Kompletna obnova i montaža povijesnih orgulja, jedne od posebnih vrijednosti pakračke župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, najavljena je do Božića, dogovoreno  je jučer prilikom obilaska drvenog kućišta za orgulje u pakračkoj crkvi  kojem su prisustvovali župnik Matija Juraković, pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te Pero Antunović, naš sugrađanin koji je izradio drvenu konstrukciju.

IMG_20160728_193257

Radovi završne restauracije i montaže za koje je sredstva u iznosu 80.000 kuna osiguralo Ministarstvo kulture, povjereni su hrvatskim majstorima orguljaštva, radionici Heferer u kojoj su pakračke orgulje 1900. godine i napravljene. Predstavnici ove umjetničke radionice, koja djelujući u kontinuitetu više od 160 godina predstavlja, što se tiče gradnje i restauracije orgulja, harmonija i klavira, najviše dostignute umjetničke standarde, bili su također jučer prisutni tijekom obilaska pakračke crkve odnosno pjevačkog kora.

Pakračanin Pero Antunović izradio je potpuno novo kućište visine oko 6,5 metara oblikovano kao ormar s trodijelnim pročeljem na dva kata koji je jedini ukrašen rezbarijama i pozlatom što je prvi korak u vraćanju pakračkih orgulja. Kućište je napravljeno od kombinacije drveta smreke i jele prema izvornom obliku kakvo je bilo.

Kako nam je rekla gradonačelnica Blažević, pri kraju je izrada drvenog kućišta nakon čega dolazi montaža samih orgulja, pa oko Božića pakrački vjernici mogu očekivati i orguljaški koncert.

Nakon obnovljenog glavnog oltara 2013. godine, povratak pakračkih orgulja u župnu crkvu bit će zasigurno najljepši poklon vjernicima povodom najradosnijeg blagdana.