Jesenske sjetve u tvrtki „Poljoprivreda“ Lipik, najvećem ratarskom proizvođaču u našem kraju, su završene, a berbe jesenskih usjeva će biti za nekoliko dana, doznajemo od Željka Viboha, direktora tvrtke.

 

Do kraja berbe ostalo je još „skinuti“ kukuruz s 50 hektara što će potrajati, dozvole li vremenske prilike još pet radnih dana. Do sada je pobran kukuruz na 200 hektara i prosječan prinos od oko 10 hektara u „Poljoprivredi“ ocjenjuju solidnim, ali ne i odličnim. Puno su zadovoljniji sa sojom koju su imali na 200 hektara uz prosječan prinos od 4,5 tone po hektaru, kao i sa šećernom repom koju su izvadili na 56 hektara uz prinos od 70 tona po hektaru što je sve plasirano temeljom ranijih ugovora u šećeranu Viro Virovitica.

Dobre vremenske prilike ove jeseni su im omogućile da ranije nego inače završe s jesenskom sjetvom, a posijali su uobičajene godišnje količine: uljanu repicu na 180 hektara te na 320 hektara pšenicu, ječam i kamilicu.

Što se tiče plasmana preostalog uroda u silosima u Doborvcu, Viboh ne očekuje poteškoće uz cijene koje diktira tržište i na koje ne mogu previše utjecati.