraditi javna rasvjeta u Glavici, a u zaseoku Romanići prokopati jarci i sanirati most zanimalo je Nadu Todorović (SDSS). Gradonačelnica je rekla kako će javna rasvjeta proraditi ukoliko postoje svi infrastrukturni preduvjeti, a o fazi radova u Romanićima pročelnik Malogorski odgovorit će pisanim putem.

Anita Skalnik (HDZ) pitala je u kojoj je fazi spajanje tvrtke Vode Lipik s požeškom Tekijom, a na to pitanje nadovezao se i Zoran Krejči (SDP) pitanjem je li gradonačelnica, ukoliko postoji mogućnost odabira, za pripajanje ili samostalnost tvrtke.

Blažević je rekla kako je odluka koju je donijela Vlada je na Ustavnom sudu i nije donešeno nikakvo rješenje stoga se i ne rade nikakvi pravni koraci spajanja, a osobno bi voljela da Vode Lipik ostanu samostalne ukoliko bude mogla donositi bilo kakve odluke.

Mile Vujić (SDP) upitao je gradonačelnicu može li se što poduzeti u uklanjanju vrana iz užeg dijela Pakraca te je li istina da će se u Pakracu obnavljati  plinska mreža. Pročelnik Marijan Malogorski rekao je kako su vrane zaštićena vrsta i tu ne postoji zakonska mogućnost intervencije gradske uprave, a za obnavljanje plinske mreže nema informaciju, a gradonačelnica se osvrnula odgovorom kako plinska mreža nije u nadležnosti Grada.

Zorana Krejčija (SDP) zanimala je opstojnost Turističke zajednice grada Pakraca s obzirom da u skladu s novim zakonom do 30. lipnja treba izabrati direktora, a nakon tri objavljena natječaja još nije izabran, te kako će se odvijati rad turističke zajednice ako se nitko ne javi kako će se namaknuti dodatna sredstva za novozaposlenog. Gradonačelnica je odgovorila kako smatra da direktor mora znati namaknuti dodatna sredstva te se nada kako će biti prijavljenih i mogućnost odabira najboljeg kandidata jer budući direktor mora dati svoj plan i program rada za naredno mandatno razdoblje. Rokovi još traju i gradonačelnica je istaknula kako ne bi voljela da se turistička zajednica ugasi.

aktu 2

20220614 160048 Medium

Ukupno ostvareni prihodi Proračuna Grada Pakraca za 2021. godinu iznosili su 42,44 milijuna kuna ili 87 posto od planiranog. Ukupno ostvareni rashodi lani su iznosili 44,17 milijuna kuna ili 89 posto od plana. Manjak prihoda za 2021. godinu, a nakon uvrštenog viška prihoda iz 2020. godine u iznosu oko 421.000 kuna, iznosi oko milijun kuna, izvijestila je Adriana Pepić, voditeljica odsjeka za financije Grada Pakraca. Gradonačelnica Blažević istaknula je kako je minus na kraju godine zapravo administrativni manjak, a čeka se na povrat sredstava iz državnog proračuna i proračuna Europske unije, rečeno je jučer na sjednici Gradskog vijeća Pakrac.

Bez puno rasprave izvješće je usvojeno jednoglasno uz pohvale dosadašnjim pozitivnim upravljanjem gradskog proračuna, kao i obimnost i detaljnost same analize izvješća o proračunu Grada. Izrazili su nadu da će uskoro i spomenuto potraživanje s državne razine sjesti na gradski račun.

Vode Lipik u plusu

Tvrtka Vode Lipik je lanjsku godinu završila s poslovnim plusom od 1.178.000 kuna, izvijestio je direktor Marijan Pierobon. To je vidljivo u izvješću i u isporučenim količinama vode za gospodarstvo gdje je u 2021. godini isporučeno 127.610 kubika što je povećanje za 9,5 posto u odnosu na 2020. (116.619 kubika), dok je istovremeno za domaćinstva isporučeno 320.027 kubika što je manjak 5 posto u odnosu na 2020. kada je isporučeno 347.633 kubika. I ovo izvješće usvojeno je jednoglasno bez zamjerki oba kluba vijećnika uz pohvalu na pozitivno financijsko poslovanje na kraju godine. U kratkoj raspravi Zoran Krejči (SDP) zatražio je Pierobona za mišljenje o završetku aglomeracije, uvažavajući nezadovoljstvo i pritužbe nekih građana, i budućem porastu cijena vode.

20220614 160104 Medium

Pierobon je rekao da je najgori dio aglomeracije gotov, svakodnevno zaprimaju pritužbe građana, a svi veći nedostaci i štete se saniraju. Istaknuo je kako smo u ovakvom ogromno projektu mogli proći puno gore, odobreno je produženje roka završetka radova od 74 dana zbog nemogućnosti dolaska izvođača radova na početku projekta zbog epidemijskih ograničenja. Dodao je kako će cijena usluge rasti što je predvidjela i studija projekta nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac i od to ne možemo izbjeći, a ne ide u prilog niti povećanje cijena  energenata, a Vode Lipik će uložiti trud da za što manju cijenu pruže što bolju uslugu.

Gradonačelnica Blažević istaknula je kako svi sudionici i djelatnici koji su radili na projektu aglomeracije nisu dopustili da ona ode u lošem smjeru, a na kraju ćemo dobiti kvalitetnu i novu infrastrukturu.

Pozitivne ocjene i pohvale iz oba kluba vijećnika, HDZ-a i SDP-a, dobilo je izvješće o radu Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik u prošloj godini koje je podnio tajnik Zlatko Zerdin.

Za financiranje vatrogasne djelatnosti, Grad Pakrac je u 2021. godini uplatio za redovitu djelatnost DVD-a i VZP Pakrac-Lipik te plaće djelatnika DVD-a Pakrac i VZ  568.000 kuna, Grad Lipik 370 tisuća i Županija 25.000 kuna. Vatrogasci ove Zajednice lani su intervenirali na različitim intervencijama 82 puta, s 459 vatrogasaca i s 121 vozilom pri čemu su bili angažirani i na potresom ugroženom području općine  Majur u Sisačko-moslavačkoj, ali i na sanaciji šteta uzrokovanih katastrofalnom tučom u Požegi. Svi vijećnici, kao i gradonačelnica, u raspravi istaknuli su kako su se vatrogasci davno prestali baviti samo vatrogastvom nego aktivno pomažu i sudjeluju gdje god je potrebno.

Ponavljanje natječaja za poljoprivredno zemljište

Grad Pakrac morat će ponoviti javni natječaj o zakupu i prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Pakraca, a vijećnici su na sjednici radi toga najprije morali poništiti takav natječaj iz listopada prošle godine, uključujući i izbor najboljih ponuđača. Razlog je što je povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta ponovo je analiziralo ponude pristigle na natječaj gdje je trebala biti donesena nova odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, no pojedini ponuditelji nisu htjeli potpisati izjavu o odustanku dobivanja u zakup zemljišta više nego što je propisano natječajem, izvijestila je stručna suradnica Andriana Grčević. Za navedeni problem pokušali su pronaći rješenje i u Ministarstvu poljoprivrede gdje je utvrđeno da je zakon nedorečen, no nadaju se da će prema novom Zakonu u poljoprivredi koji je stupio na snagu, i novi natječaj koji će se provoditi elektronskim putem biti pravedniji i da će naši poljoprivrednici napokon dobiti zemljište.

Zoran Krejči i gradonačelnica Blažević složili su se kako je zbog lošeg zakona najviše štete napravljeno našim poljoprivrednicima, a nadaju se kako će novi Zakon i novi natječaj donijeti završetak trogodišnje sage o zakupu poljoprivrednog zemljišta na području grada Pakraca.

Gradsko vijeće je usvojilo i prijedlog natječaja da se Hotel Pakrac ponovo da u zakup na desetogodišnji rok budući da sadašnji vlasnici s krajem mjeseca raskidaju dosadašnji ugovor. U prvoj godini zakupa najamnina poslovnog prostora iznosit će 1.500 kuna mjesečno, druga godina 2.000 kuna mjesečno, treća godina 4.000 kuna mjesečno te od četvrte godine do isteka zakupa 5. 000 kuna mjesečno.

Zoran Krejči upitao je hoće li sadašnji zakupoprimci prilikom odlaska odnijeti sav inventar budući da je Grad Pakrac prije njihovog ulaska uložio znatna sredstva u opremanje. Gradonačelnica Blažević istaknula je kako će se sav inventar definirati zapisnikom o primopredaji.

20220614 160010 Medium

Vijećnici su usvojili i pohvalili izvješće o radu Savjeta mladih Grada Pakraca koji je prezentirao predsjednik Karlo Rek, i sam vijećnik, a u kojem je istaknuo osam edukativnih, ekoloških, zabavnih i humanitarnih aktivnosti za što potrošili oko 7.500 kuna, od toga su 4.700 kuna bila donirana sredstva, što su vijećnici ocijenili vrlo pohvalno.

Na ovoj sjednici gradonačelnica Blažević iznijela je i izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2021. godine u kojem je izvijestila o nizu njenih aktivnosti, kao i o radu gradske uprave, o čemu smo kao medij redovito izvještavali. Tradicionalno suzdržani su bili SDP-ovi vijećnici, a kako je objasnio Krejči, izvješće ne govori o migracijskim problemima u gradu i nije sveobuhvatno te kako je u njemu trebalo navesti i probleme, na što mu je u replici dr. Kristina Milek (HDZ) odgovorila kako je na glasovanju izvješće o radu, a ne predviđanja i želje demografske politike.

Gradonačelnica Blažević istaknula je kako je izvješće detaljno napisano, problema kojih uvijek ima je svjesna, a službenici u gradskoj upravi pokušavaju prepoznati sve probleme i osmišljavati programe kako bi poboljšali kvalitetu života u gradu sa sredstvima koja su ograničena.

Vijećnici su jednoglasno, kao i sve tehničke odluke na ovoj sjednici, usvojili prijedlog odluke o nekorištenju prava prvokupa nekadašnje Pickove kuće koju je vlasnik Croatia Osiguranja d.d., ponudio Gradu Pakracu po kupoprodajnoj cijeni od nešto više od 2 milijuna kuna, prijedlog Odluke o nerazvrstanim cestama, prijedlog Odluke o proglašenju javnog dobra u općoj uporabi, prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja turističko-sportsko-rekreacijske zone „Matkovac, kao i prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Pakraca.

Usvojen je, uz suzdržana dva glasa SDP-a,  i prijedlog Odluke o osiguranju sredstava za izgradnju i opremanje Spahijskog podruma kojim će se u proračunu osigurati 11,5 milijuna kuna za realizaciju stalne izložbe i opremanje interijera.

Zoran Krejči  istaknuo je kako nisu protiv projekta, ali smatraju iznos prevelikim u ovim turbulentnim vremenima i izrazili zabrinutost oko pronalaženja sredstava u proračunu. Kristina Milek  i predsjednik Miroslav Ivančić  (HDZ) dodali su da je ponekad potrebno i riskirati da se završi nešto što je važno za zajednicu te bi bilo neodgovorno odustati od projekta. Gradonačelnica Blažević istaknula je kako Grad mora, nakon provedene javne nabave, donijeti odluku o osiguranju sredstava u gradskom proračunu što je bila i najpovoljnija ponuda, a nesvrstavanjem ove stavke u gradski proračun značilo bi vraćanje svih sredstava koje smo do sad primili. Dodala je kako će o načinu financiranja još biti govora na narednoj sjednici Gradskog vijeća, a pročelnik Tomislav Petrač objasnio je kako je ova odluka vezana samo za propise koje traži Zakon o javnoj nabavi, a osiguranje sredstava će biti tema kad se bude raspravljalo o rebalansu proračuna.

Participacija za polaznike Osnovne glazbene škole Pakrac za iduću školsku godinu prema kojoj cijene s kojima sudjeluju roditelji učenika u financiranju njenog rada ostaju iste kao i prethodnih godina, 120 kuna mjesečno za učenike od 1. do 6. razreda, odnosno 540 kuna godišnje za polaznike glazbenog vrtića i 600 kuna godišnje za polaznike početničkog solfeggija uz dodatnu naknadu za darovite učenike i korištenje glazbenih instrumenata škole te popuste za drugo dijete istih roditelja.