šahta tomislavova Medium

Pripreme za tehničke prijeme trenutno je glavna aktivnost na projektu aglomeracije, kaže Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, formalnog investitora ovog dvogodišnjeg projekta ugovorom vrijednog 147 milijuna kuna bez PDV-a. Osim poslova na pratećoj papirologiji to na gradilištima podrazumijeva završne radove. Trenutno je najveća aktivnost u Ulici Matije Gupca gdje je u tijeku zamjena kanalizacijskog cjevovoda, posljednjeg preostalog što je nastalo kao posljedica teškoće nabavke cijevi specifičnog profila. Zamjetne su i aktivnosti u Strossmayerovoj, Tomislavovoj i još ponekim ulicama gdje je u tijeku izrada kućnih priključaka te revizorskih okana na raskrižjima. Ostatak radova uglavnom se svodi na pripremi za asfaltiranje raznih prekopa preko kolnika i nogostupa.

Kraj ugradnje cjevovoda

Prema statističkom izvješću o stanju na radilištu koje izvođač Gorenjska gradbena družba Kranj svakog mjeseca podnosi investitorima, u ožujku su ugradili 3381 metar kanalizacijskih cijevi i 630 vodovodnih te im je do kraja projekta (27. lipnja) od planiranih 49.787 metara kanalizacijskih cijevi ostalo za ugraditi tek 370 metara, a od planiranih 36.370 metara vodovodnih cijevi, još i manje, samo 63 metra. Taj posao bi trebao biti gotov ovog mjeseca.   

Onima koji redovito prate te statistička izvješća uočljive su neke nelogičnosti u iskazivanju brojaka pa je tako primjerice posljednjeg dana veljače bila veća utrošnja novaca nego posljednjeg dana ožujka. I Pierobon se slaže da je izvođač posljednjih mjeseci u tom statističkom dijelu postao aljkaviji, na što im je i prigovoreno na redovnim tjednim koordinacijama, što pripisuje činjenici da što se primiče više kraj projekta i smanjuje intenzitet stručnih radova, izvođač na terenu ima sve manje stručnog osoblja.

Prema tom statističkom izvješću u ožujku je ugrađeno novih 197 kućnih priključaka kanalizacije čime su došli na brojku od 1586 izrađenih priključaka. Također prošli mjesec je ugrađeno i 31 novo vodomjerno okno čime smo došli na ukupno ugrađenih ili zamijenjenih 1066 kućnih priključaka. U tijeku je na njih ugradnja uređaja koji će omogućiti daljinsko očitovanje potrošnje vode što će uvelike olakšati taj posao Vodama Lipik jer će se tako očitani digitalni podaci izravno unositi u računovodstveni sustav Voda Lipik što će učiniti sustav izdavanja računa precizniji i brži čime su na dobiti i potrošači.    

Gupčeva 4 22 Medium

U tekstualnom dijelu mjesečnog statističkog izvješća izvođača, građane bi trebalo naročito veseliti njihovo naglašavanje „povećane kapacitete zidara i tesara na zaključnim radovima i uređenju prometnica i pripremi za asfaltiranje“, ali i činjenica da ponovo „u svojim prezentacijama plana ne uključuje odobrenje dodatnog vremena za izgradnju na temelju nemogućnosti dolaska na gradilište u proljeće 2020. i pravovremenog početka izvršenja građevinskih radova u razdoblju više od dva mjeseca.“

I u ovom mjesečnom izvješću, kao i u nekoliko prethodnih, prisutna je konstatacija „da dobavljači obračunavaju isporučene materijale i do 70 posto povećanim cijenama u usporedbi s cijenama u ugovorima o isporuci iz početka izvođenja radova o čemu je izvođač  obavijestio naručitelja…“

Što će to u konačnosti značiti saznat ćemo na kraju projekta. Za sada, na lokalnoj razni, oko toga se nitko previše ne uzbuđuje.