Radnim dijelom u kojem su predstavljene poticajne mjere Ministarstva poduzetništva i obrta, prezentiran projekt "Ljekoviti vrt" kao i mjere energetske učinkovitosti u pakračkom poduzetničkom inkubatoru, predstavljen projekt dječjeg poduzetništva, te svečanim u kojem je otvorena linija za sušenje ljekovitog bilja, u organizaciji Poduzetničkog centra Pakrac i Grada Pakraca danas je održan Dan gospodarstva kojim se već tradicionalno obilježava Dan Grada i blagdan sv. Josipa, a koji je okupio već osmu godinu za redom lokalne poduzetnike te predstavnike lokalnih i državnih institucija.
Okupljene uzvanike i gospodarstvenike, a posebno pomoćnika ministra poduzetništva i obrta Maria Antonića, pozdravila je direktorica Poduzetničkog centra Ivana Orban, rekavši kako se nada da će nakon današnjeg dana i prezentacije budućih poticajnih mjera naši lokalni poduzetnici dobiti pozitivne dojmove i nadu za bolje sutra.
"Vaš rad i aktivnosti su žila kucavica ovog grada, a  upornost i poduzetnički duh pokazali ste unazad nekoliko godina kada je bilo teško opstati na tržištu. Kako bi danas svi zajedno mogli koračati naprijed, potrebna nam je pomoć s državne razine. U posljednjih nekoliko godina dogodilo se veliko nepovjerenje u sustav i razočaranost poduzetnika u najavljivane fondove Europske unije. Sigurni smo da će se takvo stanje popraviti", poručila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.
 PCP (2)
Poduzetnicima i obrtnicima i ove godine će biti na raspolaganju  "Poduzetnički impuls" čije će mjere biti približno iste kao i do sada, ali na raspolaganju više financijskih sredstava, očekuje se natječaj za inovacije  novoosnovanih malih i srednjih poduzeća te za komercijalizaciju tih inovacija, u svibnju je predviđen natječaj za razvoj poduzetničkih poslovnih vještina. Kroz dva natječaja poticat će se internacionalizacije poslovanja, a dosta financijskih sredstava bit će predviđeno za poduzetnički poslovnu infrastrukturu te poseban natječaj za uvođenje standarda i certificiranje, neke su od poticajnih mjera koje je predstavio Mario Antonić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta, naglasivši kako će sve više sredstava biti crpljeno iz europskih fondova. "Svjesni smo teškoća koje postoje. Nama u Ministarstvu je cilj omogućiti realnom sektoru da na što jednostavniji i praktičniji način dođe do dugo očekivanih sredstava. Mogu obećati kako će Ministarstvo skratiti proceduru i naći model koji je realan i moguć kako bi objavili natječaje pristupačne obrtnicima i malim poduzetnicima", dodao je pomoćnik ministra Antonić.
Poduzetnički centar Pakrac provodio je projekte energetske učinkovitosti  koje su u velikoj mjeri financirane od Ministarstva poduzetništva i obrta, a rezultirali su uštedama koje najviše osjete poduzetnici smješteni u pakračkom inkubatoru. Voditelj Inkubatora Željko Žilić prezentirao je objekt kao građevine koja, osim funkcionalnosti prostora, prednjači u primjeni ekonomsko isplative i energetski efikasne tehnologije te time podiže svijest poduzetnika o efikasnoj potrošnji energije, a kako je naglasio takvi projekti, ovisno o natječajima, će se i dalje nastaviti.

Djeca i poduzetništvo

Po prvi put Poduzetnički centar Pakrac uključio se u inicijativu  Osnovne škole braće Radić Pakrac da se osnovni elementi poduzetništva uvedu u odgojno obrazovni program, a o poduzetnim pothvatima osnovnoškolaca govorila je Sanja Delač, ravnateljica pakračke osnovne škole.
"Ovim projektom željeli smo učenike podučiti što to znači biti poduzetan, tko je poduzetan te na koji način doći od neke ideje do konkretnog proizvoda i realizacije, a predavanja je održala stručna suradnica Poduzetničkog centra  u svim razredima pakračke osnovne škole. Iznimna je vrijednost ove inicijative jer su učenici trenirali  poduzetničke vještine koje će im trebati u budućnosti, ali one njima trebaju i danas kako bi bili poduzetni i u svom učenju", rekla je ravnateljica Delač.
Kreativne rukotvorine učitelja i učenika okupljenim poduzetnicima predstavili su učenici Kristina Zednik i Franko Kelemen kao poziv na sutrašnji Sajam dječjeg poduzetništva koji će biti održan u Ulici hrvatskih velikana.

Otvorena linija za sušenje bilja

Projekt "Ljekoviti vrt" jedan je projekata koji je proveo i realizirao Poduzetnički centar Pakrac i on možda nije svojim aktivnostima značajno pridonio razvoju poduzetništva, ali je primjer kako se projekti mogu nadovezivati, opisala je Marija Stražičić, stručna suradnica u Poduzetničkom centru Pakrac.
Projekt je započeo u siječnju 2014. godine financiran sredstvima Europske unije u okviru IPA programa, vrijedan više od 149 tisuća eura, od čega je više od 90 posto sredstava financirano od Europske unije, a njegovo provođenje trajalo je 18 mjeseci kroz koji je 48 polaznika prošlo edukaciju i dobilo diplomu certificiranih proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja. Cilj ovog projekta bio je povećati stopu samozapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba i nezaposlenih osoba, pripadnika nacionalnih manjina, u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji.
U sklopu tog projekta nabavljena je i sušara za sve vrste bilja, voća i povrća smještene u poduzetničkom inkubatoru koju su nakon radnog dijela obišli uzvanici i poduzetnici. Sušara se energetski snabdijeva iz kotlovnice inkubatora putem sunčevih kolektora, a želja je da sušaru koriste prvenstveno proizvođači ljekovitog bilja koji su putem projekta dobili diplome, ali i svi drugi korisnici. Kako je rekla direktorica Orban, ovaj projekt nije završio te planira se nastaviti prijavom na natječaj za prekograničnu suradnju s BiH.
Danu gospodarstva koji je u ožujku zamjena za mjesečni Radni sastanak, osim pomoćnika ministra poduzetništva i obrta, pakračkih gospodarstvenika, vijećnika i predstavnika gradskih institucija, prisustvovali su i čelnici okolnih gradova.