A Jozić

Poštovani žitelji Požeško - slavonske županije, obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja prisjećamo se veličanstvene vojno-redarstvene akcije „Oluja“ kojom je, nakon četverogodišnje okupacije, hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja, oslobođena gotovo trećina hrvatskog teritorija.
Posebnu zahvalnost iskažimo njima, svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje Lijepe naše, njihovim obiteljima i žrtvi koju su podnijeli za slobodnu i neovisnu Hrvatsku kao i svim dionicima te slavne operacije. Neka nam sjećanje na naše branitelje i obrambeni Domovinski rat zauvijek bude poticaj da stvaramo Hrvatsku kakvom su je oni sanjali.

Neka nam vječno živi naša Hrvatska!

                                                                                                            Vaša županica Antonija Jozić

krejči

Predstavnici pakračkog ogranka Socijaldemokratske partije Hrvatske danas su na gradskoj šetnici i tržnici dijeljenjem promotivnih materijala predstavili stranačku politiku „Besplatni vrtići – bez financijske participacije roditelja“.

„Ukupan trošak takve mjere za državni proračun iznosio bi oko 300 milijuna eura ili 1 posto proračuna i s obzirom na današnje prihode potpuno je ostvarivo“, rekao je predsjednik ogranka Zoran Krejči. Ideja je da se država uključi u financiranje vrtića, ali da upravljanje i dalje ostane na lokalnoj zajednici koja najbolje poznaje i prepoznaje potrebe svoje sredine. Država bi godišnje utvrđivala prosječnu ekonomsku cijenu vrtića (danas bi to iznosilo otprilike 350 eura po djetetu) i od toga preuzela pola iznosa, odnosno oko 175 eura po djetetu, čime bi prestala potreba za daljnjom participacijom roditelja u javnim vrtićima, pojašnjavaju iz SDP-a.

„Svjesni smo problema nedostatka mjesta u vrtićima, ali izgradnja novih i proširenje postojećih kapaciteta vrtića je dugotrajan proces i na tome treba početi raditi odmah. Suočeni smo i s manjkom odgojitelja, koje zasigurno treba stimulirati, no ovom mjerom moglo bi se osigurati novca za povećanje plaća odgojitelja i njihovo usklađivanje sa zakonom“, zaključuje Krejči i dodaje da je ulaganje u djecu jedina prava demografska mjera.

Liste kandidata 1024x685

Pripadnici srpske, talijanske i češke nacionalne manjine s područja Grada Pakraca 7. svibnja izabrali su svoja vijeća na gradskoj razini odnosno vijeća i predstavnike na županijskoj. U pogledu odabira kandidata na razini Grada, birači nisu imali mogućnost izbora, jer je gradskom izbornom povjerenstvu za svaku od ovih manjina pristigla tek jedna kandidacijska lista pa je za njihov izbor dovoljno bilo da na pet biračkih mjesta u Gradu Pakracu za svaku manjinu izađe jedan birač i potvrdi listu.

Srpsko narodno vijeće je kandidiralo listu s nositeljicom Anom Romanić, Zajednica Talijana „Liberta“ Ploštine je kandidirala listu s nositeljicom Marijom Matijašević, a Češka beseda Prekopakra listu s nositeljem Zlatkom Bahnikom.

Kod najbrojnije, srpske nacionalne manjine, od ukupno 1022 birača upisanih u popis birača, glasovalo je 76 birača, odnosno 7,44 posto. Tako je u Vijeće srpske nacionalne manjine izabrano 15 članova, redom prema broju glasova: Nikola Ivanović, Ana Romanić, Mirsada Popović Damjanović, Nenad Kojadinović, Božidar Romanić, Bojan Kojadinović, Milan Kozlović, Goran Šteković, Jadranka Jakovljević, Nada Todorović, Miladin Jakovljević, Nevenka Kranjčević, Anđelka Rađenović, Željko Bosanac i Radomir Sudar.

Iduća po brojnosti, talijanska nacionalna manjina, od ukupno 352 birača upisanih u popis birača, imala je tek 26 birača koji su glasovali, odnosno 7,39 posto. U Vijeće talijanske nacionalne manjine izabrani su, prema broju glasova, sljedeći kandidati: Bruno Brunetta, Josip Bartoluci, Damir Bartoluzzi, Ivan Tome, Zdenko Tome, Ivan Ciciliot,  Ernest Sabo, Dragan Brunetta, Antonija Ivanović, Klarica Sabo, Ivan Demartini, Slavko Martinelli, Dario Nora, Marija Matijašević i Marica Straga.

Od ukupno 213 birača pripadnika češke nacionalne manjine upisanih u popis birača, glasovao je 21 birač, odnosno 9,86 posto. Lista od 13 kandidata koja će činiti Vijeće češke nacionalne manjine prema broju glasova je sljedeća: Antun Novak, Zlatko Bahnik, Robert Bogdan, Slavica Plavček, Antun Roček, Marija Brdal, Zlatko Brdal, Ana Brukec, Libuša Čar, Franjo Doležal, Alojz Herout, Antun Kubalek i Marija Štefanac.

Županijski rezultati

Na razini županije, samo je srpska nacionalna manjina birala kandidate u županijsko vijeće svoje manjine, dok su Mađari, Talijani i Česi birali svoje predstavnike u Županiji.

Od ukupno 3687 birača pripadnika srpske nacionalne manjine upisanih u popis birača, glasovalo je 280 birača, odnosno 7,59 posto te je tako u Vijeće srpske nacionalne manjine u Požeško-slavonskoj županiji izabrano sljedećih 25 kandidata: Nikola Ivanović, Milorad Buzdum, Nedeljka Radosavljević, Mirsada Popović Damjanović, Zorica Gajić, Biljana Radovanović, Ana Romanić, Dalibor Grabusin, Željko Bosanac, Zoran Vujasinović, Zlatko Golub, Milanka Buzadžić, Tajana Kovačević Kovačić, Predrag Mihajlović, Borivoj Miljević, Slobodan Popović, Jadranka Jakovljević, Anđelka Rađenović, Predrag Sudar, Dara Draganić, Milan Kozlović, Evica Gašparović, Milan Radović, Ksenija Utješinović i Duško Novaković.

Od ukupno 115 birača pripadnika mađarske nacionalne manjine upisanih u popis birača, glasovalo je 13 birača, odnosno 11,30 posto, pri čemu je Josip Fa (zamjenik Josip Abel) dobio svih 13 glasova i time je izabran za predstavnika mađarske manjine u Županiji. Od ukupno 503 birača pripadnika talijanske nacionalne manjine upisanih u popis birača, glasovalo je 45 birača, odnosno 8,95 posto i sa 43 glasa Ivan Demartini (zamjenik Ivan Tome) je izabran za predstavnika talijanske manjine u našoj županiji, dok je od ukupno 477 birača pripadnika češke nacionalne manjine upisanih u popis birača, glasovalo 47 birača, odnosno 9,85 posto i sa isto toliko glasova odabralo Zvonka Uličnika (zamjenik Zlatko Bahnik) za županijskog predstavnika češke manjine.

naslovna vijeće ožujak

Odobravanje suglasnosti Gradu Pakracu za provedbu ulaganja rekonstrukcije groblja uređenjem pratećih građevina u Ploštinama kao i suglasnost na prijedlog  Statuta javne ustanove Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca ''PAK-RA'' bile su razlog sazivanja sjednice Gradskog vijeća  Pakrac što je jučer održana u gradskoj vijećnici.

Vijećnici su jednoglasno dali suglasnost na projekt uređenja groblja u Ploštinama koji će biti prijavljen na natječaj ''Ulaganja u razvoj društvene infrastrukture'' objavljenog od strane Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“. Riječ je o projektu vrijednom 30.000 eura kojim bi se uredile sve grobne prateće građevine, a koje bi za pogrebne usluge koristili mještani Ploština i Kapetanovog Polja.

zrna vijeće ožujak

Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog Statuta javne ustanove Lokalna razvojna agencija Grada Pakraca ''PAK-RA'' kojeg je prezentirala privremena ravnateljica Zrna Garača rekavši kako je to zakonska obveza za koju treba prethodna suglasnost Gradskog  vijeća.

U kratkoj raspravi Zoran Krejči upozorio je na administrativnu grešku u preambuli prijedloga Statuta za koju je tražio ispravak te upitao hoće li ova ustanova imati obvezu podnošenja izvješća Gradskom vijeću. Gradonačelnica je uvažila nenamjernu pogrešku prilikom sastavljanja prijedloga te istaknula kako su sve gradske institucije obvezne podnositi takva izvješća, pa tako i novooformljena ustanova.

Katarina Lahovsky Kobetić svoj mandat vijećnice stavila je u mirovanje zbog prihvaćanja obnašanja nespojive dužnosti, budući da je imenovana za ravnateljicu Dječjeg vrtića „Maslačak“, a nju je u Gradskom vijeću zamijenio Zoran Hofman, potvrdili su vijećnici na jučerašnjoj sjednici.

hofman vijeće ožujka

AKTUALNI SAT

Aktualni sat, koji je trajao nepunih 20  minuta, otvorio je Zoran Hofman (HDZ). Njega je zanimalo kada će u promet biti pušten kusonjski most te kada će na Praulji biti nastavak zamjene javne rasvjete LED lampama konkretno u Ulici Nikole Šubića Zrinskog. Pročelnik Marijan Malogorski odgovorio je kako će 30. ožujka biti obavljen tehnički pregled mosta u Kusonjama i ukoliko ne bude nedostataka i nepravilnosti, mosti bi, prema odgovoru iz Hrvatskih cesta, trebao biti pušten sljedeći dan, 31. ožujka. Što se tiče javne rasvjete na Praulji, krajem prošle i početkom ove godine stare lampe su zamijenjene led lampama u četiri ulice i trenutno je u izradi novog plana zamjena za ovu godinu koji će biti gotov krajem travnja pa će tada biti poznato u kojim ulicama se nastavlja zamjena.

sdp vijeće ožujka

Karla Reka (HDZ) zanimalo je koji je postupak i kome se obratiti za prodaju državnog građevinskog zemljišta na što je odgovorila gradonačelnica Blažević rekavši kako se za taj postupak može obratiti jedino Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ili nadležnoj upravi budući da raspolaganje državnom imovinom nije u nadležnosti općina, gradova niti županija.

Zoran Krejči (SDP) zanimalo je da li se poštuje novi članak Zakona Ministarstva znanosti obrazovanja kojim se plaće radnika dječjih vrtića trebaju korigirati s plaćama zaposlenim u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za radnike u dječjim vrtićima odnosno hoće li to osjetiti gradski proračun ili roditelji povećavanjem cijena vrtića. Gradonačelnica Blažević rekla je kako se sastala sa sindikatom dječjeg vrtića no do prije toga nije dobila nikakav upit od njihove strane za usklađivanjem plaća. Očekuje konkretne izračune i vjeruje da će doći do određenih korekcija,ali i korekcija s brojem zaposlenika jer gradski proračun neće moći podnijeti drastično povećanje plaća. No s obzirom da još ne zna u kolikom postotku treba podići plaće, nezahvalno je o tome govoriti, no težnja je se plaće izjednače sa plaćama učitelja u osnovnim školama. Gradonačelnica smatra da mjesta za uštede postoje drugdje kako ne bi došlo do povećanja cijena vrtića. Krejči je pročelnika Marijana Malogorskog upitao je li točno da na dijelu Tomislavove ulice, točnije od Doma udruženja obrtnika, nije bilo sanacije plinske mreže i u kojem je stupnju sudski postupak nakon eksplozivne nesreće sa smrtnim ishodom još 2009. godine. Pročelnik Marijan Malogorski  rekao je kako trenutno nema informacija o obnovi plinske mreže tog dijelu ulice kao i o sudskom procesu, no proslijedit će upit i odgovoriti pismenim putem.

hdz vijeće ožujak 1

Anitu Skalnik (HDZ) zanimalo je da li je bilo prijava na natječaj za najam hotela Pakrac, na što je odgovorila gradonačelnica Blažević rekavši kako je pristigla samo jedna prijava koja nije bila potpuna tako da hotel i dalje ostaje kao jedna od djelatnosti LRA Poduzetničkog centra Pakrac dodavši kako se od ponavljanja natječaja neće odustati.

Nada Todorović (SDSS) pitala je gradonačelnicu hoće li biti izgrađeno dječje igralište i društveni dom u Kusonjama. Gradonačelnica je odgovorila kako općenito trenutna financijska situacija nije povoljna za izgradnju bilo kojih domova, a što se tiče dječjeg igrališta  proveden je postupak javne nabave, ali je morao biti poništen. Sredstva u proračunu su osigurana, no sam postupak javne nabave spor. Gradonačelnica je dodala kako će sigurno igralište biti izgrađeno do kraja godine.

Gv svi vijećnici

Proračun Grada Pakraca, prvi u povijesti izražen u eurima, za iduću godinu  iznosit će  7,14 milijuna eura, usvojili su vijećnici većinom glasova prijedlog gradonačelnice Anamarije Blažević sinoć na  sjednici Gradskog vijeća. U odnosu na ovogodišnji proračuna to je za 3,1 milijun eura manje, a razlika je nastala na stavci „Pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar opće države“, konkretno prijenos EU sredstava koji je planiran u iznosu od 1,9 milijuna eura.  Istovremeno vlastiti porezni prihodi u idućoj godini planirani su u iznosu od 1,57 milijuna eura što je za oko 250.000 eura (18 posto) više od ovogodišnjeg plana.

Osim prijedloga proračuna i pratećih dokumenata vijećnici su  na ovoj sjednici raspravili  plan i program rada gradskog muzeja, Knjižnice i Savjeta mladih te uz više tehničkih točaka usvoje i Odluku o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Grada Pakraca „Pakra“ koja će imati za cilj pružanje tehničke pomoći lokalnim vlastima u izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz EU fondove i nacionalne te ostale natječaje, kao i tehnička pomoć u njihovoj provedbi.

Narednih dana ćemo vas izvijestiti detaljno o svemu.

IVančić Gradonačlenica

cijela vijećnica

Proračun Grada Pakraca za ovu godinu vijećnici Gradskog vijeća na jučerašnjoj sjednici povećali su na 77,5 milijuna kuna što je u odnosu na početni plan povećanje za bezmalo 8 milijuna ili 11 posto. Najveći razlog povećanja plana, kako je to objasnila Mirela Ivičić, referentica za financijsko poslovanje u gradskoj upravi, je povećanje prihoda sredstava Europske unije koje su rebalansiranim proračunom planirani u iznosu od 38,2 milijuna kuna, a povećanje se odnosi na sredstva odobrena za projekte Zaželi – faza III, Sretno djetinjstvo u Maslačku i Spahijski podrum te kapitalne pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstva planirane za projekte izvođenja radova na natkrivanju teniskog terena, Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu i na sredstva za sufinanciranja provedbe EU projekata.

U raspravi je sudjelovala samo Tamara Vujanić (SDP) iskazavši zabrinutost u pogledu konačne realizacije proračuna s obzirom da je do rujna ona iznosila samo nešto manje od 30 milijuna kuna. No M. Ivičić je rekla da se u ostatku godine očekuje puno veća dinamika priliva. Rebalans je kao i sve točke dnevnog reda na ovoj sjednici koja je trajala svega 80 minuta prihvaćen jednoglasno. 

Osim o proračunu vijećnici su na dnevnom redu imali i izvješća o radu u prošloj godini Osnovne glazbene škole i Lokalne razvojne agencije Poduzetnički centar Pakrac.

Školsku godinu 2021/22. je u OGŠ  završilo 76 učenika te 12 u početničkom solfeggiju  i troje polaznika u glazbenom dječjem vrtiću. Govoreći o radu škole ravnateljica Alfreda Petani Grafina je naglasila brojne koncerte organizirane za građanstvo te suradnju s drugim gradskim institucijama. Katarinu Lahovsky Kobetić (HDZ) je interesirala opremljenost škole instrumentima što je ravnateljica ocijenila vrlo dobrim, posebice u odnosu na okolne škole pri čemu se nabavka novih i kvalitetnijih stalno provodi, trenutno u vrijednosti od 30.000 kuna.  U tome su značajni i roditelji učenika pri čemu je ravnateljica pohvalila njihovu volju da se kod nabavke konzultiraju s učiteljima.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je pohvalila dobru suradnju škole s Ministarstvom, župom, knjižnicom, a naročito van nastavne aktivnosti poput školskog benda, tamburaškog orkestra, festivala, nagrade Marko Turčan te manifestacije Tragom Jankovića.

Gazić na vijeću

Financijski gubitak u PCP

LRA Poduzetnički centar Pakrac je lani poslovao s gubitkom od 306 tisuća kuna, a glavni razlog tome direktor Vladimir Gazić je istaknuo nedovoljan broj natječaja za koje bi razvojni odjel na tržišnom principu izrađivao projekte te ih nakon prihvaćanja provodio osiguravajući sredstva za dio plaće zaposlenika. Dio minusa u pisanom izvješću je pripisan i Covid mjerama, pri čemu tvrtka radi toga što je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave nije mogla koristiti državne mjere. Ostale aktivnosti u PCP Gazić je okarakterizirao kao uobičajene: poduzetnički inkubator je već godinama popunjen, tržnica i Pakrački list rade standardno što je sve skupa rezultiralo u ukupnom prihodu od 1,7 milijuna kuna, odnosno 300.000 manje nego godinu ranije.

Gradonačelnica Blažević, ujedno i jedina članica Skupštine tvrtke, pojasnila je da bez obzira na iskazan minus u poslovanju PCP je likvidan i svi računi su podmireni, a o tome da se ne radi o tržišno orijentiranoj tvrtki je govorio i predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) naglašavajući njen značaj za poduzetnike i udruge.

Uz više tehničkih točaka vijećnici su donijeli i odluku da cijena korištenja dječjeg vrtića u ovoj godini ostaje nepromijenjena u odnosu na do sada.

klub HDZ

U aktualnom satu o višoj školi, hotelu, vodomatu…

Aktualni sat je gradonačelnica započela čestitkom novinaru Pakračkog lista Dinku Kličeku na nedavno dobivenoj nagradi za reportažu, a vijećnici su gradonačelnicu i pročelnika za graditeljstvo Marijana Malogorskog uglavnom propitivali o aktualnim radovima. Tomislava Novinca (HDZ) je interesirala aktualna sadnja zelenila po gradu na što mu je Malogorski odgovorio da sto sadnica, uglavnom javora, bagrema i lipe sadi izvođač radova na aglomeraciji, a ostatak, oko 200 Grad iz svog programa pri čemu jedna sadnica ovisno o veličini koja može biti i do četiri metra košta između 2500 i četiri tisuće kuna. Tamaru Vujanić je interesiralo ima li Grad kakvih konkretnih saznanja o možebitnom stečaju Presoflexa koji je izvođač radova na Spahijskom podrumu na što je A. Blažević rekla da su radovi nastavljeni uz uobičajene probleme koje su prisutne sa izvođačima pri čemu radovi mogu biti produženi do kraja iduće godine mada oni imaju najave da u Presoflexu navodno postoji zainteresirani investitori. Nada Teodorović (SDSS) je ukazala na potrebu da se uredi prilaz na grobljima u Branešcima što je obveza koju je preuzeo s gradskim komunalnim pogonom pročelnik Malogorski. Katarina Lahovsky Kobetić je upozorila da na pakračkom groblju nema kontejnera za odvojeno sakupljanje papira i plastike na što će biti upozoren Komunalac, a Milu Vujića (SDP) je interesiralo kada će biti priključeni na novoizgrađenu kanalizaciju domaćinstva koja do sada nisu imali tu mogućnost na što je Malogorski rekao da je to u nadležnosti Voda Lipik, ali vjerojatno nakon što novoizgrađena mreža dobije uporabnu dozvolu.

KLub SDP

Pitanja izvan komunalne problematike su postavili SDP-ovi vijećnici i Mihael Andrijanić (HDZ) kojeg je interesirala hoće li biti božićnice za umirovljenike na što mu je gradonačelnica odgovorila da sve ostaje isto kao i lani. T. Vujanić se interesirala za navodno zatvaranje više fizioterapeutske škole u Pakracu na što je Blažević rekla da pakračka ispostava zagrebačke škole nije zatvorena i da nije problem u broju studenata u Pakracu nego u Zagrebu radi čega su tamo povukli pakračke studente i tako izbjegli zatvaranje škole. Drugi je problem što se dio praktične nastave ne može izvoditi u lokalnim zdravstvenim ustanovama no dopusnica Ministarstva za studij još postoji te je pozvala sve zainteresirane osobe koje se u rad škole mogu uključiti kao predavači da se jave u gradsku upravu.

Zorana Krejčija (SDP) su interesirala aktualna događanja oko pakračkog hotela. Gradonačelnica je odgovorila da je hotel dan ranije bio popunjen, a takve su najave i za ostatak studenog te prosinac. Dugoročno rješenje je novi zakup koje ona očekuje na proljeće. No ako ima interesenata može se riješiti i odmah. Nakon podužeg uvoda kroz koji je pobrojao sve datume od 2018. godine kada je postavljao pitanja o sudbini gradskog vodomata, Krejči je ponovo zatražio, ali ovog puta pismeni odgovor na pitanje gdje je vodomat i kakva mu je sudbina što će dobiti, kao i svi ostali vijećnici, do sljedeće sjednice Vijeća.    

Ivančić Ana